Fris Oranje laat zich zien in wedstrijd tegen België in FIH Pro League
Nederland speelt in de eerste FIH Pro League wedstrijd tegen België.

Fris Oranje laat zich zien in wedstrijd tegen België in FIH Pro League

Een nieuw fris Oranje heeft vanavond prima hockey laten zien in de eerste FIH Pro League wedstrijd tegen België. Met de vele nieuwelingen werd er qua spel weinig onder gedaan van de Zuiderburen. Uiteindelijk speelden beide teams met 2-2 gelijk.

Met Dennis Warmerdam en Teun Beins in de basis begon Oranje met twee spelers die hun debuut mochten maken. Niet veel later vielen ook Koen Bijen, Steijn van Heijningen en Tijmen Reyenga in. Daarmee liet bondscoach Jeroen Delmee meerdere debutanten meespelen.

In een leeg stadion waren vandaag alleen aanwezig de teams, de organisatie en journalisten uit Nederland en België. Met de regen die met bakken uit de hemel kwam, was het daarmee een bedroevende vertoning in het stadion. Toch stond er voor beide ploegen genoeg op het spel. Nederland wilde de Olympisch kampioen België verslaan. Het is iets wat bondscoach Jeroen Delmee eerder deze week ook al liet weten.

België start goed

In het eerste kwart was het België die de scepter zwaaide. Dominant spel zorgde ervoor dat Nederland zich achter eigen middenveld moest positioneren. Tom Boon kreeg de eerste kans. Een makkelijke bal leek hij vrij te kunnen inslaan. Helaas voor de Belg schoot hij voorlangs. Ook kansen van Dohmen en Dockier werden in het eerste kwart door Oranje onschadelijk gemaakt.

België is in de beginfase gevaarlijk, maar weet niet te scoren.
België is in de beginfase gevaarlijk, maar weet niet te scoren. Foto: Roel Ubels

Zodoende stond Nederland in het tweede kwart nog steeds knap op een 0-0 tegen de Olympisch kampioen. Sterker nog, Oranje begon uitstekend aan het tweede kwart. Nadat de inzet van strafcorner specialist Alexander Hendrickx nog knap onschadelijk werd gemaakt, waren het Terrance Pieters en Jelle Galema die van zich lieten horen. Loic van Doren, de sluitpost van België, moest er twee keer aan te pas komen. Beide teams waren na de eerste helft gelijkwaardig.

Openingsdoelpunt

In het derde kwart mocht Oranje juichen. Terrance Pieters pakte een bal die voorlangs ging op en kon vrij gemakkelijk het lege doel van Loic van Doren onder vuur nemen. Luid gejuich was er te horen vanuit Pieters, nadat hij scoorde. De spits werd door oud-bondscoach Max Caldas niet geselecteerd voor het EK en de Olympische Spelen. Onder Delmee krijgt hij een nieuwe kans.

Terrance Pieters scoort het openingsdoelpunt voor Oranje.
Terrance Pieters scoort het openingsdoelpunt voor Oranje. Foto: Roel Ubels

België komt terug

Toch kon Oranje niet lang genieten van de voorsprong. Een sleep van Hendrick werd nog knap op de lijn gestopt door Brinkman. De afvallende bal werd een prooi voor de Belgen.

België leek orde op zaken te willen stellen. Meteen werd jacht gemaakt op de voorsprong. Niets bleek minder waar. Een schot van Steijn van Heijningen trof bijna doel. Het antwoord van België, de strafcorner van Hendrick. Ook ditmaal was Visser scherp. En kon hij het schot en de twee rebounds knap wegwerken.

Nog een kwart was er te spelen. Een kwart waarin Nederland niet achteruit aan het lopen zou zijn. Fris spel zorgde ervoor dat Oranje wederom op voorsprong zou komen. Een harde overtreding in de cirkel van België, zorgde voor een strafbal. Een koud kunstje voor Jip Janssen, de verdediger pushte de bal laag in de goal.

Jip Janssen scoort een strafbal in de FIH Pro League tegen België.
Jip Janssen scoort een strafbal in de FIH Pro League tegen België. Foto: Roel Ubels

België moest weer op jacht en ditmaal werd wederom Alexander Hendrickx een aantal maal in stelling gebracht. In de 53ste minuut was het raak, hard laag en door het midden werd Visser dan toch verschalkt.

Ook ditmaal toonde Nederland aan niet onder te doen van de Olympisch kampioen. Een schot van Brinkman zorgde er bijna voor dat met nog maar vier minuten op de klok Oranje weer op voorsprong zou komen. Helaas voor hem stond de keeper op de goede plek.

Oranje pakt bonuspunt

De laatste minuten werd het billen knijpen voor Oranje. Wederom was het België met een strafcorner en wederom was het Visser die knap stond opgesteld. Shoot-outs moesten er aan te pas komen om te bepalen wie het extra bonuspunt mocht krijgen. En mocht dit bonuspunt aan een individu uitgereikt kunnen worden, dan zou Maurits Visser deze prijs krijgen. De sluitpost van Oranje stopte die lastige ballen tijdens de shoot-outs. Doordat Oranje wel alle pogingen raakte, won Nederland het bonuspunt. Uiteindelijk was het Oranje die fris spel liet zien in de FIH Pro League en met een verdiend gelijkspel mag uitkijken naar de nieuwe ontmoeting komende zondag tegen België.

Blijdschap bij Oranje, nadat het bonuspunt tegen België wordt gepakt. Foto: Roel Ubels
Blijdschap bij Oranje, nadat het bonuspunt tegen België wordt gepakt.

Bekijk hier de wedstrijdstatistieken en de liveblog van de wedstrijd.

Reageer