Finale heren: Oranje Zwart opnieuw landskampioen - Hoofdklasse Hockey Nederland

Finale heren: Oranje Zwart opnieuw landskampioen

‘Helemaal niets in Amsterdam’, zongen de fans van Oranje Zwart in het Wagener Stadion. Hun ploeg won zondag voor de vierde maal en derde keer op rij de landstitel bij heren. In de derde en beslissende wedstrijd werd Amsterdam in eigen huis met 3-1 verslagen.
Oranje Zwart dwong zaterdag een derde duel af door met 3-2 te winnen van Amsterdam. Daar leek het in eerste instantie niet op. Amsterdam leidde bij rust met 2-0 door doelpunten van Mirco Pruyser en Kenny Bain. De strijd om het kampioenschap leek beslist omdat de Amsterdammers de eerste wedstrijd al met 2-1 hadden gewonnen.

Uit de dood herrezen

De Eindhovenaren herrezen, zoals aanvoerder Robert van der Horst zei, uit de dood. Door treffers van Jelle Galema (2x) en Mink van der Weerden boog Oranje Zwart de achterstand om en bracht de stand in de best-of-three op 1-1.

Een derde wedstrijd dus in warme omstandigheden. Al na twee minuten kreeg Oranje Zwart de eerste strafcorner toegewezen. Mink van der Weerden, die zaterdag al de belangrijke aansluitingstreffer maakte, pushte de bal kiezelhard achter Amsterdam-doelman Laurens Goedegebuure: 0-1.

Amsterdamse corner

Even later mocht aan de andere kant Amsterdam aanleggen voor een corner. Echt succesvol zijn de Amsterdammers in de finale nog niet geweest met de korte corner. Ook dit keer slaagde de ploeg van coach Dirk Loots er niet in de kans om te zetten in een doelpunt.

De tweede corner van Amsterdam was wel raak. Eindelijk slaagde Justin Reid-Ross erin OZ-doelman Vincent Vanasch te passeren. Hiermee verkleinde de Zuid-Afrikaan de achterstand van Amsterdam naar 1-2, want Mink van der Weerden had een aantal minuten daarvoor opnieuw raak geschoten uit een strafcorner.

Ondertal

Op het moment van OZ’s tweede doelpunt speelde Amsterdam in ondertal, omdat Valentin Verga met groen aan de kant zat.

Amsterdam ging op zoek naar de gelijkmaker, maar moest waken voor de counter. Vlak voor rust verspeelde Klaas Vermeulen de bal, waarna Oranje Zwart razendsnel het veld overstak. Bob de Voogd vond Jelle Galema, maar oog in oog met Goedegebuure schoof de spits de bal naast.

Sproeiers

Vijf minuten na rust probeerde Mirco Pruyser met een individuele actie de gelijkmaker te forceren. Zijn schot belandde echter op de legguards van Vanasch. Niet veel later werd het duel enkele minuten onderbroken, omdat de sproeiers aan gingen. Dat gebeurde vorige week ook al in de wedstrijd tegen Kampong.

Amsterdam claimde de eerste corner van de tweede helft. De variant belandde via Klaas Vermeulen op het lichaam van een verdediger van Oranje Zwart, waarna de scheidsrechter naar de strafbalstip wees. Valentin Verga miste zaterdag nog vanaf de stip dus ging Pruyser dit keer achter de bal staan. De spits mikte vervolgens op de paal.

Beslissing door De Voogd

Oranje Zwart overleefde vervolgens een man-minder-situatie toen De Voogd naar de kant moest met groen. Het was dezelfde De Voogd die 17 minuten voor tijd het duel definitief in het slot gooide. De international strafte balverlies van Teun Rohof genadeloos af: 1-3.

Amsterdam verzamelde de laatste krachten en zette aan voor een slotoffensief. Het leverde de vierde corner op, die door Reid-Ross werd verzilverd.

