Geblesseerd moet talent Flo Klinkhamer toekijken of Laren in de Hoofdklasse blijft spelen
Flo Klinkhamer speelt bij Laren

Geblesseerd moet talent Flo Klinkhamer toekijken of Laren in de Hoofdklasse blijft spelen

In aanloop morgen naar de belangrijke ontmoeting van Laren tegen Den Bosch, sprak Hoofdklassehockey met Flo Klinkhamer. Het wil dit jaar nog niet helemaal goed lukken bij het jonge talent. Klinkhamer maakte op 14-jarige leeftijd haar debuut bij Laren en is gemarkeerd als een van de grotere talenten in Nederland. Vorig jaar raakte Klinkhamer geblesseerd aan haar lies. We treffen de van origine spits in haar ouderlijke huis in Laren.

Op 14-jarige leeftijd maakte Flo Klinkhamer haar debuut voor dames 1. Kim Lammers raakte geblesseerd in de voorbereiding van een bekerwedstrijd en de toen nog kleine Klinkhamer stond langs de lijn te kijken. Al snel vroeg de toenmalige coach Ageeth Boomgaard of zij mee kon doen. Zenuwachtig was Klinkhamer toen zij voor het eerst met alle grote vedetten mee mocht doen: “Toentertijd speelden Naomi van As, Kim Lammers en ook Joyce Sombroek nog bij Laren. Het was heel erg spannend. In die wedstrijd mocht ik een paar minuten meedoen en uiteindelijk haalde ik ook nog een corner voor Laren binnen”.

Hockeyfamilie

Flo Klinkhamer komt uit een pure hockeyfamilie. Broer Ties (Amsterdam Heren 1) en Tamar Klinkhamer (Vriendenteam in Amsterdam) hockeyen ook. Ook haar moeder hockeyde vroeger in Laren dames 1. Daarnaast is teamgenootje Vanessa Blockmans woonachtig in hetzelfde huis. Zij komt van origine uit België. In coronatijd zat de hockeyfamilie ook niet echt stil. Thuis is een eigen gym in de kelder ingericht, waar iedereen probeerde om fit te blijven. Klinkhamer legt lachend uit: “Onze ouders waren er vroeger maar druk mee. Ze reden van het ene hockeyveld naar het andere. Maar nu is het nog steeds lastig voor hen. Ze moeten vaak de keuze maken om of bij Ties of bij mij te gaan kijken”

Sneltreinvaart

Het werd het begin van iets moois. In sneltreinvaart ging Klinkhamer, die vroeger nog met twee staartjes hockeyde, door haar jeugd heen. In de A-jeugd zag de vorige coach Marc Materek het talent van Klinkhamer en vroeg of zij interesse had om door te stomen richting de dames. Klinkhamer, die nog wel een jaar in de A mocht spelen bedacht zich geen moment en sloot aan bij het eerste: “Ik kende Marc al vanuit Nederlands A. Zijn spel, aanvallend hockey en kort hockeyen was iets wat mij goed viel. Later dat jaar werd de chemie tussen Marc en onze groep helaas wat minder”.

Zodoende besloot Laren om dit seizoen te kiezen voor een nieuwe trainersstaf. Materek werd aan de kant gezet en Serge Spoelstra, Darren Cheesman en Julia Mullier begonnen dit jaar aan het nieuwe avontuur. Later kwam ook oud-gediende Kim Lammers de trainersstaf versterken. Het aantrekken van deze nieuwe staf werd ook door Klinkhamer bejubeld: “De manier van trainen van Darren vind ik heel erg fijn. Hij geeft mij heel veel tips in 1:1 situaties. Vooral verdedigend heb ik nu veel van hem geleerd. Omdat Darren naast de duidelijke uitleg ook nog goed kan hockeyen, is het makkelijk om iets van hem aan te nemen”

Flo Klinkhamer (rechts) wint in 2019 met Laren in de Gold Cup van Nijmegen.
Flo Klinkhamer (rechts) wint in 2019 met Laren in de Gold Cup van Nijmegen. Foto: Roel Ubels

Blessure

Toch zat het de jonge spits niet helemaal mee. Nog geen half jaar verder raakte zij geblesseerd. De enthousiaste Klinkhamer vertelt over haar zware jaar van revalideren: “Precies een jaar geleden, raakte ik bij het shuttles rennen geblesseerd aan mijn lies. Dit leek een lichte blessure, want in juli begon ik gewoon weer met trainen bij Jong-Oranje. De blessure hield helaas aan en uiteindelijk bleek in de echo dat het toch niet goed zat. Er zat een scheurtje in de pees van mijn lies”.

