Eva de Goede krijgt erepenning ereburger gemeente Zeist | Hoofdklasse Hockey Nederland
Eva de Goede wordt ereburger van de gemeente Zeist

Eva de Goede krijgt erepenning ereburger gemeente Zeist

Op een druilerige donderdagmiddag ontving Oranje-international Eva de Goede vandaag de erepenning van ereburger van de gemeente Zeist. De nietsvermoedende speelster van HGC was bezig met het geven van een clinic aan haar oude club toen ze opeens naar voren werd geroepen. De voorzitter van de club nam het woord in het clubhuis: “Eva we willen je graag voorstellen aan een belangrijk persoon in deze gemeente”.

Alle ogen waren gericht op de persoon die net in het clubhuis was aangekomen. Burgermeester Koos Janssen liep naar voren en nam het woord: “Eva, je bent de meest succesvolle hockeyspeelster met drie gouden en een zilveren olympische medailles. Bij Oranje speelde je 250 interlands en won je vele Europese en Wereldtitels. Als speelster draag jij als geen ander bij aan al diie teamsuccessen. In de hockeywereld is het nog niet eerder voorgekomen dat iemand twee jaar achter elkaar de titel won, maar in 2018 en 2019 werd jij wereldspeelster van het jaar”.

Ereburger van de Gemeente Zeist

Wie kent haar niet? Eva de Goede won alles wat er te winnen was. De goedlachse middenveldster van Oranje won dit jaar het EK Hockey, de Olympische Spelen en de FIH Pro League. Afgelopen week speelde zij haar 250ste interland in het Wagener Stadion tegen België.

Maar niet alleen in de Hoofdklasse en internationaal gezien is de Goede bekend. Burgemeester Janssen verwoordde het als volgt: “Niet alleen Phoenix en Schaerweijde blijf jij nog steeds trouw. We kunnen in de gemeente nog steeds altijd een beroep op jou doen. Je blijft bereikbaar en we weten je te vinden. Nog steeds geef jij gasttrainingen, sporttechnisch advies en lezingen. We waarderen je passie en trouw naar onze clubs en onze gemeente. Jouw grote talent geef je door aan de volgende generatie. Jij acteert zonder eigen belang, daarnaast ben jij een sprankelend en groot rolmodel voor onze gemeente. Ik ben blij dat ik jou vandaag de penning tot ereburger van onze gemeente mag overhandigen”.

Eva de Goede krijgt de speld als ereburger van de gemeente Zeist van burgemeester Koos Janssen.
Eva de Goede krijgt de speld als ereburger van de gemeente Zeist van burgemeester Koos Janssen. Foto: Willem Jan Ritman fotografie

Phoenix

Het waren prachtige woorden van burgemeester Janssen die goed voorbereid was op de uitreiking van de penning aan Eva de Goede. Voor de Goede, die toch al veel had meegemaakt in haar carrière, was de uitreiking overweldigend: “Het kwam vandaag als een grote verassing. Ik moet het nog een beetje bezinken, maar dat er vandaag stil is gestaan bij mijn carrière, ja dat is prachtig”.

Nostalgie

En prachtig was het, want als je goed door het clubhuis kijkt, dan zie je dat de club trots is op de speelster die nu uitkomt voor HGC. Overal hangen foto’s van de nog zeer jonge Eva de Goede: “Op mijn negende ben ik hier begonnen. Het is een soort nostalgie dat ik hier op deze club nu een clinic mag geven aan jonge kinderen. Hier hangt bijvoorbeeld mijn eerste hockeyfoto uit mijn carrière, een foto met een shirt van hockeyclub Phoenix. Na twee of drie jaar hockeyen bij Phoenix vertrok ik uiteindelijk richting Schaerweijde. Vergeten zal ik mijn eerste club nooit doen”.

Nieuwe Eva de Goede

Bij Schaerweijde ontwikkelde de Goede zich tot een tophockeyster. Via Kampong belandde de Goede bij Amsterdam, waar zij in 2019 landskampioen mee werd. Ondertussen reeg zij alle prijzen die er te winnen waren bij Oranje aaneen. Toch lijkt de carrière van de Goede langzaamaan naar een einde te gaan: “Er zit natuurlijk ook een houdbaarheid aan mij. Toch weet ik zeker dat er straks weer een ‘nieuwe’ Eva de Goede opstaat. Het is niet alleen prijzen winnen, wat mij zo bekend heeft gemaakt. De toegankelijkheid en er zijn voor de kinderen, dat vind ik heel belangrijk. Als ik straks stop, dan staat er zeker weer een nieuwe Eva de Goede op het veld”.

Toch lijkt het allesbehalve logisch dat de Goede snel gaat stoppen. Wie nu gaat kijken naar de 32-jarige middenveldster, ziet een dynamische en fitte speelster die nog steeds het spel bepaald. Sterker nog, het lijkt er zelfs op dat met het aantrekken van een Eva de Goede, je nu garantie krijgt op succes. HGC, die normaal strijd tegen degradatie, staat na zeven speelrondes op de tweede plaats. Toch denkt de bescheiden Eva de Goede die vandaag dus als ereburger van de gemeente Zeist door het leven gaat, hier anders over: “Ik kan inderdaad aan sommige speelsters in mijn team bij HGC merken dat ze het heel fijn vinden dat ik met ze samen speel. Ik heb het ook heel erg naar mijn zin en merk ook dat ik elke dag nog steeds met veel motivatie naar het veld ga. Wanneer ik ga stoppen, dat weet ik nog niet. Wel weet ik dat wanneer ik stop, ik niet uit de hockeywereld verdwijn. Het geven van trainingen en clinics, dat vind ik erg leuk. Wie weet ga ik dat wel na mijn carrière doen. Gelukkig weet ik zeker dat wanneer ik stop, een ‘nieuwe’ Eva de Goede er ook na mij komt”.

Foto: Willem Jan Ritman fotografie

Reageer