Hockey is Simpel: BHV Push-voorzitter Menno Woldhuis over de Corona-uitdagingen  - Hoofdklasse Hockey Nederland
BHV Push-voorzitter Menno Woldhuis kent een zware tijd in zijn eerste bestuursjaar door de Corona-crisis

Hockey is Simpel: BHV Push-voorzitter Menno Woldhuis over de Corona-uitdagingen 

Woldhuis is nog maar een paar maanden aan de slag als waarnemend voorzitter van de Bredase Hockey Vereniging Push of hij wordt al meteen met een groot probleem opgezadeld. In februari kregen alle leden van de club te horen dat de competitie door de KNHB was gestopt. Het verenigingsleven werd abrupt beëindigd. Wat volgde, waren een aantal roerige maanden voor het bestuur van hockeyclub Push.

BHV Push is een succesvolle vereniging, waar elke week 2.300 leden genieten van de hockeysport. Niet alleen biedt de club regulier hockey aan, ook is Push een van de eerste clubs in Nederland die G-hockey en LG-hockey aan haar leden kon bieden. Daarnaast kan de club E-hockey aanbieden. E-hockey kenmerkt zich doordat de spelers de sport beoefenen met een elektrische rolstoel.

Afgelopen jaar nam de voorgaande voorzitter afscheid, waarna de club op zoek moest naar een nieuwe voorzitter. Deze werd zo snel niet gevonden. Menno Woldhuis, die tevens ook hoofd van de sponsoring van de club is, nam voorlopig de honneurs waar. Tot op de dag van vandaag is Woldhuis waarnemend voorzitter: ‘Wat je vaak bij verenigingen ziet, is dat er altijd een vaste groep vrijwilligers is die zich inzetten voor de club. Dit is bij Push ook aan de hand. Het was lastig om afgelopen jaar een voorzitter voor de club te vinden, zodoende ben ik met deze functie begonnen. Soms duurt het wat langer om bij ons een vrijwilliger te vinden, uiteindelijk lossen we altijd het probleem op’.

Gespreid bedje

Toen Woldhuis werd aangesteld kwam hij niet meteen in een gespreid bedje terecht. Na een aantal maanden sloeg het corona-virus toe en bestuur Woldhuis moest over hele andere zaken gaan nadenken. Toch is de waarnemend voorzitter blij met wat de club de afgelopen maand voor haar leden heeft gedaan: ‘Wat veel leden niet weten is dat we als bestuur veel tijd steken in de club. Het corona-virus heeft er voor gezorgd dat we alleen maar drukker zijn geworden. We hebben alle maatregelen genomen om de jeugd begin april weer te laten trainen. Ik kan je vertellen dat met 1.700 jeugdleden dit een hele operatie is. We moesten houden met bepaalde restricties die de KNHB had opgelegd, zoals het afstand van elkaar houden. Ook mochten er maximaal 18 spelers op een hockeyveld trainen. We hebben er voor kunnen zorgen dat al onze breedteteams minimaal 1x per week konden trainen. De selectieteams trainen twee keer per week’.

Succesvolle jeugd

Toch mag hockeyclub Push ondanks een zwaar jaar een succesvolle club worden genoemd. Waar afgelopen jaar zowel Heren en Dames 1 degradeerden uit de Promotieklasse, zien we bij de jeugd alle teams op het hoogste niveau spelen. Zowel bij de jongens en de meisjes speelden alle teams afgelopen jaar in de landelijke competitie. Woldhuis: ‘Als club zijn we trots op onze jeugdlijn. Het blijkt dat ons beleid leidt tot succes. Niet alleen spelen we met de meeste teams vaak op het hoogste niveau, ook halen we regelmatig de play-offs. Dat onze eerste teams nu nog niet in de promotieklasse zitten, zie ik niet als een probleem. Wij hopen dat we binnen drie jaar weer terug zijn in de promotieklasse.’

