Hockey is Simpel: ‘Schaerweijde-Voorzitter Imhof is trots op zijn vrijwilligers’ - Hoofdklasse Hockey Nederland
Reinoud Imhof is voorzitter van Schaerweijde en is trots op zijn groep vrijwilligers en jeugdopleiding.

Hockey is Simpel: ‘Schaerweijde-Voorzitter Imhof is trots op zijn vrijwilligers’

Het is een van de mooiste hockeyverenigingen in Nederland. De vereniging die hockey en golf biedt, ligt op een prachtige locatie in Zeist. In de rubriek, Hockey is Simpel, interviewen wij dit keer de voorzitter van Schaerweijde Reinoud Imhof, die trots is zijn talenten en vrijwilligers.

Reinoud Imhof is voorzitter van hockeyclub Schaerweijde. De club in Zeist telt zo’n 2.000 leden. Ook zijn er zo’n 500 leden aangesloten bij de Golfvereniging die op hetzelfde complex ligt. Het prachtige clubhuis kijkt uit over de hockeyvelden die in de zogenaamde ‘kuil’ liggen. Met de dames die in de overgangsklasse spelen en de heren die bovenin de promotieklasse meedoen, mag de club gerust stellen dat zij het sportief gezien goed doen. De heren van Schaerweijde hadden zelfs kans om dit jaar de Hoofdklasse te halen, doordat ze maar één puntje achter koploper SCHC stonden. Volgens Imhof komt het succes van de club door een aantal factoren: ‘Ik ben erg trots op het feit dat wij zoveel vrijwilligers hebben. Door hen worden veel organisatorische zaken geregeld. Ook ben ik ontzettend trots op de jeugdopleiding en de hoeveelheid CS+ scheidsrechters die de club heeft. We hebben een mooie groep vrijwilligers die zelfs in zwaardere tijden er voor de club zijn’.

Vrijwilliger van de week

Het is misschien een van de weinige clubs in Nederland waar het ‘gemakkelijk’ is om vrijwilligers te vinden. Hockeyclub Schaerweijde kende net zoals de meeste clubs in Nederland een zware periode, maar ziet nu dat er vele handjes zijn om de jeugd en senioren weer te laten hockeyen. ‘Ik zag begin april veel vrijwilligers op de club assisteren om de trainingen van de jeugd weer op gang te krijgen. Wat Schaerweijde zo bijzonder voor mij maakt is de binding die de leden en vrijwilligers met de club hebben. Het kostte ons als bestuur relatief weinig moeite om deze mensen te vinden’.

Dat Schaerweijde blij is met haar vrijwilligers, blijkt ook wel uit de communicatie richting de leden. Afgelopen week stond alweer het vijftiende interview online, waarbij een vrijwilliger in het zonnetje wordt gezet. ‘Het doel van deze interviews is dat wij graag onze vrijwilligers in het zonnetje zetten. Ook is het goed om inzicht te geven aan de andere leden, waar de desbetreffende vrijwilliger nou precies mee bezig is’, aldus Imhof

Jeugd opleidingsplan

Imhof is voorzitter van de hockeyclub en tevens ook vader van tophockeyster Pam Imhof. Dochterlief speelde in haar jeugd bij Schaerweijde, maar maakte een aantal jaar geleden de overgang naar de dames van Kampong. Het is een van de speelsters die bij Schaerweijde de laatste jaren is doorgebroken richting de Livera Hoofdklasse. ‘Het jeugd opleidingsplan van Schaerweijde is iets waar wij heel trots op zijn. Dat is het gevolg van een jarenlange investering van vele mensen die voor zowel de top als de breedte passende formules ontwikkelt en verbetert. Dat is niet zonder slag of stoot maar wordt gedragen en gestimuleerd door velen zoals ook oud-internationals Stephan Veen en Suzan van der Wielen, sponsoren en vele vrijwilligers. Gevolg is dat de meeste eerstelijnsteams op landelijk niveau spelen. Jongens A stond zelfs ruim op voorsprong in de landelijke poule A klasse’.

Toch zie je vaak bij veel clubs dat clubbesturen de focus te veel leggen op tophockey. Veel kinderen die in breedteteams spelen krijgen daardoor minder trainingen, geen trainers, lastige trainingstijdstippen en minder faciliteiten dan de eerste teams. Bij Schaerweijde wordt dit probleem getackeld doordat in het opleidingsplan de breedte te laten verenigingen in de top. ‘In ons plan houden we rekening met iedereen. De commissie die verantwoordelijk is voor dit plan bestaat uit veel leden. In ons jeugdplan is onder andere een fysioloog betrokken. We zijn heel hard bezig om trainers in top en breedte goed op te leiden’.

Vervoer voor studenten

Niet alleen de jeugd bij Schaerweijde heeft het goed. Ook is er een heel plan opgezet om bijvoorbeeld studenten die in Utrecht studeren ook de mogelijkheid te bieden om op een gemakkelijke manier te blijven trainen. Waar veel hockey verenigingen moeite hebben om seniorenteams te vormen, probeert Schaerweijde hier iets aan te doen. ‘Wij vinden het belangrijk om jong en oud een goed programma aan te kunnen bieden. Voor de studenten hebben wij busjes geregeld, zodat ze gemakkelijk op en neer naar Utrecht kunnen. Hierdoor zie je uiteindelijk dat veel spelers bij ons blijven hangen’, aldus Imhof.

Nieuw seizoen

Ondanks het feit dat ook Schaerweijde financieel grote klappen heeft gekregen, kijkt Imhof positief richting het nieuwe seizoen: ‘Nagenoeg alle spelers blijven ook komend jaar gewoon bij ons spelen, ze zijn collectief meegegaan in een lagere vergoeding. Daarbij komt er een spits van Qui Vive, die ook bij Jong Oranje speelt, bij ons spelen. En komen er een aantal oud spelers terug op het nest (Bas van Dedem en Casper Horn). Ook krijgt Heren 1 een nieuwe coach. Tim Oudenaller gaat volgend jaar de kar bij de heren trekken. Ik kijk hier erg naar uit, want Tim is goed om de connectie tussen de jeugd en de senioren te bewerkstelligen. Er zitten 8 spelers uit eigen kweek in de selectie van H1!  En er komen er nog meer aan. Bij dames 1 komt Wouter van Voorst over van ‘t Spandersbosch. Hij gaat de dames begeleiden. Met deze spelers en speelsters, de grote groep enthousiaste vrijwilligers en de trainingsstaf denk ik dat we weer een mooi jaar aan onze leden kunnen bieden.

Door: Redactie Hoofdklassehockey

 

Comments (1)

  1. Het oogt idd prachtig, je realiseert je niet dat het vlak naast de A28 ligt. 🙂

Reageer