Fysieke en mentale druk eist tol bij speelsters van Oranje

Fysieke en mentale druk eist tol bij speelsters van Oranje

Wat een succesvol jaar werd voor de dames van Oranje, het EK en de Olympische spelen werden gewonnen, leek afgelopen maand als een nachtkaars uit te gaan. Onderzoek wordt er gedaan naar onwenselijk gedrag binnen de staf. De fysieke en mentale druk eist haar tol bij de speelsters van Oranje. De gouden medailles lijken opeens minder waard te zijn.

Toeval of niet, clubs in de Hoofdklasse dames zijn de afgelopen maanden flink in de problemen doordat speelsters lange tijd uit de roulatie liggen door blessures. Laurien Leurink (Voet), Marijn Veen (Hersenschudding), Lauren Stam (Hersenschudding), Felice Albers (Knie) en Pien Dicke (Voet) zijn de afgelopen tijd aan het kwakkelen met hun gezondheid. Ook Ginella Zerbo (voet), Xan de Waard (Ontsteking aan pezen), Ireen van den Assem (Hamstring), Lidewij Welten (Hamstring) en Eva de Goede (Vinger en nu knie) lagen of liggen er eerder er dit jaar al uit met lange blessures. Waar elke blessure natuurlijk haar eigen verhaal kent, wekt natuurlijk de vraag of er een gezamenlijk oorzaak kan zijn voor alle problemen. Zou de fysieke of misschien de mentale druk teveel zijn geweest voor de speelsters van Oranje?

Lauren Stam is aan het revalideren van een vervelende hersenschudding.
Lauren Stam is aan het revalideren van een vervelende hersenschudding. Foto: Roel Ubels

Succesvol Oranje

Het ene succes na het andere succes boekten de dames van Oranje. De FIH Pro League, het EK en als slotstuk werd de titel op de Olympische Spelen gewonnen. Frederique Matla werd topscoorsters op de Spelen en talenten zoals Felice Albers en Stella van Gils leken dit jaar echt door te breken. De ervaren speelsters zoals Lidewij Welten, Margot van Geffen en Eva de Goede gaan nog door en alles lijkt erop dat ook 2022 een gouden jaar moet gaan worden. Toch zal er op korte termijn, de FIH Pro League bij de dames herstart in februari 2022, een oplossing voor een groter probleem gevonden moeten worden.

Ireen van den Assem liep de Olympische Spelen mis door een blessure.
Ireen van den Assem liep de Olympische Spelen mis door een blessure. Foto: Roel Ubels

Donker randje bij Oranje

Afgelopen maand liet de NOS via haar kanaal weten dat de KNHB onderzoek is gaan naar vermoedens van ongewenst gedrag van staf en speelsters bij Oranje. Waar dit precies mee te maken heeft, is nog niet bekend. 

BEKIJK OOK:
Oranje-speelsters krijgen verbod om vanuit KNHB om openlijk te praten

Meer en meer lijkt het erop dat speelsters van Oranje afgelopen jaren onder druk hebben gestaan door ondanks vermoeidheid en lichte blessures, door te moeten trainen. Het lijkt erop dat dit nu haar tol gaat eisen. Fysiotherapeut van de dames van A.H.B.C. Amsterdam Geertje Verhees, laat weten dat na de Spelen problemen zijn ontstaan: “We zien het eigenlijk heel vaak. Speelsters van Oranje keren na een groot toernooi terug en hebben dan vaker te maken met een vorm van overbelasting. Het seizoen is dit jaar zo lang geweest. Niet alleen werd de competitie al vanaf januari gestart, ook hadden we te maken met een EHL en de play-offs. Tussendoor werden de wedstrijden van de FIH Pro League gespeeld en in de zomer een EK en de Spelen. De speelsters waren gewoon ‘op’.”

Ook de ervaren Xan de Waard moest er aan geloven en mistte het EK door een blessure.
Ook de ervaren Xan de Waard moest er aan geloven en mistte het EK door een blessure. Foto: Roel Ubels

Rol van medische staf

Verhees die ook actief is geweest bij hockeyclub Hurley is afgelopen jaar begonnen als fysiotherapeut bij haar nieuwe club in Amsterdam. Het probleem waarbij speelsters van Oranje en Amsterdam langere tijd geblesseerd raken, is iets waar zij alledag mee te maken heeft. In overleg met de staf van Oranje, probeert zij er voor te zorgen dat deze problemen verholpen worden: “Elke zondag na een wedstrijd is er contact met de fysio van Oranje om een overdracht van de speelster te geven. Op die manier proberen we gezamelijk de belasting van de speelster zo optimaal mogelijk te monitoren.”

Mentale druk bij speelsters

Toch lijkt deze fysieke belasting voor meerdere speelsters dit jaar funest te zijn geweest. Waar Oranje vaak de speelsters eist op de maandag en dinsdag, wil de club graag op dinsdag, donderdag en vrijdag trainen. Rustdagen zijn er vaak niet of weinig. De fysieke druk lijkt nu een te groot probleem te worden. Toch ziet Verhees een andere ontwikkeling, namelijk de ‘mentale overbelasting’ die speelsters kunnen oplopen: “De druk is inderdaad hoog. Er worden prestaties geeist door Oranje en de clubs. Daarnaast wordt er veel gedeeld via social media en daar heeft iedereen ook zijn mening positief al dan niet negatief.  Je moet hier maar tegen kunnen. Ik hoor om me heen dat speelsters hier ook last van hebben. De wil om de selectie te halen is natuurlijk groot. Dus de speelsters hebben daar veel voor over”.

De KNHB laat in een uitspraak weten verder geen uitspraken te willen doen over de medische trajecten (blessures en revalidaties) van de speelsters van Oranje. 

Reageer