EK (H): Titel Nederland na winst op België - Hoofdklasse Hockey Nederland

EK (H): Titel Nederland na winst op België

Nederland heeft de Europese titel geprolongeerd. In een uitverkocht Wagener Stadion versloeg de ploeg van bondscoach Max Caldas zondag in een prachtige wedstrijd België met 4-2.

De Oranjeheren wilden graag het voorbeeld van de dames volgen: de Europese titel winnen ten koste van België. Beide ploegen kwamen elkaar in de poulefase ook tegen. Nederland verloor met 5-0 van de Belgen, de grootste nederlaag van Oranje op een EK.

Wel kansen, geen goals

Ondanks de historische nederlaag waren de spelers niet helemaal ontevreden. Er werden genoeg kansen gecreëerd. Liefst elf strafcorners kreeg Oranje, maar doelman Vincent Vanasch was die avond niet te passeren.

Nederland begon sterk aan het finaleduel. Robbert Kemperman loste een waarschuwingsschot op Vanasch. Even later stond de Kampong-speler aan de basis van een mooie aanval. Via Mirco Pruyser belandde de bal bij Bjorn Kellerman die langs het doel tipte.

Boon zet België op voorsprong

De eerste corner en eigenlijk de eerste kans van België ging er meteen in. Tom Boon pushte de bal langs Pirmin Blaak en de lijnstopper. Even later leidde balverlies van Billy Bakker een gevaarlijke tegenaanval in, die zonder gevolgen bleef. Het leek of het tegendoelpunt Oranje uit het lood had geslagen.

België ging effectief met de kansen om. In het tweede kwart kreeg Nederland genoeg mogelijkheden om te scoren. Een schot van Bob de Voogd werd gestuit door Vanasch en drie strafcorners leverden niets op. De Belgen waren een stuk zuiniger. Cedric Charlier tikte vlak voor rust de 2-0 binnen.

Knal van Kemperman

De dreun van de tweede goal leek Nederland in het derde kwart nog parten spelen. Maar opeens was daar Kemperman. Na een prachtige scoop van Sander de Wijn vanaf links haalde hij verwoestend uit. Vanasch hoorde de bal alleen maar langs zich gaan. Het publiek was in extase en dat gaf de ploeg een boost.

België was aangeslagen na de aansluitingstreffer. Nederland rook dat er zaken gedaan konden worden. Dat leverde vlak voor het einde van het kwart de gelijkmaker op. De corner van Van der Weerden knalde op de onderkant van de lat. Jorrit Croon was er snel bij, maar zijn inzet ging er niet in, waarna Pruyser alsnog het beslissende zetje gaf.

Van der Weerden raak

Negen minuten voor tijd kwam Nederland verdiend op voorsprong. Manu Stockbroekx werd met geel naar de kant gestuurd na een overtreding op De Wijn. Oranje kreeg ook een strafcorner die gevolgd werd door een tweede die door Van der Weerden werd raak gepusht. Opvallend was dat de bal meer naar rechts werd gegeven om de uitloper te ontwijken.

Met nog drie minuten op de klok werd Vanasch naar de kant gehaald voor een extra veldspeler. De gelijkmaker viel niet. In de slotseconden maakte Pruyser er 4-2 van.

België-Nederland 2-4 (2-0)

8.Tom Boon 1-0 (sc)
28.Cedric Charlier 2-0
37.Robbert Kemperman 2-1
45.Mirco Pruyser 2-2 (sc)
51.Mink van der Weerden 2-3 (sc)
60.Mirco Pruyser 2-4

Opstelling Nederland: Billy Bakker, Seve van Ass, Glenn Schuurman, Sander de Wijn, Sander Baart, Robbert Kemperman, Mirco Pruyser, Bjorn Kellerman, Bob de Voogd, Primin Blaak (K), Mink van der Weerden.
Wissels: Jonas de Geus, Jorrit Croon, Valentin Verga, Sam van der Ven (K), Joep de Mol, Thierry Brinkman, Floris Wortelboer.

Comments (8)

 1. Genoten, wat een wedstrijd ! 2e helft zal nog lang op het netvlies blijven.
  Kemperman, eindelijk! Wat een goal, wat een wedstrijd! Wat kan hij toch goed hockeyen!
  Sander Braat de stofzuiger! Genoten van het hele team!