Kaarten in slotfase

In de slotfase moest Oranje Zwart met tien man verder vanwege een gele kaart voor Sander Baart. Even later moest Niek van der Schoot met groen naar de kant, maar de Eindhovenaren hielden stand, kregen nog kansen en kroonden zich uiteindelijk opnieuw tot kampioen.

Het is ook meteen de laatste titel voor Oranje Zwart, dat volgend seizoen door de fusie met EMHC door het leven zal gaan als Oranje-Rood.

Lees hier het interview met Rob Reckers

Lees hier het interview met Robert Tigges

Lees hier het interview met Marcel Balkestein

Amsterdam-Oranje Zwart 2-3 (1-2)
0-1 Mink van der Weerden (sc)
0-2 Mink van der Weerden (sc)
1-2 Justin Reid-Ross (sc)
1-3 Bob de Voogd
2-3 Justin Reid-Ross (sc)

Comments (26)

 1. Topcoach!

  Bloemendaal van harte gefeliciteerd, met de beste aankoop van het seizoen: Michel van de Heuvel !!!

 2. Rohof…

 3. Wijsneus

  @Henk Tsja, Rohof… foutje, bedankt!

 4. @Henk zielig

 5. gefeliciteerd aan OZ, maar wel jammer dat het team met mooiste hockey niet wint. OZ toch een beetje armoede en leunend op de corner van Mink. ik weet het, hoort er allemaal bij, maar het was niet echt om aan te gluren dat spel van OZ. vooral hard werken en weinig mooie aanvallen of uitgespeelde kansen. compliment aan vd heuvel dit met dit materiaal zeker maximale eruit heeft gehaald.

 6. Rohof was bij meerdere fouten betrokken bij Amsterdam. Corner waar de 1-0 uit kwam en de 3-1. Dit had direct invloed op de wedstrijd. Volgens mij heeft hij alle opportunisten bewezen niet geschikt te zijn voor het NL elftal…

 7. Topcoach!

  Wat een onzin commentaar mbt Rohof. Als er iemand is die zijn beperkingen kent en wel het maximale uit zijn hockeycarriere haalt is hij het wel. Grootste probleem van Amsterdam zijn de internationals, die er wederom niet staan als het nodig is! 2 strafballen missen in een finale…. Waarom neemt JRR die ballen niet? Daarbij, 2-0 voor op zaterdag en op zondag tegen 9 man van OZ..!? Amsterdam moet zich kapot schamen! Complimenten voor die gasten van OZ, heb echt helemaal niks met dat bij elkaar gekochte team, maar ze staan er iig wel als het nodig is….Succes met de Amsterdamse vedetten Caldas, jij liever dan ik.

 8. @topcoach,

  wat kraam jij een ongelofellijk onzin uit zeg. Ik heb alle 3 de Amsterdamse internationals een hele goede serie van 6 wedstrijden zien spelen. Voorop in de strijd, corners halend, buffelend, retefit. Strafballen, so be it, part of the game en daarom heeft OZ gewonnen. Ze hebben minder fouten gemaakt. Om de internationals van Adam (5 inclusief een schot en een zuidafrikaan) ten opzichte van 11 bij OZ (inclusief een belg, oostenrijker en 2 Paki’s) dit verlies in de schoenen te schuiven is echt walgelijk en getuigt van weinig klasse. Amsterdam heeft geweldig hockey laten zien maar is op de fouten afgerend en dat is de klasse van OZ. Het feit dat OZ een veel bredere ploeg heeft dan Amsterdam is ook iets dat heeft meegespeeld. OZ gefeliciteerd. Rohof hoort niet in Oranje, Mooij wel trouwens!

 9. Topcoach!

  @Henk

  En wie staat er met lege handen… 🙂
  2 internationals die strafballen missen op het cruciale moment? En dat is part of the game…over onzin gesproken.

