EK (D): Zes goals België tegen Tsjechië

In de poule van de Oranjedames speelde zaterdag België tegen Tsjechië. Onze zuiderburen wonnen hun openingsduel met 6-0. Daarmee neemt België de leiding in de groep gevolgd door Nederland dat vrijdag met 3-1 won van Spanje.

Voor Tsjechië was het een terugkeer op het hoogste Europese podium. De ploeg speelde in 1999 voor het laatst op een EK. De Tsjechische dames eindigden toen als twaalfde na een 2-0 nederlaag tegen België. Opvallend is dat de selectie van Tsjechië zowel de jongste als de oudste speelster van het EK herbergt. Natalie Novakova is met 17 jaar de jongste, terwijl teamgenoot Klara Poloprutska met 38 jaar de oudste EK-deelneemster is.

België op 2-0

België, die nummer vijf van het EK van 2015, kwam al na vier minuten op voorsprong. Anne-Sophie Weyns verzilverde een corner, die via de keeper en de lijnstopster in het doel verdween. Tien minuten later was de score verdubbeld. Jill Boon wilde de bal naar Michelle Struijk, maar de pass werd door de Tsjechische verdediger in het eigen doel getikt.

Ondanks de achterstand was Tsjechië niet kansloos. De ploeg kreeg een paar goede kansen, maar verzuimde het doelpunt te maken. Zo wachtte Klara Hanzlova te lang om uit te halen waardoor keepster Elena Sotgiu redding kon brengen. Vervolgens leek Novakova uit een cornervariant te scoren. Haar schot miste richting, waardoor de bal niet in het doel belandde maar tegen Sotgiu.

Score loopt op

Een snelle uitbraak vlak na rust bracht België de derde treffer. Louise Versavel tikte bij de tweede paal de voorzet van Alix Gerniers binnen. Nadat beide ploegen een goede kans op een doelpunt hadden laten liggen pushte Stephanie Vanden Borre vanaf de strafbalstip raak: 4-0.

Tsjechië kwam daarna nauwelijks meer in de vijandelijke cirkel. België maakte in het laatste kwart het kwintet treffers compleet. Keepster Barbora Cechakova redde tot twee keer toe bij een corner, maar was bij de derde inzet, van Weyns, kansloos. In de slotfase bepaalde Michelle Struijk uit een rebound na een corner de eindstand op 6-0.

België-Tsjechië 6-0 (2-0)

4.Anne-Sophie Weyns 1-0 (sc)
13.Jill Boon 2-0
31.Louise Versavel 3-0
44.Stephanie Vanden Borre 4-0 (sb)
48.Anne-Sophie Weyns 5-0 (sc)
58.Michelle Struijk 6-0 (sc)

Reageer

Contact Us