EK in Wagener Stadion op oranje veld

Het Europees kampioenschap in augustus wordt op een oranje gekleurd veld gespeeld. Dat hebben de KNHB en TenCate Grass vrijdag bekendgemaakt. De Rabo EuroHockey Championships 2017 is het eerste officiële internationale toernooi dat op een oranje ondergrond wordt gespeeld.

Tijdens de Olympische Spelen van 2012 in Londen werd gespeeld op een blauw veld. Twee jaar later tijdens de wereldkampioenschappen in Den Haag was het veld groen. Maar voor het EK Hockey in Amsterdam is gekozen voor een oranje veld in combinatie met een witte bal.

Onderzoek naar kleurcombinaties

De internationale hockeyfederatie FIH deed de afgelopen jaren uitgebreid onderzoek naar de beste kleurcombinaties voor spelers, toeschouwers en televisiekijkers. Naar aanleiding van de onderzoeksresultaten heeft de FIH voor internationale wedstrijden een aantal kleuren als ondergrond goedgekeurd, waaronder de kleur oranje. Omdat het EK komende zomer in Nederland plaatsvindt, was de keuze voor de kleur van het veld in het eigen Wagener Stadion snel gemaakt. Bij die keuze is ook de NOS betrokken geweest, omdat de zichtbaarheid van hockey op televisie van groot belang is.

“Onderzoek heeft uitgewezen dat de bal bij snelle sporten, zoals hockey, op televisie beter te volgen is op sterk contrasterende ondergrond. Fel blauw, zoals in Londen, bleek niet ideaal. Dat was ook de reden dat we in Den Haag weer op groene velden speelden”, zegt Joost Vettorato, manager KNHB-evenementen.

Nog sneller en attractiever

“Toen we hoorden dat de kleur oranje was goedgekeurd, hebben wij de kleur toegepast op een veld waarin de laatst ontwikkelde technologieën zijn verwerkt, de Greenfields TX 1.4. We zijn trots op de nieuwe kunstgrasmat en kijken terug op een productieve samenwerking met de KNHB. Zo is er nauw samengewerkt met een aantal hockeyinternationals waardoor het veld bijzonder snel is en toch over een zachtere toplaag beschikt. Door gebruik te maken van nieuwe technieken, zijn we nu ook zo ver dat geslagen ‘stuiterende’ ballen binnen twee á drie stuitjes vlak doorrollen. Dit nieuwe veld moet het hockey nog sneller en attractiever maken”, vult Ton Raaphorst van TenCate Grass aan.

Vettorato is zeer tevreden over het proces en de uiteindelijke kleur: “Een tijd geleden stelden we de kleur oranje voor, en nu is dat nog werkelijkheid geworden ook. We gaan er samen met alle fans en internationals een schitterend feest van maken met dit extra oranje tintje.”

Wagener Stadion

Het EK Hockey voor dames en heren wordt gehouden van 18 tot en met 27 augustus 2017 in Amsterdam in het vernieuwde Wagener Stadion.

Comments (3)

  1. Hier gaan ze spijt van krijgen. Er zijn onderzoeken gedaan naar shirtkleur en ondergrond in de sport. Het komt erop neer dat je verdedigend voordeel hebt en aanvallend nadeel bij gelijkende kleuren.

  2. 1 april pannenkoek

  3. Hahaha.
    Maar die toevoeging hoeft niet hè!

Reageer

Contact Us