Een kleine greep uit de namen die vanuit hockeyclub Push uiteindelijk de weg naar de Hoofdklasse hebben gevonden zijn: Floris van der Kroon (HGC), Max Kreft (Tilburg), Jamie van Aert en Teun Beins (Oranje-Rood), Kim Janssens (Oranje-Rood), Carlijn Tukkers (Kampong) en internationals Floris Wortelboer (Bloemendaal), Joep de Mol (Oranje-Rood) en Malou Pheninckx (Kampong). Ieder seizoen levert de club wel één of meerdere spelers aan diverse Hoofdklasse clubs.

Carlijn Tukkers, hier in duel met Laura Nunnink, is een van de pareltjes die vanuit BHV Push doorstoomde naar de Hoofdklasse.
Carlijn Tukkers, hier in duel met Laura Nunnink, is een van de pareltjes die vanuit BHV Push doorstoomde naar de Hoofdklasse. Foto: Roel Ubels

Omzetverlies

Het onverwachte stoppen van de competitie zorgde in eerste instantie ervoor dat leden elkaar niet meer konden ontmoeten. Toch bleek dit voor hockeyclub Push niet het grootste probleem. Woldhuis legt uit: ‘We hebben een groot pijnpunt. Doordat de leden niet meer op de club waren, ging de baromzet omlaag. We hebben zo ook een aantal super sunday’s gemist. Denk alleen al aan de derby tussen BHV Push en hockeyclub Breda. Uiteindelijk denk ik dat we gedurende de corona-crisis ongeveer één ton aan omzet gaan verliezen’.

Om het begrotingstekort op te lossen zal de club noodgedwongen een aantal keuzes moeten maken. Het clubhuis is nog steeds gesloten en de kosten lopen door. ‘We hebben vergoedingen voor onze trainers moeten bevriezen. Via de NOW-regeling van de overheid konden we gelukkig voor onze betaalde krachten nog wel een vergoeding krijgen.

Push-voorzitter Menno Woldhuis hoopt dat de zijlijn binnenkort weer vol staat met enthousiaste fans
Push-voorzitter Menno Woldhuis hoopt dat de zijlijn binnenkort weer vol staat met enthousiaste fans

Nieuw seizoen

Niet alleen financieel gezien leed de club schade. Ook op sportief gebied moest Dames 1 helaas toezien dat de competitie niet werd afgemaakt. De ploeg had vijf punten meer dan de directe concurrent en maar liefst tien punten meer dan nummer drie, Helmond. Toch kijkt Woldhuis positief richting het nieuwe seizoen: ‘Ondanks het feit dat het bijna een zekerheidje was dat Dames 1 kampioen zou worden, blijf ik alles positief benaderen. Ik vind het alleen jammer dat alle prestaties die de dames afgelopen half jaar hebben gedaan, door de KNHB gewoon worden genegeerd. Gelukkig blijven de meeste spelers en speelsters bij ons hockeyen’.

In het seizoen 2016-2017 speelden de heren van Push nog in de Hoofdklasse zaal. Foto: Roel Ubels
In het seizoen 2016-2017 speelden de heren van Push nog in de Hoofdklasse zaal. Foto: Roel Ubels

Dat de speelsters dus niet hun biezen pakken, heeft onder andere te maken met de goede sfeer die op de club is te vinden. Daarnaast is de organisatie bij zowel de jeugd, het G-hockey en de senioren goed geregeld. ‘Mijn doel komende jaren is dat er meer leden op zaterdag en zondag op de club komen hockeyen. Daarnaast zou het mooi zijn dat zowel de heren als wel de dames in drie jaar terug in de promotieklasse zijn te vinden. Ondanks het feit dat we een lastig jaar hebben gekend met het corona-virus, kijk ik vol goede moed richting het nieuwe seizoen’.

Door: Redactie Hoofdklassehockey

 

 

Reageer