 2. Kom er maar in, toetsenbordtijgers die Nederland afschreven na de geflatteerde 5-0 eerder dit toernooi. Mooie prestatie en prachtige wedstrijd!

 3. België is wereldtop en sinds de Olympische Spelen alleen maar beter geworden. Het is dus een knappe prestatie van Caldas en zijn mannen. Ook al hielp het thuispubliek enorm mee.

  Het Belgisch team is nog steeds beter dan het Nederlandse als het gaat om effectiviteit, het benutten van kansen. Caldas heeft gelijk wanneer hij zegt dat het team beide voeten op de grond moet houden.

  Wat we in Nederland mogen afleren is het denken dat je beter bent bij meer cirkel penetraties. Wat dat betreft hebben de Belgen de sport veranderd.

  In de tweede helft kwam er iets naar boven in het NL team, iets onverzettelijks. Het had te maken met eergevoel. Mogen ze vaker gebruik van maken.

 4. Pakketje schroot met dun laagje chroom?

  Sterk begonnen door NL maar toch weer te kijk gezet door B qua efficiëntie. B is na de rust te slap begonnen waardoor NL in de wedstrijd kwam. Dan ten onrechte gele kaart en PC voor NL (Teun De Nooijer had ook goed gezien dat het duidelijk géén overtreding was) door videoref bevestigd die de wedstrijd helemaal deed kantelen. Wél een cruciale situatie – maar daar “spreken we maar niet over” – als het andersom was geweest was het het enige topic dat men zou aanhalen hahahaha. N EK goud… en als bij toverslag vind iedereen het TOP en geweldig… ik heb vooral het gevoel dat het erg moeizaam gaat ben verre van overtuigd en zowel bij de NL’se M als VR is er gewoon nog erg véél werk te doen! Maar beide coaches waren zichtbaar opgelucht omdat hun werkzekerheid weer even vast ligt… Mijnheer de president… slaap zacht…

 5. Ik kan me zeker vinden in bovenstaande reactie van Pakketje… Ondanks dat ik geweldig heb genoten van de wedstrijd!
  Het was toch wel schrijnend hoe ver het niveau van de Belgen weg viel in Q3 en Q4, onbegrijpelijk, die gasten waren ineens helemaal de weg kwijt! NL heeft daarvan optimaal geprofiteerd.
  Zowel de NL mannen als de vrouwen hebben nog niet het niveau om iedere wedstrijd naar de hand zetten, maar een goed begin is gemaakt.. Nu al benieuwd naar het vervolg!

 6. Sluit me aan bij bovenstaande reacties.
  In de 2e helft gingen de Belgen achteruit hockeyen (ook deels verdienste van NL). Na het tegengoal en de kaart , hebben de Belgen alleen nog maar gedacht “het zal toch niet”. De volgende stap voor de Belgen: Mentale begeleiding.
  Bij de vrouwen heb ik er toch meer vertrouwen in. Die vind ik toch echt wel beter dan Engeland (en de rest). Alleen de effectiviteit in de cirkel moet omhoog, achterin mag nog iets minder weggegeven worden. Verschoor is een harde werkster, maar komt in mijn ogen te kort.

 7. Prima resultaat, druk van de ketel, Max kan nu verder bouwen en ontwikkelen. Hij moet nu ieder geval welk wat duidelijke keuzes gaan maken mbt keeper.

 8. Op het moment dat de 2-1 viel, zag je ze nerveus worden. Geheel terecht maakt Ned de 2-2.
  Natuurlijk was dit zuur voor de Belgen, die kaart en strafcorner, hoewel ik wel het idee had dat de goal sowieso ging vallen voor NED maar dat zullen we nu nooit weten. Je zag bij de gelijkmaker, net als de dames in 2015 en 2016, verkrampen en nerveus worden. Stukje mentaliteit.
  Duitsland zal echt wel sterker terugkomen.

  Over de vrouwen ben ik het niet eens. Je moet een jong opbouwend team wel een kans geven. Je ziet dat daar de kwaliteit net als bij de Argentijnse, vergeleken met elk land beter is.
  Eens over Verschoor, werkt hard en goede steals maar hoelang wordt zij de hand boven het hoofd gehouden? Geen rendement, verkeerde keuzes. De Goede, Krekelaar zullen straks ook aansluiten. Misschien de bekende break als bij Welten en Hoog?
  Kwaliteit is er om mooie dingen te doen, zijn nu nog niet top maar wie wel?

Reageer