Freeke Moes sterk spelend bij comeback bij Oranje
Freeke Moes scoorde woensdag haar tweede doelpunt in haar carriere voor Oranje.

Freeke Moes sterk spelend bij comeback bij Oranje

Ze scoorde gisteren haar tweede doelpunt in haar carrière bij Oranje. Freeke Moes speelde een prima wedstrijd, maakte haar comeback bij Oranje en liet zichzelf zien bij het tweede doelpunt. De sterke aanvalster kreeg gisteren de kans om zichzelf te laten zien. Het EK Hockey en de Olympische Spelen moest zij net aan zich voorbij laten gaan. Hoe staat Moes, die misschien vergelijkbaar is met een type hockeyster zoals Lidewij Welten, er nu voor?

Een spectaculaire wedstrijd werd het nooit. En voor spitsen zoals Lidewij Welten, Joosje Burg en Freeke Moes was dit natuurlijk jammer. Allen hoopten gisteren uit te halen, om Oranje naar een grote overwinning te loodsen. Uiteindelijk scoorden Welten en Moes éénmaal, waardoor Oranje met een 2-0 overwinning van het veld mocht lopen.

Na de wedstrijd waren de dames van Oranje druk bezig om aan alle fans handtekeningen uit te delen. Iets wat voor doelpuntenmaakster Moes een kers op de taart was: “Het is echt leuk dat het stadion lekker vol zat. Genoten heb ik zeker met zoveel fans. Ik hoorde ze tijdens de hele wedstrijd ons aanmoedigen. Dat gaf mij veel energie. Voor mij was het extra leuk, het was mijn tweede doelpunt voor Oranje en de eerste keer dat ik scoorde in eigen land”.

Bij haar comeback bij Oranje scoort Freeke Moes de 2-0 voor Oranje.
Bij haar comeback bij Oranje scoort Freeke Moes de 2-0 voor Oranje. Foto: Roel Ubels

Tweede doelpunt

Freeke Moes speelde de afgelopen twee jaar al een aantal maal voor Oranje en scoorde in de FIH Pro League van 2019 voor het eerst in de uitwedstrijd tegen China. Daarna werd de aanvalster, die ondertussen naar Amsterdam was verhuisd een tijdje niet opgeroepen door de bondscoach. Begin dit jaar sloot zij weer aan richting het EK hockey en de Olympische Spelen. Helaas voor Moes mocht zij niet meedoen aan deze twee toernooien.

“Ik speel hier anders dan bij Amsterdam. Bij Oranje ben ik een spits die iets dieper moet spelen. Blij ben ik dat ik hier weer ben en mag spelen voor Oranje. Natuurlijk mocht ik al meetrainen eerder dit jaar, alleen de beloning voor mij is dan dat je uiteindelijk ook echt mag spelen”, aldus Moes.

Extra kwaliteit

Het type speelster Freeke Moes mag misschien nog niet vergeleken worden met Lidewij Welten, toch heeft de aanvalster wel iets weg van de scorende spits van Den Bosch. Sterk, snel en een neusje voor de goal, beide speelsters lijken in die zin op elkaar. Het zijn kwaliteiten die internationaal gezien het verschil kunnen zijn tussen de top en de sub-top. Moes liet gisteren twee verdedigsters en de keepster van België haar hielen zien. Met veel power werkte de aanvalster zich door het Belgische hart heen.

“Ik hoor de verdedigsters van de tegenstandsters nog niet klagen, maar ik praat ook verder niet met hen’, aldus de lachende Moes die gisteren laat in de tweede helft de voorsprong kon verdubbelen.

Internationale ervaring

Toch moet een aanval van Moes wel als een extra hindernis worden gezien door veel internationale tegenstandsters. “Parijs 2024 is nu mijn doel. Ik wil de aankomende tijd graag internationale wedstrijden spelen. Dat gevoel, dat heb ik nodig om straks echt te kunnen excelleren op de Spelen”.

Bekijk hier de tussenstand, speelschema en topscorers van de FIH Pro League 2021-2022

Reageer