EK selectie zaalhockeysters bekend, Macey de Ruiter valt af

Zaalbondscoach Joost van Geel heeft de twaalf namen bekendgemaakt waarmee hij half januari het EK gaat spelen. Laura Nunnink en Macey de Ruiter overleefden de laatste schifting niet.

Na het afvallen van De Ruiter en Nunnink heeft Van Geel nog tien veldspeelsters en twee keepers over. In de selectie zitten zes speelsters die eerder dit jaar zilver wonnen op het WK in Polen. Dat zijn: Belle van Meer, Adinda Boeren, Maartje Cox, Lieke Hulsen, Marianne van Dijk en Karin den Ouden.

Oranje speelt in de huidige vorm nog vier oefenduels voor het EK in Leipzig van start gaat. Volgende week oefenen de zaalvrouwen nog tegen jongens A1 van Kampong en Victoria. Eenmaal in Leipzig speelt Nederland ook nog tegen Spanje en wereldkampioen Duitsland.

De definitieve selectie: Adinda Boeren (k, Wageningen), Maartje Cox (k), Marianne van Dijk, Belle van Meer, Laurien Leurink (Kampong), Elsemiek Groen, Fieke Holman (Amsterdam), Lieke Hulsen, Karin den Ouden, Vera Vorstenbosch (Den Bosch), Mignonne Meekels (SCHC), Mila Muyselaar (Klein Zwitserland).

Bron: KNHB

Reacties

Je eigen afbeelding bij je commentaar? Ga naar: nl.gravatar.com

Edco

Jammer dat Nunnink is afgevallen. Mooie hockeyster! Zeer groot talent waar we in de toekomst nog veel van gaan horen.

laura

Apart dat Meekels en Muyselaar bij de beste 12 van Nederland horen. Toch jammer dat niet iedereen zich beschikbaar stelt voor het Nederlands zaalhockey.

E.N.

Waarom zitten er eigenlijk nooit meer veld internationals in het zaalteam? Willen zij zichzelf niet meer beschikbaar stellen of mógen zij niet deelnemen van de knhb? Ik herinner me dat tijdens het zaal ek van 2006 het dames team nog volledig uit veldinternationals bestond;met oa van As,Goderie en Schopman. Toen mocht of gebeurde het dus nog wel.

Marloes

Mag niet meer 😉
Eerder wel maar KNHB vond risico’s te groot worden. Met Londen voor de deur kan ik daar nog wel inkomen ook. Ook denk ik dat veel speelsters het zelf niet meer zien zitten. Het seizoen wordt wel erg lang zo. Met competitie, wintertoernooi met het nationale team, competitie, zomertoernooi met nationale team wordt de belasting denk ik te groot.
Afgelopen jaar heeft volgens mij alleen Merel de Blaey zowel WK zaal en EK veld gespeeld maar dit kwam omdat zij pas na de zaalperiode bij het NL-elftal veld werd gehaald.

E.N.

Ah vandaar,bedankt.

Het zal idd met overbelasting te maken hebben,of de angst daarvoor.
Met de Spelen in het vooruitzicht moet er natuurlijk ook geen enkel risico met de spelers genomen worden. In de tussenjaren zal dat minder uitmaken,lijkt me. In 2006 bv stond later dat jaar ook het WK op het programma en dat was toen blijkbaar nog geen probleem.

Merel de Bleay speelde vorig jaar idd wel het indoor WK en viel vervolgens een paar maanden geblesseerd uit (tenminste als ik mij dat nog goed herinner) Dat zal dan wel het bewijs zijn dat de overbelasting inderdaad te groot is.

Maar als nooit de allerbeste spelers van het land mogen deelnemen wordt een zaaltournooi ook niet heel erg serieus genomen door de KNHB.

bak

overbelasting? te druk? duitse selectie gezien voor het EK….
denk dat we gewoon in nederland watjes zijn geworden… zaalhockey PAST altijd in veld competitie! sterker nog je word er beter van!

Paradis

Zaalhockey is een andere sport dan veldhockey.
We hebben zaalspecialisten nodig, niet veldinternationals.

gert

@paradis, het gaat me wat ver om zaalhockey serieus een sport te noemen zo het liever op een spel willen houden, geloof niet dat er een sport is die in 4 weekenden voorbij is.
Mooie manier om fit te blijven maar niets meer en dat blijkt al uit hoe clubs en spelers er mee omgaan, de keeper van OZ speelt in de zaal in de spits.

p groenedaal

@paradis alle veldinternationals kunnen ook prima in de zaal uit te voeten en als zij zich van de KNHB beschikbaar mochten stellen dan zou het nationale zaalteam voor het grootste deel uit internationals bestaan,zoals dat in het verleden ook gebeurde. In niet Olympische jaren zou de Bond de veldinternationals toestemming moeten geven om ook in de zaal uit te komen.
Zij zijn al superfit en hebben nauwelijks extra voorbereiding nodig en een ek in de zaal duurt maar kort,dus waarom zouden ze dat niet kunnen combineren? Daar raken ze heus niet gelijk overbelast van hoor. Zoals @Bak zegt we moeten geen watjes worden/kweken.

