Eva de Goede: ‘Iets moois met elkaar neerzetten’ - Hoofdklasse Hockey Nederland

Eva de Goede: ‘Iets moois met elkaar neerzetten’

De afgelopen seizoenen werd Eva de Goede geplaagd door fysiek ongemak. Inmiddels is de speelster van Amsterdam fit en gaat ze in Rio op jacht naar haar derde gouden olympische medaille. “Ik heb er superveel zin in. We gaan echt iets moois met elkaar neerzetten.”

De buitenwacht verwacht ook dat de Oranjedames met niets minder dan goud terugkeren uit Brazilië. “Dat is altijd zo geweest. Mensen verwachten veel van ons. Ik denk dat we dat zelf gedaan hebben, omdat we in het verleden het ontzettend goed hebben gedaan. Aan de andere kant gaan we die gouden plak niet zo maar even ophalen. De afgelopen twee jaar hebben we eigenlijk niks gewonnen.”

Naast de prijzen

Na het veroveren van de wereldtitel in 2014 won Oranje geen grote toernooien meer. Tijdens de Hockey World League liep het fout in de kwartfinales. Op het EK gaf de ploeg in de finale een 2-0 voorsprong uit handen en verloor Nederland na shoot-outs van Engeland en onlangs tijdens de Champions Trophy moest Oranje zich weer tevreden stellen met zilver na een nederlaag tegen Argentinië.

“We zijn gefocust en eager om te laten zien dat we inderdaad goed genoeg zijn om de derde gouden plak te halen”, zegt De Goede. “Het belangrijkste is gewoon dat je wilt dat het team goed loopt, want dan weet je dat we ontzettend goed zijn en eigenlijk niet te stoppen. Ik denk dat we er klaar voor zijn.”

Onrustige periode bij Oranje

De periode waarin Oranje geen prijzen won, was ook een onstuimige periode. Na het WK nam bondscoach Max Caldas afscheid van het team. Hij werd opgevolgd door Sjoerd Marijne, maar die stapte op na het dramatisch verlopen EK, waarna Alyson Annan de functie van bondscoach op zich nam.

“Het klinkt eigenlijk flauw en simpel, maar het is een kwestie van allemaal achter je laten”, legt De Goede uit. “Oké, dit is gebeurd. Je hebt er niks meer aan om het erover te hebben of er last van te hebben, want je moet weer door met elkaar. En we hadden ook geen tijd meer, want de Olympische Spelen was er over driekwart jaar.”

Fysiek ongemak

De rommelige episode bij Oranje is afgesloten. Daarnaast zette De Goede een dikke streep onder een moeilijke periode waarin ze werd geplaagd door fysiek ongemak. Ze twijfelde zelfs of ze de Spelen van Rio wel zou halen.

“Ja, dat heb ik zeker wel gehad. Niet zozeer dat ik zou gaan stoppen met hockey, maar meer van: ik weet niet hoe lang ik het nog volhoud. Helemaal omdat ik het plezier erin verloor door die blessures”, legt De Goede uit.

Volhouden

“Het jaar 2015 is wel een zwaar jaar voor mij geweest met de blessure, terugkomen, toch niet fit genoeg, weer terug de sportschool in. Dan weer gaan hockeyen, maar nog niet het spel spelen zoals je weet dat je het kan en graag wil laten zien. Dat frustreert ook. Ik weet ook dat, hoe ik nu speel en mij nu voel, blij ben dat ik het heb volgehouden in die moeilijkere periode.”

De Goede heeft tijdens de revalidatie volgens eigen zeggen haar grenzen opgezocht. “Ik heb mezelf wel tot het uiterste moeten duwen, vooral mentaal. Ik zat er echt doorheen. Het was echt een kwestie van mezelf pushen naar de grenzen die ik van mijzelf ook niet echt kende. Ik heb echt diep moeten gaan.”

Mentaal sterker

Mentaal is De Goede er beter uitgekomen, zegt ze: “Ik weet dat ik zelf gewoon veel meer in mij heb, dat ik dacht dat ik zelf had. Ik ben echt heel erg een mensenmens, maar ik ben er achter gekomen dat ik wel heel veel alleen kan. En dat ik er bij mezelf veel uit kan halen wat er allemaal in zit.”

“Natuurlijk wil ik niets minder dan goud”, zegt De Goede over het doel in Rio, “en daar ga ik volledig voor. Maar het is ook wel het gevoel, denk ik, wat je met zijn allen overhoudt na de Olympische Spelen. Ik denk dat ik uiteindelijk heel erg tevreden terug kan kijken als we met elkaar er uit hebben gehaald wat er in zit. En ik weet zeker als we dat doen, dat er dan ook een gouden plak komt.”

Meer Oranje naar Olympische Spelen:
Kitty van Male: ‘Ik moest het anders doen’
Michelle van der Pols: ‘Een beloning dat ik meega naar Rio’

Reageer