Hockey is Simpel: Paul Spaargaren over de sportieve ambities van familieclub Cartouche | Hoofdklasse Hockey Nederland

Hockey is Simpel: Paul Spaargaren over de sportieve ambities van familieclub Cartouche

Velen zien Cartouche als dé familieclub bij uitstek. Hoofdklassehockey.nl sprak met Paul Spaargaren, sinds 2,5 jaar voorzitter van de hockeyvereniging uit Voorburg over de ontwikkelingen binnen de club en de ambities op de lange termijn.

Toen Paul Spaargaren zo’n 16 jaar geleden naar Voorburg verhuisde, infiltreerde hij en zijn familie geleidelijk aan de gelederen van Cartouche. Zijn vrouw bemachtigde als eerst het lidmaatschap, Spaargaren volgde. Inmiddels zijn daar nog eens drie leden van een nieuwe generatie bijgekomen. Toch is de Voorburgse club meer dan een typische familievereniging: ‘wij zijn een gezellige familieclub, maar wel een mét ambities.’ 2,5 jaar geleden werd Spaargaren benaderd voor het voorzitterschap en het lijkt erop dat de vereniging er alles aan doet om dit stempel waar te maken. Zowel de Heren als de Dames doen mee in de bovenste regionen van respectievelijk de promotieklasse en de overgangsklasse, terwijl het vrijwilligersprogramma van Cartouche leidt tot veel verbroedering binnen de club. Daarnaast realiseert het bestuur zich wel degelijk dat de club een belangrijke functie inneemt binnen de maatschappij.

De weg naar succes

Op bestuurlijk vlak zijn er in de voorbije jaren meerdere doelstellingen behaald en de nodige successen geboekt. Los van de huidige voortgang van de topteams is bijvoorbeeld de Heren 1 tweede geworden bij het NK Zaalhockey. Maar de meeste winst werd er behaald op infrastructureel vlak. ‘Zo hebben we eindelijk een eigen blaashal, die het mogelijk maakt om iedere zaalhockeyer wekelijks te laten trainen, zonder afhankelijk te zijn van zalen van buitenaf. Daarnaast hebben we er een extra water- en miniveld bijgekregen.’ Bovendien is er om de breedteteams verder te ontwikkelen een technisch directeur aangesteld uitsluitend voor de jeugd. Ook worden er steeds meer professionele trainers aangesteld die goed begeleid worden en eventueel zelfs extra cursussen kunnen volgen. ‘We hebben een enorme slag gemaakt in zowel de top als de breedte. Er is duidelijk een betere aansluiting tussen de twee, mede door de verbetering van onze trainingsmethoden.’

Middenin de samenleving

Cartouche is een club die graag maatschappelijk betrokken wil zijn en blijven. Sterker nog, de club staat middenin de samenleving en ziet dat ook als haar verantwoordelijkheid. ‘Cartouche heeft steeds meer aandacht voor maatschappelijk verantwoord verenigen. Zo doen we veel voor onder meer het LG-hockey en steunen we initiatieven als ‘Sporten is voor iedereen’. Bovendien zijn onze faciliteiten zo toegankelijk mogelijk gemaakt, ook voor mindervaliden’. Daarnaast is het bij Cartouche zelfs mogelijk om een maatschappelijke stage te volgen. ‘In het verleden hebben veel studenten van de HALO hier een afstudeeropdracht gedaan. Ook hebben we regelmatig stagiairs rondlopen achter de bar of bij de administratie. We vinden het belangrijk dat we middenin de samenleving staan en breder betrokken zijn dan puur alleen op hockeyvlak. Toch zal dit nooit ten koste gaan van onze sportieve ambities.’

Vrijwilligersprogramma als voorbeeld voor anderen

Een hockeyvereniging met zo’n 2000 leden in goede banen leiden kan nogal een uitdaging zijn. Cartouche heeft hier echter een creatieve oplossing voor bedacht, een oplossing die ook regelmatig wordt aangedragen als voorbeeld door de KNHB. ‘Ons vrijwilligersprogramma richt zich namelijk op actieve participatie van ouders binnen de vereniging. In de eerste plaats vanuit functioneel oogpunt. Veel werk werd voorheen door weinigen gedaan, maar door dit om te draaien creëer je een betere sfeer binnen de club zonder ‘outsiders’ en bovendien maakt het ons tot de familieclub die we zijn. Desondanks bevinden wij ons in de luxepositie dat wij een wachtlijst hebben van potentiële leden. Als vrijwilliger verzamel je volgens een vast protocol punten waarmee de kans op lidmaatschap aanzienlijk wordt vergroot.’ Het vrijwilligersprogramma van Cartouche kan met recht worden gezien als paradepaardje. Bovendien, ‘als iedereen wat doet is het zo gebeurd’ valt te lezen op de clubwebsite.

Blik op de toekomst

Uiteraard heeft iedere hockeyclub zo zijn ambities, zo ook Cartouche. Een van de voornaamste doelstellingen is bijvoorbeeld het verkleinen van de wachtlijst om zo meer leden aan te trekken. ‘Stiekem hopen we toch nog om meer mensen vanuit de gemeente Voorburg aan het hockeyen te krijgen. Daarnaast willen we met de selectieteams eigenlijk doorgaan hoe we nu bezig zijn. Al hoop ik met de Dames 1 ik stiekem nog eens te promoveren naar de promotieklasse’. Verder geen gewaagde uitspraken, maar dat Cartouche een familieclub is mét ambities, daar kan niemand omheen.

Reageer