Frivool spel van Nederlandse hockeyheren zorgt voor winst op Olympisch kampioen België

Frivool spel van Nederlandse hockeyheren zorgt voor winst op Olympisch kampioen België

Ook in de tweede wedstrijd van de FIH Pro League liet Oranje van zich horen. Een prima eerste kwart zorgde voor een mooie voorsprong voor Oranje. Dennis Warmerdam scoorde daarbij zijn eerste interlandgoal voor Oranje. België kwam knap terug, maar was niet bij machte om Oranje te verslaan. De Nederlandse hockeyheren zorgden er daarmee voor dat 2021 werd afgesloten met een winst op de Olympisch kampioen België.

Voor de tweede maal op rij moest Nederland in een leeg Wagener stadion spelen. Maar ook voor de tweede maal op rij mochten er meerdere debutanten vandaag meedoen. Keeper Derk Meijer kreeg vandaag zijn kans. Imre Vos, Tim Swaen, Tjep Hoedemakers maakten vandaag ook hun debuut. Dennis Warmerdam, Steijn van Heijningen en Teun Beins mochten zich in korte tijd opmaken voor hun tweede interland voor Oranje. De weergoden waren beide teams goed gezind, de wedstrijd startte met een lekker zonnetje.

Sterk begin

Meteen was het Oranje die met een hoge druk België onder druk wilde zetten. Een aanval van Jorrit Croon belandde bij Thierry Brinkman in de vijandelijke cirkel. De nieuwe aanvoerder van Oranje probeerde een schot uit een onmogelijke hoek, welke een makkelijke prooi werd voor Loic van Doren. De rebound werd een koud kunstje voor aanvaller Thijs van Dam. De spits kon de bal gemakkelijk hoog in het net leggen. Na een mooie vrijdagavond, liet het ‘jeugdige’ Oranje in korte tijd weer van zich horen.

Een prachtige opsteker voor Oranje, die afgelopen vrijdag nog de Belgen via de shoot-outs hadden verslagen. Dat Oranje niet meteen zich terug ging trekken in eigen cirkel bleek wel een aantal minuten later. Dennis Warmerdam, die vandaag zijn tweede interland speelde, was er als de kippen bij om een bal vlakbij de keeper in de goal te prikken. Binnen zeven minuten stond Nederland op een mooie 2-0 voorsprong.

Dennis Warmerdam scoort op een mooie manier de 2-0 voor Oranje.
Dennis Warmerdam scoort op een mooie manier de 2-0 voor Oranje. Foto: Roel Ubels

Kansen

Ook in het tweede kwart kreeg Oranje legio kansen om de voorsprong uit te breiden. Jelle Galema kreeg tot twee maal toe een kans om te schieten. Keeper van Doren kreeg de bal halfhoog, maar kon beide inzetten pareren. Ook een één op één situatie van Thierry Brinkman met de keeper van België leverde niets op.

En waar Oranje een prima kans kreeg om de wedstrijd op slot te gooien, was het België in de volgende aanval die de aansluitingstreffer kon vinden. Alexander Hendrickx was met een tweede strafcorner scherp en verschalkte daarmee keeper Meijer.

Jelle Galema kreeg tot twee maal toe een grote kans, maar scoorde niet.
Jelle Galema kreeg tot twee maal toe een grote kans, maar scoorde niet. Foto: Roel Ubels

Oranje onder druk

In het derde kwart startte België sterk. Nederland moest terug en keeper Derk Meijer werd aan het werk gezet. Een strafcorner van Hendrickx kon de Nederlandse keeper knap laag uit de hoek halen. Ook een afvallende bal een paar minuten later werkte hij goed weg. Oranje liet weinig zien en ook in de omschakeling duurde het allemaal net iets te lang.

Met nog één minuut op klok kreeg Thijs van Dam nog een grote kans. Vanaf de kop van de cirkel zette hij de Belgische keeper aan het werk. Helaas voor hem, ging zijn inzet er net niet in.

Overwinning

Met nog een kwart te gaan leek een overwinning voor Oranje dichtbij te zijn. De Belgen probeerden Oranje onder druk te houden, maar dit lukte niet altijd. Ondanks de grote hoeveelheid jonge spelers in het team van Jeroen Delmee stond de organisatie goed. Uiteindelijk was de 2-1 genoeg, waardoor de Nederlandse hockeyheren 2021 afsloten met een winst op de Olympisch kampioen België.

De Nederlandse hockeyheren boekten een winst op de Olympisch kampioen
De Nederlandse hockeyheren boekten een winst op de Olympisch kampioen België. Foto: Roel Ubels

Reageer