Marloes

Ach watjes, watjes, dat weet ik zo net nog niet.
Ik kan me er wel iets bij voorstellen. Als je én zaal én veld in het NL-elftal speelt moet je blij zijn als je 2 weekjes vakantie tussendoor kan pakken (voorbereidingen en dergelijke vergen natuurlijk ook tijd). En dat voor een vergoeding waar je niet of nauwelijks fatsoenlijk van kan rondkomen (uitzonderingen daargelaten). Genoeg is genoeg. Dat die Duitsers dat wel kunnen doen ligt er natuurlijk ook aan dat hun veldcompetitie minder lang duurt, zij bij het nationale elftal meer rouleren en niet iedereen dus overal bij betrokken is. Verder leeft het zaalhockey daar ook veel meer, onder andere doordat er geld in wordt gestoken.
Mocht je als Nederland zijnde echt goed willen gaan zaalhockeyen, dan zal je bovendien toch echt zaalspecialisten moeten gaan kweken NAAST de veldinternationals. Denk ik dan.

maktub

@Marloes regel 2-6: door en door verwend Nederland. In de VS krijg je pas na jaren werken misschien “twee weekjes vakantie”, als je het over hard werken voor een geringe vergoeding hebt zou ik je toch voorstellen om eens in de mijnen in China of Chili te gaan werken.

p groenedaal

@Marlous nou zo zwaar hebben onze hockeyers het nou ook weer niet hoor. Er zijn meer dan genoeg topsporters die het zwaarder hebben,meer moeten reizen,minder weken vakantie hebben en veel minder verdienen. De meeste veldhockey internationels kunnen met dank aan hun persoonlijke sponsors en clubsalaris prima van hun sport leven zoals een Taekema,Paumen en van As en nog wel meer en zij hebben ook heus wel meer dan 2 weken vakantie per jaar. In niet olympische jaren zouden de internationals daarom best aan een indoor ek of wk mee kunnen doen,mits er geen CT in de winterstop gepland staat zoals nu.

Paradis

In het verleden bestond het zaalteam uit zaalspecialisten die de vloer aanveegden met veldinternationals die in de zaal speelden.
Zaalhockey en veldhockey zijn een specialisme, als je heen en weer blijft pendelen tussen veld en zaal word je nooit in 1 van 2 echt goed.
Daarnaast is het zeker niet slecht om de internationals meer rust te geven. Al is het maar om de honger naar de bal te vergroten.

Van Oostduin

Zaalhockey is een aparte tak van sport en het lijkt mij zinvol dit beleidsmatig ook zo te zien en te behandelen. M.a.w.: of ga er helemaal voor of laat het aan anderen. Dan krijgt deze sport ook de kans zich echt te ontwikkelen en kan Nederland op termijn mondiaal ook echt meedoen. Prachtige sport. Een verrijking voor de hockeywereld.

insider?

Er was toch een regel Joost (lees Marieke)van Geel dat geselecteerden op hoofdklasse niveau alleen in aanmerking kwamen!
Duidelijk.(ook hier Marieke’s hand duidelijk)
Gaat overigens wel ten koste van eigen Kapong opgeleide jeugd en dus ook van zinvol beleid daar maar dat is niet nieuw.

ruud

@insider, wat is nou precies je probleem want het is zo,n warig verhaal

Marloes

@Maktub
Sorry maar ik vind jouw reactie echt kant noch wal slaan. Verhalen over mijnen in Chili vind ik echt om te lachen. Daarbij vergeleken is iedereen in Nederland een mietje. Ik vind het niet zo raar dat internationals geen zin hebben in een dubbel programma. Velen van hun studeren naast hun sport of werken parttime. Denk je nu echt dat ze dat zouden doen als ze echt heel goed betaald kregen?
Kijk ook eens naar wat zij inleveren ten opzichte van ‘normale’ Nederlanders. Elk weekend bezig met de sport, altijd gezond moeten leven, op dit moment 3 dagen per week afgesloten van familie en vrienden op Papendal.. Nogmaals, er wordt op dit moment echt nog niet top betaald door clubs en sponsors. Het is rondkomen van een klein bedrag en soms zelfs hulp van ouders ed. Dat kan je alleen opbrengen als je echt van de sport houdt. Ik snap wel dat je dan echt geen zin heb in nog een extra toernooi waarvoor je ook weer veel trainingsuren moet maken omdat het toch echt een heel ander spelletje is..

Nogmaals, je kan ze mietjes noemen, maar vergelijk ze dan eens met die voetballers..

Marloes

Enigszins ongelukkig geformuleerd: ik vind verhalen over mijnen in Chili niet om over te lachen, maar de vergelijking die wordt gemaakt wel.

joep

@marloes, er zijn meer dan genoeg spelers die heel aardig kunnen leven van hun inkomen van club of sponser.

