Groot-Brittannië ten koste van Nieuw-Zeeland naar finale

Groot-Brittannië is vrijdag de tegenstander van de Oranjedames in de olympische hockeyfinale. De Britse ploeg was woensdag in de halve eindstrijd met 3-0 te sterk voor Nieuw-Zeeland.

Het duel was een reprise van het strijd om het brons in 2012. In Londen was Groot-Brittannië te sterk voor de Black Sticks en dat was ook dit keer het geval.

De tip van Gemma Flynn

Beide ploegen hielden elkaar in het eerste kwart in evenwicht. De beste kansen in dat eerste kwartier waren voor Nieuw-Zeeland. Bij de eerste Nieuw-Zeelandse strafcorner werd Gemma Flynn voor de tip-in net niet bereikt door Liz Thompson. Even later schoot Petrea Webster naast. En ook daar loerde Flynn vergeefs op een tip-in.

Groot-Brittannië kwam in het tweede kwart op voorsprong. Nadat de eerste twee corners niets hadden opgeleverd, was het raak bij de derde poging. De inzet van Crista Cullen werd gered door Sally Rutherford, maar de rebound was voor Alex Danson: 0-1.

Britse blessure

Na rust werd het spel twee keer een lange tijd stilgelegd vanwege blessures aan Britse kant. Eerst moest Crista Cullen na een botsing met een hoofdkwetsuur naar de kant en kort daarna kreeg Georgie Twigg de bal via een Nieuw-Zeelandse stick in haar gezicht. De speelsters werden opgelapt en kwamen later in het duel weer binnen de lijnen.

De beslissing in het duel viel in het vierde kwart. Na een pass van Danson ging Helen Richardson-Walsh alleen op het Nieuw-Zeelandse doel af. Voordat ze een schot kon lossen, werd ze gevloerd door Kayla Whitelock. Dat leverde de Nieuw-Zeelandse aanvoerster een gele kaart op en een strafbal voor Groot-Brittannië.

Strafballen

Richardson-Walsh ging achter de bal staan en faalde niet vanaf de stip. Vier minuten later wees de scheidsrechter opnieuw naar de strafbalstip. Dit keer nadat Lily Owsley was neergehaald. Dit keer nam Danson de honneurs waar en liet Rutherford kansloos.

In de resterende tijd kon Nieuw-Zeeland geen vuist meer maken, waardoor de Britse dames voor het eerst in de historie in de olympische finale staan. De Black Sticks gaan met Duitsland strijden om het brons.

Nieuw-Zeeland-Groot-Brittannië 0-3 (0-1)
0-1 Alex Danson (sc)
0-2 Helen Richardson-Walsh (sb)
0-3 Alex Danson (sb)

Reageer

Contact Us