Een lichte blessure, liep uit naar een lang herstel. Iets wat voor de fanatieke Klinkhamer geen makkelijke periode was: “Ik wilde heel graag weer beginnen. Mijn fysieke trainer bij Jong-Oranje, moest mij echt remmen. Deze blessure vergt rust en dat vind ik lastig. Nu ben ik wel actief op de trainingen, maar speel ik geen wedstrijden. Vervelend, want dit jaar heb ik wel het doel gesteld om het WK -21 te gaan halen”.

“Mijn herstel ging heel goed, maar steeds ging ik daarna toch net weer te snel van start”

Laren kende een moeizame eerste seizoenshelft. Zes speelsters raakten geblesseerd, waardoor de ploeg die in het verleden zo goed presteerde, afzakte naar de tiende en nu uiteindelijk laatste plek op de ranglijst. Iets wat volgens Klinkhamer totaal overbodig is: “Dat we niet goed genoeg zijn voor de top-4, dat begrijp ik wel. Toch denk ik dat ons team makkelijk mee kan met de middenmoot. Het geluk zat in die eerste seizoenshelft nog niet aan onze zijde”.

Flo Klinkhamer speelt voor Laren
Flo Klinkhamer speelt voor Laren en wil het WK-21 voor Oranje gaan spelen.

Toekomst Laren

De slechte positie dit jaar lijkt te maken te hebben dat het bij de club de afgelopen jaren veel heeft gerommeld. Spelers lopen weg, coaches volgen elkaar in een hoog tempo op en ook financieel gezien liep het niet allemaal goed. Toch zijn er dit jaar positieve dingen te zien. De coaches leken de afgelopen maanden rust in het team gebracht te hebben en ook oud gediende Kim Lammers wilde haar club helpen. Daarnaast spelen de jeugdteams van Laren al jaren op het hoogste niveau van Nederland, de club lijkt er dus klaar voor om komende jaren de aansluiting te houden met de topploegen in Nederland. Ook Klinkhamer is erg positief over de huidige gang van zaken: “Zelf heb ik het naar mijn zin bij Laren. Bij het eerste kan ik bijvoorbeeld verdedigend veel van Fleur Kok leren. Maar ook van Maxime Kerstholt kan ik veel leren. Zij hebben zo veel ervaring. Zodoende denk ik er ook echt niet aan om naar een andere club te gaan. Op het moment dat ik niet meer hier kan leren, ga ik pas kijken naar andere mogelijkheden”.

“Ik kies er nu voor om volledig te herstellen voor het nieuwe seizoen”

Laren in de Hoofdklasse

Vorig seizoen werd Klinkhamer nog benaderd door HDM om de overstap te maken. De club bereikte een aantal weken geleden de play-offs. Toch lijkt een hereniging met oud-coach Materek die daar ondertussen assistent is geworden gering.

Flo Klinkhamer is nog niet uitgeleerd in Laren en vol enthousiasme laat zij aan ons de thuisgym zien die in de kelder is ontstaan: “Een aantal maanden geleden toen we nog in volledige lockdown zaten, probeerde ik mijn lichaam fit te houden. Mijn ouders hebben deze thuisgym gecreëerd en in de kelder hebben we meerdere attributen staan die ik gebruik om fysiek sterk te blijven. Ties en ik trainden hier heel veel. Mijn herstel ging dit jaar goed, toch ging ik steeds net weer te vroeg van start op het veld. Ik kies er nu voor om volledig te herstellen en me te richten op het nieuwe seizoen. Morgen moet ik helaas toekijken hoe Laren zonder mij nog een poging waagt om in de Hoofdklasse te blijven, maar hopelijk kan ik binnenkort weer mijn eerste minuten gaan maken bij het eerste”.

Reageer