Floris Wortelboer: 'Het was niet goed genoeg' - Hoofdklasse Hockey Nederland

Floris Wortelboer: ‘Het was niet goed genoeg’

Na twee ruime zeges incasseerden de Oranjeheren donderdag tijdens de Champions Trophy de tweede nederlaag. Wereldkampioen en titelverdediger Australië was met 3-1 te sterk. “Australië heeft terecht gewonnen. Het was vandaag (donderdag, red.) gewoon niet goed genoeg”, concludeerde Floris Wortelboer.

Nederland kwam nog wel op voorsprong via een tip-in van Mirco Pruyser. Vlak voor het einde van het eerste kwart maakte Australië gelijk. Jake Harvie sloeg de bal met de backhand langs doelman Pirmin Blaak. Na rust sloeg Blake Govers twee keer toe. Met een schitterende backhand bracht hij Australië aan de leiding waarna hij een strafbal benutte, nadat Jeremy Hayward er één had gemist.

Moeilijke oplossingen

“Ik denk dat we moeilijke oplossingen zoeken”, zegt Wortelboer over de nederlaag, “keuzes uitstellen, waardoor we gewoon een beetje verslappen als team. We hebben wel een paar momenten gehad dat we terug in de wedstrijd konden komen. We schieten twee keer op de paal.”

Maar zegt Wortelboer: Oranje kan beter. “Tegen België en Pakistan spelen we gewoon ons eigen spel. Simpel hockeyen, elkaar de bal gunnen, snel keuzes maken. Eigenlijk alles wat we in die wedstrijden deden, deden we vandaag net wat minder.”

Niet goed genoeg

“Er waren ook goede momenten bij”, gaat Wortelboer verder, “maar het was niet genoeg. En als je niet goed genoeg bent tegen Australië, dan zijn zij net te goed om het wel af te straffen. Dat is een leerschool voor de volgende keer.”

Ondanks de nederlaag was de teleurstelling bij Wortelboer niet heel groot “Het valt mee. We moeten naar onszelf kijken wat we fout hebben gedaan of wat we beter kunnen vooral. Als we dan zaterdag winnen, is er niets aan de hand.”

India laatste horde op weg naar finale

Zaterdag staat het duel met India op het programma. Nederland heeft plaatsing voor de finale van de Champions Trophy nog steeds in eigen hand. Dan moet er wel worden gewonnen van India, dast een punt meer heeft dan de Oranjeheren. De wedstrijd valt dan ook te beschouwen als een halve finale.

“Zo kun je het zien”, zegt Wortelboer. “Maar we gaan die wedstrijd spelen alsof het een finale is. Verder moeten we niet te veel bezig zijn met de uitslag. Als wij ons eigen spel spelen, dan kunnen wij van iedereen winnen en ook van India. Laten we ons daarop focussen.”

Bekijk de samenvatting van het duel tussen Nederland en Australië

Reageer