Eva de Goede: ‘Ierland heeft niets te verliezen’ - Hoofdklasse Hockey Nederland

Eva de Goede: ‘Ierland heeft niets te verliezen’

In de herhaling van de WK-finale van vier jaar geleden plaatsten de Oranjedames zich zaterdag in Londen voor de eindstrijd van het wereldkampioenschap, waarin het verrassende Ierland de tegenstander is. In de halve eindstrijd had Nederland de handen vol aan Australië dat pas na het nemen van shoot-outs op de knieën werd gedwongen.

“We begonnen niet zo goed aan de wedstrijd”, zegt Eva de Goede. “We kwamen er moeizaam in en moesten er harder aan trekken om in de wedstrijd te komen.”

Australië raakt lat

Nederland ontsnapte in de beginfase aan een achterstand toen Jodie Kenny uit de eerste de beste strafcorner de lat raakte. De bal werd onderweg door keepster Anne Veenendaal met de klomp aangeraakt.

In het tweede kwart kwamen de Oranjedames op voorsprong. Kelly Jonker kroop uit de rug van de verdedigster en tikte de voorzet van Marloes Keetels achter keepster Rachael Lynch. De Australische keepster hield vervolgens haar ploeg in de wedstrijd met een aantal prima reddingen.

Goede kans voor De Goede

Zo had De Goede de 2-0 op haar stick evenals Kitty van Male en Lidewij Welten. “Dat was zonde”, zegt De Goede over haar kans. “We hadden gezien dat de keepster ver haar doel uitkomt. Ik wilde daarom hoog mikken, maar raakte de bal net niet goed. Daarom bleef de bal laag.”

Hierdoor bleef de marge klein en mocht Australië ondanks de vele kansen van Nederland blijven hopen. “We hadden de meeste kansen, maar we scoren niet. Daarom bleef het spannend”, zegt De Goede, “maar ik had er wel vertrouwen in.”

Gelijkmaker Australië

Ook na gelijkmaker van Georgina Morgan, die zes minuten voor tijd uit een strafcorner de gelijkmaker op het bord zette. “Na de 1-1 was er nog genoeg tijd voor de 2-1. En daar hebben we ook naar gehockeyd.”

Nederland slaagde in die resterende minuten er niet in het duel naar zich toe te trekken. Shoot-outs moesten de beslissing brengen. “We waren supergoed voorbereid”, zegt De Goede. “We hebben zoveel getraind op shoot-outs en ook goed getraind. En Josine Koning heeft het ontzettend goed gedaan.”

Shoot-outs

Koning werd in de shoot-outserie alleen door Kristina Bates gepasseerd, terwijl Fréderique Matla, Xan de Waard en Welten voor Nederland scoorden. Het leverde de Oranjedames het zesde finaleticket op rij op. En daarin treft de ploeg de verrassende Ieren.

“Niemand had dat verwacht, wij ook niet trouwens”, zegt De Goede over de finaletegenstander. “Die meiden hadden niks te verliezen en hebben morgen in de finale niet te verliezen. Wij gaan er in ieder geval volle bak in.”

Reageer