Marloes

@Joep: Wat is heel aardig? Dat ze deze jaren goed door kunnen komen maar nog niets voor later opzij kunnen zetten? Dat ze nu alleen maar aan hockey hoeven te denken en later ook?
Het zegt genoeg dat Maartje Paumen gewoon nog studeert naast het hockey. Op dit moment verdient zij denk ik meer dan genoeg met hockeyen, maar wat als zij stopt? Het is niet zo zoals bij die voetballers dat ze als ze stoppen een kapitaal bijeen hebben gespaard en de rest van hun leven op die centen kunnen teren. Voor op dit moment kunnen ze wellicht rondkomen maar met het oog op de toekomst is werken of studeren naast het hockey een noodzaak.

Nu wil ik niet te ver afwijken van de discussie, maar alleen al door studie- of werkverplichtingen kan ik me voorstellen dat de dames en heren veldinternationals geen zin/tijd hebben voor ook nog een EK/WK zaalhockey. Tel daarbij op dat er sowieso al weinig competitie- of sowieso wedstrijdvrije tijd is en ik heb er alle begrip voor dat zij zich niet beschikbaar stellen.

Het zou het zaalhockey ansich trouwens veel beter doen als er zaalhockeygespecialiseerde boegbeelden zouden ontstaan (Marieke Dijkstra is dat op dit moment voor een hockeyfan misschien maar heeft naar niet-hockeyeres niet de uitstraling die een Teun de Nooijer of Maartje Paumen heeft) . Alleen op die manier kan zaalhockey ooit serieus als echte sport worden gezien in Nederland in plaats van als een manier om de winter gezellig door te komen, denk ik.

joep

@marloes, waarom denken je dat clubs in de financiele problemen komen door spelersbetalingen dat gaat niet over een paar duizend euro.
we weten inderdaad allemaal dat als je stopt met hockey dat je gaat werken maar dat is voor niemand een verrassing.

Zaalhockey word in Nederland nooit serieus zolang je spelers van andere clubs mee mag laten doen, zolang er keepers als veldspelers meedoen en zoalng je een competitie in 4 weken speelt en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Leuke spel en een mooie manier om fit te blijven maar dat is het ook wel.

p groenedaal

@Marlous je doet net alsof onze hockeyers het zwaarder hebben dan welke topsporter dan ook. Nou dat is absoluut niet zo hoor. Er zijn talloze topsporters die ipv 3 dagen de hele week intern op Papendal zitten (en dit óók moeten combineren met hun studie) en dat doen zij niet voor een leuk salaris van club en sponsors maar voor de kleine financiele vergoeding van het noc nsf van max. 800 euro p/m. Alle topsporters hebben een zwaarder dan gemiddeld bestaan en natuurlijk draait hun hele leven om hun sport en zo hoort het ook. Dat is de keuze die zij moeten maken om aan de top te komen en/of te blijven. Veel hockeyers kunnen goed van hun sport leven,maar uiteraard moeten zij hierna wel aan het werk maar ook dat geldt voor alle topsporters. Zelfs schaatsmiljonair Kramer zal straks niet de hele dag op zijn kont kunnen blijven zitten maar gewoon aan het werk moeten. Enkel een voetballer kan na zijn carriere voor de rest van zijn leven binnen zijn en wellicht een toptennisser als R.Kraijeck.

Het is dat de Bond de keuze voor de internationals heeft gemaakt,maar anders hadden zij best deel kunnen nemen aan het indoor EK.
Maar laten we het zaalseizoen niet belangrijker maken dan het is. Het is inderdaad een manier om de winter door te komen,meer is het niet. Als we in een land hadden gewoond waar de zon elke dag scheen had zaalhockey uberhaupt niet bestaan.

Het klopt dat zaalhockeyers onbekend zijn en blijven bij het grote publiek. Maar hoeveel veldinternationals kan het níet-hockey kijkende en kennende publiek herkennen/opnoemen?
Dus de gemiddelde NL´er / sportkijker. Ellen,Naomi,Maartje P,Teun,Taeke en dan houdt het wel op. Het blijft een teamsport en voor teamsporters is het heel wat moeilijker om bekend te raken dan voor solo sporters.

maktub

@Marloes: een gekweekte gepamperde vis uit een vissenkom zal het bij uitzetting in de grote oceaan per definitie heel moeilijk krijgen. Dat kan je de vis niet kwalijk nemen, maar wel de omgeving die hem gepamperd heeft en heeft laten geloven dat de vissenkom de oceaan is.En de oceaan is waar het uiteindelijk beslist wordt.

E.N.

@Marktub eerst begin je over de mijnen in chili en nu over gepamperde vissen in de grote oceaan, leuk dat je zo cryptisch bent maar wat bedoel je nu toch allemaal precies?

Je kunt niet meer reageren op dit bericht.