Hockey5s, de snelle hockeyvariant, krijgt een eerste WK - Hoofdklasse Hockey Nederland

Hockey5s, de snelle hockeyvariant, krijgt een eerste WK

Hockey is een sport die niet stilstaat. De wereldhockeybond (FIH) voert geregeld vernieuwingen door om de sport sneller, attractiever en spannender te maken. Denk aan de invoering van interchange, de selfpass en de shootouts. In 2014 is Hockey5s geïntroduceerd, oftewel 5 tegen 5, op een half veld met 5 spelers. Om de ontwikkeling verder te stimuleren, komt er zelfs een wereldkampioenschap. In 2023 staat het eerste WK gepland. Nu hockey5s meer en meer aantrekt, gaat Hoofdklassehockey.nl de komende periode meer aandacht besteden aan deze snelle hockeyvariant hockey5s die in 2023 voor het eerst op een WK wordt gespeeld. Wat zijn de ontwikkelingen, wat betekent het voor tophockey, en zo verder? Het is de hoogste tijd om eens wat dieper in te gaan op 5 tegen 5.

Een spektakel om naar te kijken

Hockey5s is eenvoudig uit te leggen, snel te spelen en is voor de toeschouwers een genot om naar te kijken. Teams spelen vijf tegen vijf op een half hockeyveld, met daar rond omheen een 25 centimeter hoge boarding. Hierdoor kan de bal nooit uitgaan en is het spel verzekerd van snelheid. Er mag vanuit elke positie gescoord worden en het fenomeen strafcorner kennen ze niet bij Hockey5s. Wat je wel hebt: veel schoten op doel, een spektakel om naar te kijken en dat in een kort tijdbestek van slechts twintig minuten. Hockey5s was eerder een onderdeel op de Olympische Jeugdspelen, en wie weet wordt het nog eens echt Olympisch. Veldhockey staat immers al jaren ter discussie bij het IOC en wist tot nu toe steeds een Olympische sport te blijven. Met Hockey5s heeft de FIH een alternatief in het leven geroepen dat kijkspektakel en perspectief biedt voor de Olympische toekomst van hockey.

In 2023 wordt het WK hockey5s in Oman gespeeld.
In 2023 wordt het WK hockey5s in Oman gespeeld.

Rugby en basketbal als voorbeeld

Een kleinere en snellere variant van een teamsport; hockey is niet de eerste die het doet. Rugby Sevens is daar een voorbeeld van. Waar normaal vijftien spelers per team op het veld staan, vind je bij Rugby Sevens (de naam zegt het al) zeven ploeggenoten die het opnemen tegen een ander zevental in helften van zeven minuten. En zeker niet onbelangrijk met het al dan niet op de wipstoel zitten van hockey bij het IOC, sinds 2016 is Rugby Sevens een Olympische sport.

Vergelijkbaar is ook het 3×3 Basketball dat afgelopen augustus in Tokio zijn debuut maakte op de spelen. Het wordt eveneens gespeeld op een half veld en is snel en wendbaar. In plaats van 24 seconden is er een schotklok van 12 seconden en zodra een team scoort mag het andere team meteen doorgaan door de bal te dribbelen of te passen. Eenmaal buiten de tweepuntslijn, mag er meteen weer worden gescoord. Dat maakt het allemaal dynamisch en spectaculair. Mede dankzij het laagdrempelig karakter en de vele basketbalpleinen in Nederland is 3×3 Basketball een snelgroeiende discipline binnen de basketbalsport.

Laagdrempelige teamsport

Ook Hockey5s heeft alles in zich om uit te groeien tot een laagdrempelige teamsport voor jong en oud. Een team van vijf is immers sneller opgetrommeld dan een elftal. En met een spelduur van slechts twintig minuten heb je snel een wedstrijdje gespeeld. Het enige dat nodig is, is een half hockeyveld met aangepaste boarding. De Rebound Boarding rondom het veld wil nog wel een issue zijn voor hockeyclubs, maar ook daar staan de ontwikkelingen niet stil. De FIH heeft normen opgesteld waaraan de boarding moet voldoen. Zodat de Rebound Boarding kwalitatief goed is en veilig tijdens het spel.

Al met al is Hockey5s een variant van de hockeysport om in de gaten te houden. De snelle hockeyvariant hockey5s die in opkomst is, zal in 2023 voor het eerst te zien zijn op het WK in Oman. De kans is dan ook groot dat je hier vaker berichten zult lezen over deze dynamische en spectaculaire spelvariant.

Heeft hockey5s je interesse gewekt en zou je zelf willen spelen? Fikagear heeft alles om hockey5s te gaan spelen. Ontdek hier meer over deze sport.

Reageer