Ervaren België verslaat jeugdig Oranje en plaatst zich voor WK Hockey finale | Hoofdklasse Hockey Nederland
Tom Boon scoort aan Belgische zijde de 1-1.

Ervaren België verslaat jeugdig Oranje en plaatst zich voor WK Hockey finale

De Belgische hockeyheren hebben de finale van het WK Hockey 2023 gehaald door in een spannende finale van Oranje te winnen. Oranje speelde sterk, maar stond na 60 minuten op gelijke hoogte. Tijdens de shoot-outs liet Oranje zich niet zien, waardoor België naar de finale van het WK Hockey gaat.

De Belgische en Nederlandse spelers konden vandaag jammer genoeg niet genieten van een vol stadion. Desalniettemin waren er vele fans aanwezig in Bhubaneswar om te genieten van de hockey-kraker op het WK Hockey 2023. België en Nederland kennen elkaar door en door en speelden vandaag de halve finale. Vooraf leek de ontmoeting een spannende te gaan worden. België was de regerend wereldkampioen, Oranje leek de ploeg in vorm te zijn. De ploeg van Delmee is jong, maar vooral gretig.

Felix Denayer geeft een high-five aan het Oranje-team.
Felix Denayer geeft een high-five aan het Oranje-team. Foto: WorldSportPics

Het eerste kwart was er één waar bij beide teams vooral naar elkaar keken. België hield de bal, Oranje stond verdedigend goed opgesteld. Na tien minuten was het Oranje met de eerste speldenprik. Een strafcorner liep op niets uit, Jorrit Croon speelde de bal verkeerd aan.

Tijmen Reijenga in actie voor Oranje tijdens de halve finale op het WK Hockey 2023.
Tijmen Reijenga in actie voor Oranje tijdens de halve finale op het WK Hockey 2023. Foto: WorldSportPics

Goal Janssen

De tweede corner volgde al snel na de eerste. Waar bij de eerste corner Jip Janssen nog niet op de kop van de cirkel stond, was dit nu wel het geval. De sleep van Janssen was hard en meedogenloos. Zou het nu al de nekslag voor België worden?

Jip Janssen brengt Oranje op voorsprong in het eerste kwart.
Jip Janssen brengt Oranje op voorsprong in het eerste kwart. Foto: WorldSportPics

Zo leek het wel. Oranje bleef de weg naar voren zoeken en België onder druk houden. Het was aan de Belgische topkeeper Vanasch dat de score niet verder uit liep.

En waar Oranje meerdere kansen nodig had om weer te scoren, was het België die met haar eerste kans raak schoot. Tom Boon sleepte de bal met de eerste strafcorner voor België hard op de plank. Beide teams gingen met een gelijke stand richting de thee.

Tom Boon scoort aan Belgische zijde de 1-1.
Tom Boon scoort aan Belgische zijde de 1-1. Foto: WorldSportPics

Wederom Janssen

Oranje zocht na de rust meteen weer de aanval. Het duurde zes minuten voordat topschutter Jip Janssen mocht aanleggen. Wederom liet Janssen zien dat zijn corner goed was. Hard ging de bal in de Belgische goal.

België liet het er niet bij zitten en gooide het tempo omhoog. Blaak moest in actie komen en de sluitpost liet zien waarom juist hij doelman nummer één is. Meerdere keren stond de sluitpost op de juiste positie.

Toch kon Blaak niets doen aan het schot van de Kerpel. Uit een scrimmage ontving de Belg de bal, en schoot hard in de lange hoek. Blaak kon er alleen maar naar kijken. Beide teams gingen met een 2-2 richting de vierde kwart. Een discutabel doelpunt, want op het moment dat Blaak een redding verrichte was er een Belgische stick in de directe zone van de doelman.

België neemt initiatief

De spanning steeg in het vierde kwart van de wedstrijd. België nam langzaamaan de overhand, Oranje kon weinig terug doen. Pirmin Blaak moest er in de 52ste minuut aan te pas komen om een strafbal van Tom Boon te stoppen. De doelman liet zichzelf zien. Een prachtige redding wat zorgde voor een 2-2 eindstand. De shoot-outs moesten er aan te pas komen.

België wint met shoot-outs van Oranje
België wint met shoot-outs van Oranje. Foto: WorldSportPis

België te sterk

Shoot-outs, het was niet iets waar Oranje graag naar toe wilde werken. Tijdens de laatste wedstrijden in de FIH Pro League waren de Oranje-hemden niet overtuigend. Ook vandaag was het Oranje die zich niet liet zien. Thijs van Dam liet kinderlijk eenvoudig de bal van zijn stick glijden. Ook Seve van Ass leek de druk niet aan te kunnen en pushte makkelijk naast. Pieters probeerde een backhand, maar schoot met zijn bolle kant. Aan Belgische zijde was het alleen Cosyns die miste. België won met 3-2 de shoot-outs.

Bekijk hier de liveblog van de wedstrijd België tegen Oranje

Foto: WorldSportPics

Comments (1)

  1. Danielle Geraets

    Wat een spanning was het.
    Jullie hebben het zo goed gedaan, daar kun je met z’n allen trots op zijn.
    Succes verder.
    Groetjes Danielle Geraets

Reageer