  Heb overigens nooit beweerd dat Rohof in Oranje hoort, vind het alleen belachelijk hoe dit verlies in zijn schoenen wordt geschoven. 2 x balletje terug van JRR gezien…. ? In je betoog slechts 1 zinnige opmerking, Mooij mag idd wat mijn betreft bij Oranje.

  Kijken wie de strafbal komend weekend mag nemen….

 10. @Topcoach,

  Dank je voor de conclusie en je reactie die totaal niet ingaat op mijn verhaal. Dat narcistische trekje vergeef ik je. Op jouw niveau is het waarschijnlijk geen part of the game maar in de topsport wel. Als je ambitie hebt kan je altijd komen solliciteren bij Amsterdam. Ze hebben wel een goeie aan je denk ik.

 11. @Topcoach, totaal geen verstand van zaken heb je, juist de internationals van Amsterdam waren waanzinnig. Verga en Pruijser voorop, als je dat niet hebt gezien, dan heb je echt geen recht van spreken.

  Helemaal eens met Henk, Amsterdam heeft het zeer goed gedaan en is helaas gestraft op een paar fouten,. OZ was matig vond ik, zeker met zoveel internationals. Amsterdam eigenlijk over het geheel stuk beter en vooral mooier hockey van hen gezien. OZ vooral hard werken en verdedigen, helaas kan je daarmee dus ook winnen.

 12. Topcoach

  Wat zijn de druiven zuur in Amsterdam, heerlijk!

 13. Guttegut

  Gutteguttegut wat hebben we er allemaal weer (anoniem)een boel verstand van. Lachwekkend gewoon. Hoe kan een “matig” team winnen van team met waanzinnige spelers? Ik lig in een deuk!

 14. Realiteit

  OZ toont tenminste onverzettelijkheid en weet sober te hockeyen. Dat sluit internationaal beter aan.
  Denk daarom dat we blij moeten zijn met een landskampioen die realistisch hockeyt. Niet dat frivole aanvallende gedoe, waarbij je altijd teveel weggeeft om een keer ergens serieus goud te pakken.

 15. Nogmaals 11 internationals tegenover 5. Volstrekt logisch dat OZ wint. Verdiend ook want slim en realistisch gehockeyed en Amsterdam heeft de kansen gehad om het af te maken maar heeft het laten liggen. Was een grote verassing geweest als Amsterdam had gewonnen.

 16. OZ gefeliciteerd! En inderdaad TopCoach, de druiven zijn zuur in Amsterdam. Vedettegedrag heeft ze de das omgedaan. Ik heb met verbazing zitten kijken hoe Verga, Bakker, Vermeulen en, helaas, ook Rohof de ene na de andere bal inleverde. Ik vermoed dat er bij Amsterdam een groter verschil bestaat tussen de fitheid (en gretigheid) van de internationals en de rest, terwijl bij OZ alle spelers enorm fit en gedreven ogen. Huiswerk voor meneer Loots, maar dat komt wel goed.

 17. Het is stil aan de overkant!!

 18. bosuil2

  @teun, Amsterdam speelt met zijn publiek nooit een thuiswedstrijd. verder als een beetje Amsterdam Amsterdam komen ze niet.

 19. En dus “BLIJFT HET STIL AAN DE OVERKANT!!”

 20. OZ gefeliciteerd!!

  @Topcoach, zielig persoon!!

  @Realiteit, Australië weleens zien hockeyen? dat is alles behalve saai kan ik je zeggen, wat een onzin met die soberheid. Of Barcelona voor mijn part in het voetbal. Sport is ook schoonheid, zoals Cruijff het altijd predikte…en veel schoonheid komt er op dat vlak niet uit het zuiden…Cruijff, van Basten, Bergkamp, Keizer, Robben, Sneijder, de Nooijer, Honert, etc… het komt in ieder geval niet uit Brabant.

  Amsterdam speelde gewoon leuker hockey en ik kijk liever naar Verga dan naar Galema, is uiteindelijk ook beter voor de sport toch dat het leuk is om te zien??

