Frédérique Matla: ‘Gevoel na de winst is toch wel lekker’

Komend weekend gaat de Hoofdklasse weer van start. Ook de EK-gangers pakken het normale ritme weer op. Zo sluit Frédérique Matla deze week weer aan bij haar club Den Bosch. Dit neemt niet weg dat ze nog steeds aan het nagenieten is van de Europese titel in eigen land.

“Het toernooi was te gek, je leeft er echt naartoe”, vertelt Matla glunderend. “Ik had van te voren niet verwacht dat in eigen land spelen zo gaaf zou zijn. Een vol stadion, zo dicht bij het veld. Het is een onbeschrijfelijk gevoel als je dan de finale wint.”

Energie

“Aan de andere kant is het ook wel weer lekker om na zo’n intensieve periode er tussen uit te gaan”, gaat Matla verder. “Het is voor mij nog een redelijk nieuwe groep, waardoor het nog steeds wel zoeken is. Dat heeft veel energie gekost.”

In de aanloop naar het EK gaf Matla dat ze het belangrijk vond om haar eigen spel te spelen, hard te werken en op intuïtie te hockeyen. “Achteraf ben ik tevreden hoe het allemaal gelopen is”, vertelt de speelster van Oranje.

Doel

“Ik wilde niet te hoge verwachtingen van mezelf hebben, steeds meer mijn eigen ding kunnen doen en gedurende het toernooi meer de bal gaan vragen. Ik heb de eerste wedstrijd een goaltje meegepakt, dat was erg leuk. Maar het grootste doel was natuurlijk om Europees kampioen te worden.”

Dat grootste doel werd behaald na winst in de finale op België (3-0), een taaie tegenstander waarvan eerder in het toernooi slechts met 1-0 was gewonnen. “We wisten van te voren dat het niet makkelijk zou gaan worden”, blik Matla terug.

Scherp blijven

“We hebben het vaker lastig gehad tegen België. In de poulewedstrijd wonnen we maar met 1-0. Tijdens de Rabo Super Serie hebben we nog van ze verloren. De Belgen hebben kwaliteiten, zoals een snelle counter. Je moet dus scherp blijven. Voor hetzelfde geldt draaien ze het weer om. Je weet niet wat er in een finale kan gebeuren. Dat heb je ook bij de mannenfinale kunnen zien.”

De Oranjedames lieten zich niet verrassen. Na de benutte strafbal van Ireen van den Assem in de slotminuut barstte het feest los. “Bij de 3-0 weet je weet dat het klaar is”, vertelt Matla. “Het is wachten op het fluitsignaal tot dat je naar je teamgenoten kan rennen. Je weet dat het doel, waar je al sinds januari voor traint, is behaald. Het gevoel na de winst was toch wel heel lekker. Uiteindelijk is dat het allermooiste.”

HockeyBaas-Logo
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met HockeyBaas. HockeyBaas biedt jonge tophockeytalenten extra begeleiding en ondersteuning die hen helpt het maximale uit hun sportieve en maatschappelijke carrière te halen. Meer weten? www.HockeyBaas.nl.

Reageer

Contact Us