Giganten uit Oranje en India leveren hockey spektakel in Rotterdam | Hoofdklasse Hockey Nederland
Oranje viert feest bij een doelpunt tegen India.

Giganten uit Oranje en India leveren hockey spektakel in Rotterdam

Met 2.000 toeschouwers op de tribunes in Rotterdam hebben India en Oranje in de FIH Pro League er vandaag een prachtig hockey spektakel van gemaakt. De Nederlandse heren wisten de ontmoeting uitendelijk met 2-2 gelijk te spelen, waarna shoot-outs volgden.

Prachtig hockey, dat werd vooraf al gedacht bij de ontmoeting Nederland tegen India. Toch was de vraag of beide teams, met gevoelstemperaturen van om en nabij de 30 graden dit ook zouden kunnen leveren.

Met een moordend tempo de tegenstander terug duwen op eigen helft, dat leek het doel van beide teams. Het Nederlands elftal, die steeds meer laat zien dat het nu wel bij de absolute internationale wereldtop hoort, probeerde India al vroeg in de wedstrijd vol onder druk te houden. Een prachtige kans van Thijs van Dam, die met een hoge voorzet de bal in de goal probeerde te tennissen, zorgde er bijna voor dat dit initiatief ook beloond zou worden. Helaas voor de aanvaller, ging de bal net naast.

Openingsdoelpunt

De druk van Oranje bleef staan, welke in de 10de minuut dan ook daadwerkelijk werd beloond. Tijmen Reijenga ontving in de 10de minuut een mooie voorzet van collega Derck de Vilder. Op prachtige wijze liep Reijenga zichzelf vrij in de cirkel, waarna de verdediger vanaf de strafbalstip de bal hard laag in de hoek kon slaan.

Meteen ging het tempo bij India omhoog en nog in dezelfde minuut was het Harmanpreet Singh die twee keer een corner kreeg. Bij de tweede poging sloeg Singh de bal met een hoog backhandschot hard in het dak van de goal. Helaas voor de Indiër geen doelpunt, want de corner werd als gevaarlijk beoordeeld door de scheidsrechter.

Kansen over en weer

Toch was het India die steeds gevaarlijker werd. Hardik Singh zorgde in de 13de minuut voor een volgende kans. Pirmin Blaak stond op de juiste plek en kon de bal net voor de aanvaller zijn stick wegplukken.

De Nederlandse voorsprong bleef staan en kansen voor Koen Bijen, Derck de Vilder en Jorrit Croon zorgde er bijna voor dat de voorsprong in kwart twee uitgebreid kon worden.

In de 22ste minuut was het dan toch raak voor India. Een schitterend doelpunt van Dilpreet Singh, de aanvaller kon een voorzet vanaf de kop van de cirkel knap binnen tippen, zorgde voor feest aan de zijde van India.

Eerste corner Oranje

In het derde kwart kwam Oranje goed uit de startblokken. De eerste strafcorner van de wedstrijd voor Oranje werd dan ook versierd in de 31ste minuut. Jip Janssen sleepte de bal binnen. De scheidsrechter zag dat de schutter bij het slepen van de bal daar ook zijn voet bij gebruikte. Geen doelpunt. De volgende kans was er voor Derck de Vilder. Een mooie voorzet van Koen Bijen, ging er bijna in.

Beide teams bleken in het derde kwart aan elkaar gewaagd te zijn. Oranje ontving nog één corner, maar ook India versierde er één. Beide teams kwamen niet tot scoren.

Koen Bijen

Wederom was het Derck de Vilder die met een mooie voorzet een van de Oranje-aanvallers in stelling kon brengen. Koen Bijen, die al een paar keer bijna trefzeker was, kon nu wel het net vinden. Met een prachtige draai werd keeper Parattu compleet verrast. Voor de tweede keer in de wedstrijd stond Oranje op voorsprong.

Het hockey spektakel tussen Oranje en India was nog niet afgelopen. India speelde met een hoge druk en Oranje moest vanaf eigen helft proberen hier onderuit te hockeyen.

Derck de Vilder, die gekroond kon worden tot man-of-the-match, versierde met nog een paar minuten op de klok een strafcorner. Jip Janssen stond op de kop en kon dit keer wel slepen. Parattu had zijn handschoen er tegen. Nederland bleef drukken en Terrance Pieters versierde de volgende strafcorner. Jasper Brinkman’s inzet ging naast de goal.

Croon’s theater

Jorrit Croon zorgde met een minuut op de klok nog voor een raar incident. De middenvelder zocht zijn opponent met een hoge stick op, kreeg een duw terug en ging theatraal naar de grond. Beide spelers gingen er zonder kaart vanaf.

Het werd nog even billen knijpen voor Oranje. India ontving drie keer een strafcorner in de laatste minuut van de wedstrijd. De laatste was dan ook raak. Topscorer van de FIH Pro League Harmanpreet Singh sleepte de bal hard in de touwen. Pirmin Blaak was kansloos op de inzet van de topschutter.

Spetterend slotakkoord

Beide teams kwamen tot een gelijkspel, waarna shoot-outs moesten bepalen wie de overwinning zou krijgen. Het bonuspunt konden beide teams goed gebruiken, want in de competitie was het verschil tussen beide teams maar drie punten. De Nederlandse heren bleven heel ‘cool’, want alle vierde schutters wisten het net te vinden. Omdat India wel drie keer miste, won Oranje met 4-1 de shoot-outs.

Reageer