Hendrickx vloert met hattrick een mat Oranje op Olympische Spelen
Thierry Brinkman speelde een uitstekende eerste helft voor Oranje.

Hendrickx vloert met hattrick een mat Oranje op Olympische Spelen

In het openingsduel van de Olympische Spelen hebben de Belgische heren door een hattrick van Alexander Hendrickx de heren van Oranje gevloerd. Een mat spelend Oranje kwam nog wel op voorsprong, maar moest toezien hoe de topschutter van België drie keer kon scoren.

Beide teams kennen elkaar van haver tot gort. Meerdere malen troffen de twee kemphanen elkaar dit jaar al in de FIH Pro League en op het EK Hockey. De verschillen waren klein en ook in het eerste kwart was het merkbaar dat beide teams elkaar weinig ruimte gaven.

In het eerste kwart waren er weinig kansen. De Belgische heren kwamen twee keer tot een gevaarlijke voorzet, maar het laatste tikje kon niet worden gegeven. Bij Oranje werden er weinig kansen geteld. In het tweede kwart leek het er even op dat de Kerpel de score voor België mocht openen. Een rebound kon hij achter blaak werken. Doordat de scheidsrechter te vroeg dacht dat de Belg de bal op zijn voeten kreeg, floot hij af.

BEKIJK OOK:
Statistieken, uitslagen, speelschema, standen en topscorers Olympische Spelen

Openingstreffer

In het derde kwart mocht Oranje tegen de verhoudingen in juichen. Jeroen Hertzberger maakte met een persoonlijk hoogstandje de 1-0. Een voorsprong die tot dan toe onverdiend leek te zijn. De Belgische heren hadden namelijk het betere van het spel.

Jeroen Hertzberger zorgt voor de openingstreffer van het Nederlands elftal.
Jeroen Hertzberger zorgt voor de openingstreffer van het Nederlands elftal. Foto: World Sport Pics / Frank Uijlenbroek

Alexander Hendrickx

Al snel beet België van zich af. Topschutter Alexander Hendrickx liet in de 41ste minuut zien waarom hockeyclub Pinoké hem graag op de kop van de cirkel ziet staan. Links laag sleepte hij de bal op de plank. Een houdbare bal voor Pirmin Blaak, de goalie kon er net niet bij. Meteen ging België door. Een klein tikje op een stick van Blaak, zorgde voor een strafbal. Wederom was het Hendrickx die de score kon verdubbelen. En ook in de laatste minuut van het derde kwart was het raak, een sleep van wederom Hendrickx zorgde voor een ruime 1-3 voorsprong.

Alexander Hendrickx scoort een hattrick in het derde kwart van de wedstrijd.
Alexander Hendrickx scoort een hattrick in het derde kwart van de wedstrijd. Foto: World Sport Pics / Frank Uijlenbroek

Laatste kans

Zodoende was er nog één kwart voor Oranje om orde op zaken te stellen. Met een vier minuten pauze (bij de Spelen krijgen de teams door de hitte langere tijd om te rusten), probeerde bondscoach Max Caldas nog één keer zijn team op te peppen. Waarschijnlijk was zijn aandacht teveel bij deze bespreking, want pardoes stonden de Nederlandse heren met twaalf man in het veld. Dit werd opgemerkt door de leiding, waardoor aanvoerder Billy Bakker met geel naar de kant moest.

Nederland was gebroken en kon geen vuist meer maken. Sebastian Dockier kreeg nog een grote kans voor België, maar zijn vizier stond net niet op scherp. Ook met de terugkomst van Billy Bakker kon Oranje niet nog iets terug doen. De hattrick van de Belg Alexander Hendrickx werd Oranje uiteindelijk fataal op de Olympische Spelen van Tokyo.

Bekijk hier de liveblog van de wedstrijd Nederland tegen België.

Reageer