 21. mooi voor OZ dat ze hebben gewonnen en terecht dat ze feest vieren, maar wat zielig dat ze daarbij A’dam steeds erop moeten wijzen dat zij hebben verloren. Zag het net ook bij de huldiging van PSV
  Maar ja, dat komt voort uit hun minderwaardigheidscomplex, waarom zou je dat anders doen? Andersom zou dat veel minder zijn
  Tjezus, wees blij dat je hebt gewonnen in een prachtige en spannende best of three waarin door beide partijen prachtig hockeyis laten zien en die allebei ervoor hebben gevochten
  En er kan er eenmaal maar 1 winnen, hè?!
  En houd in Godsnaam op over vedettegedrag, dat bewijst alleen maar dat je de ballen verstand hebt van topsport

 22. Hele as faalde gisteren compleet bij Amsterdam: Rohof, Vermeulen en Bakker. Ze waren niet vooruit te branden… Als gevolg van de inspanningen de afgelopen dagen?

  Verga mekkerde vanaf minuut 1 en zat gister NIET in de wedstrijd. Bij Amsterdam lieten de sterkhouders het volledig afweten, met name Bakker, een schande…

 23. Realiteit

  OZ speelt sober hockey. Internationaal wordt er minder weggegeven, Australie geeft minder weg en speelt ook leuk hockey. NL speelt alleen maar leuk en geeft teveel weg. Het is inderdaad opvallend hoe vaak de grote jongens van Amsterdam falen als het er om gaat. In hun eigen team en met het NL. Verga vind ik niet eens NL-waardig. Altijd acties aangaan op verkeerde plekken, met balverlies en onrust tot gevolg.
  Verder is het inderdaad opvallend dat er altijd overdreven wordt gereageerd op arrogante westerse ploegen. Denk dat een deel daarvan waar is, maar ook een deel bij de Brabo’s.

 24. Toch de Brabo’s een beetje de schuld geven van …………,waarvan?
  Die Brabo’s halen wel 3 belangrijke prijzen weg voor de neus van de Amsterdamse bluf.
  Wel vreemd, waar ligt dat nu aan?
  Doe maar gewoon of kijk ons eens zielig zijn!

 25. Die afgunst is gewoon een combinatie van hoofdstedelijke arrogantie en provinciaal gedrag. In die column bij studio voetbal(zal het daar verder niet over hebben). Word het duidelijk uitgelegd. Ja kan jammer en vervelend vinden, maar dit zal altijd zo blijven.
  OZ speelt inderdaad soberder ik kan daar zelf wel van genieten, het is inderdaad niet snel en flitsend als veel andere teams. Maar het zorgt wel voor prijzen daar kan je niet omheen. Sinds vd heuvel terug is, 4 finales, 3x kampioen en 1x EHL.
  En internationaal spelen andere landen ook niet vol op de aanval. Sober wil niet zeggen dat het niet leuk en aanvallend kan zijn. Maar zo halve finale tegen Engeland tijdens de OS lijkt mij niet meer realistisch.

  @jeroen
  hahahahahaha wat een onzin.
  Stond gister boven de WC en zag dat ik best ver kan pissen!het slaat echt nergens op om spelers te vergelijken. Floris evers een van de beste spelers van Amsterdam de laatste jaren komt gewoon uit Tilburg. Vd Horst een de beste hockeyers ter wereld(zelfs een prijs gewonnen dit seizoen dat hij de beste is) komt uit Eindhoven. En zo kan ik er nog 10 opnoemen. En dan kan jij er ook weer 10 opnoemen en dan ik weer. Dus dit argument is echt een van de domste die ooit gemaakt is op deze site.

 26. Realiteit

  @Bommel, Mbt schuld: Als je wint, moet je blij zijn met je winst, niet met het verlies van de ander. En idd Amsterdamse bluf en arrogantie tov Calimerogedrag van Brabo’s.

Reageer