Het onderlinge duel: Oranje-nieuwelingen treffen elkaar in kraker HGC tegen Rotterdam | Hoofdklasse Hockey Nederland
Het onderlinge duel met Tjep Hoedemakers en Steijn van Heijningen.

Het onderlinge duel: Oranje-nieuwelingen treffen elkaar in kraker HGC tegen Rotterdam

Steijn van Heijningen en Tjep Hoedemakers stonden afgelopen zondag niet voor het eerst tegen over elkaar, maar wel voor het eerst nu ze ook voor Oranje zijn opgeroepen. In het onderlinge duel vroegen we de Oranje-nieuwelingen hoe zij in de wedstrijd HGC tegen Rotterdam hebben gespeeld, maar vooral ook hoe hun eerste weken bij Oranje waren.

Tjep Hoedemakers (Rotterdam) scoorde zondag al in de elfde minuut. Steijn van Heijningen (HGC), scoorde niet, maar zag zijn team in de laatste seconde de drie punten weggeven. Rotterdam had de keeper er al uit gehaald, om met elf veldspelers te spelen. Dit pakte goed uit. Beide ploegen die strijden om de play-offs, deelden de punten.

Rotterdam pakt in de laatste seconde toch nog een punt, hoe hebben jullie de wedstrijd ervaren?

Tjep : “Als je één minuut voor tijd met 3-2 achterstaat, dan is het wel heel fijn dat je met 3-3 van het veld gaat. Het is geen overwinning, maar in deze fase van de competitie mogen we blij zijn met een punt”.

Steijn: “We deden het zondag eigenlijk heel goed met HGC, toch geven we het weg. We zijn net niet scherp genoeg. Rotterdam speelde op het laatst zonder keeper en met elf veldspelers, maar dat mag geen excuus zijn. We stonden als team gewoon niet goed opgesteld”.

HGC ging met een 2-1 voorsprong de rust in, hoe zag jullie rustbespreking eruit?

Tjep: “In het tweede kwart verloren we als team wat energie. In de rust werd dit nog even aangehaald dat dit terug moest komen. Ook moesten we makkelijk blijven spelen. Helaas lukte dit niet in de tweede helft. Het werd een ping-pong wedstrijd”.

Hoe zijn jullie titel aspiraties na negen speelrondes?

Tjep: “We staan nu negende. In deze fase van de strijd kijken we nog niet echt naar de stand. Het doel is nog steeds zeker om de play-offs te halen”.

Steijn: “Ons eerste doel is om de play-offs te halen. Mocht dit lukken, dan kunnen we ook kampioen worden. In de play-offs verwacht ik namelijk dat we het sowieso goed gaan doen”.

Wat valt jullie op aan de stand in de Tulp Hoofdklasse Heren?

Tjep: “Iedereen kan van elkaar winnen. Vorige week won KZ nog van Kampong. Elke zondag gaat het erom. Vorig jaar had ik nog wel eens vaker het gevoel dat het gemakkelijker was om sommige potten te winnen. Dit jaar is het moeilijker. Eigenlijk is het daarom ook dit jaar dus leuker”.

Steijn: “Het staat allemaal heel dicht op elkaar. Na de Olympische Spelen is het niveau in de Tulp Hoofdklasse Heren omhoog gegaan. Het ligt allemaal dicht bij elkaar. Wij hebben een goed team en eigenlijk vind ik dat we hoger hadden moeten staan dan dat nu het geval is. Dit jaar is ons team nog sterker dan vorig jaar”.

Hoe waren jullie eerste weken bij Oranje?

Tjep: “Ik was heel erg blij dat ik werd opgeroepen voor Oranje. We zijn nu twee weken aan het trainen met de nieuwe bondscoach Jeroen Delmee. Hopelijk krijg ik binnenkort in de FIH Pro League mijn kans om mijn debuut te maken. De sfeer is goed, we kennen elkaar eigenlijk allemaal al van Jong-Oranje.

Steijn: “Het is een drukke periode geweest. De combinatie clubhockey en Oranje is natuurlijk heel anders. Mijn ritme moest ik aanpassen. Langzaamaan groeien we erin. Het is pittig en ik moet zeker even aanpoten. Ook ik ben van mening dat de sfeer goed is. Alle jongens ken ik al goed”.

Tjep: “Ik kijk uit naar de eerste wedstrijd in de FIH Pro League. In die wedstrijd nemen we het op tegen België. Kansloos zijn we zeker niet. Nederland is in een internationale wedstrijd nooit helemaal kansloos. De energie die Jeroen in ons team brengt, dat zullen de Nederlandse fans waarschijnlijk ook in de eerste wedstrijd tegen België van ons kunnen zien”.

Jullie hebben een nu een zwaarder programma, is dat wennen?

Tjep: “Het is zeker even wennen. Op zondag spelen we een wedstrijd. Op maandag en dinsdag trainen we met Oranje. Op dinsdagavond ga ik dan meteen door naar de club voor een meeting. Woensdag is mijn hersteldag. Donderdag en vrijdag trainen we dan weer bij de club. De belasting is een tikkeltje hoger, maar eigenlijk vind ik dat gewoon leuk”.

Hebben jullie elkaar nog gesproken?

Tjep: “Het is leuk dat ik Steijn deze dagen bij Oranje weer zie. We bespreken met de jongens altijd even het weekend. De afgelopen weken was ik steeds het ‘pispaaltje’. Iedereen vraagt natuurlijk aan mij, wat is er mis bij Rotterdam? Gelukkig pakten we nu weer een punt. We zullen zeker deze wedstrijd nog even met elkaar bespreken”.

Steijn: “We spreken elkaar na de wedstrijd even, maar voor de wedstrijd hebben we elkaar niet gesproken”.

Reageer