Hockeydames winnen voor derde keer op rij de titel op het WK Hockey | Hoofdklasse Hockey Nederland
Oranje wordt wereldkampioen 2022.

Hockeydames winnen voor derde keer op rij de titel op het WK Hockey

De Nederlandse hockeydames hebben in de finale van het WK hockey de wereldtitel veroverd door de grote rivaal Argentinië te verslaan. Een zinderende finale leek in het voordeel van Argentinië te vallen vanwege het agressieve en aanvallende spel. Oranje rechtte haar rug, nam de voorsprong en breidde deze uit. Oranje won met 3-1 en werd voor de derde keer op rij wereldkampioen.

Met maar liefst 7.000 toeschouwers beloofde de finale wedstrijd Nederland tegen Argentinië een absolute climax van het WK Hockey 2022 te worden. De Oranje-speelsters werden luidkeels aangemoedigd door het publiek welke speciaal waren gekomen voor Nederland. Toch was het opvallend dat de Argentijnse speelsters nog harder werden aangemoedigd. Zingend en dansend stonden de fans op de tribunes.

Sterke fase Argentinië

Argentinië begon scherp aan de wedstrijd. Oranje had lange tijd geen antwoord op het aanvallende hockey van Las Leonas. Opvallend was dat de sterk verdedigende Sabine Plönissen vaak een hoofdrol op zich nam, door moeilijke steekpasses te onderscheppen. De eerste corner van Gorzelany leek erin te gaan. De bal verdween net naast de kruising.

Het duurde tot het tweede kwart voordat Oranje uit haar schulp kwam. En meteen was het dan ook raak. De veelbesproken strafcorner werd nu wel gescoord. Niet uit een direct schot, wel uit een rebound van Maria Verschoor die vlak voor keepster Succi de bal in de goal kon prikken.

Meteen zette Oranje door, wat zeven minuten later een verdubbeling van de score betekende. Een schitterende steekpass van Leurink kwam bij Frédérique Matla terecht. De spits liep vrij op Succi af, draaide naar haar backhand en scoorde de tweede van de wedstrijd.

In het derde kwart leek Argentinië gebroken te zijn. Een prachtige opbouw van Nederland werd door Freeke Moes aan de vol op snelheid Felice Albers gegeven. Vlak voor Succi pushte zij de bal laag op de plank. Een mooi cadeautje voor het grote talent.

Tegenstoot Argentinië

Met nog één kwart te spelen leek Oranje de wedstrijd uit te kunnen spelen. Toch niet, een strafcorner in de 46ste minuut maakte de wedstrijd weer spannend. Agustina Gorzelany, die haar achtste doelpunt van dit toernooi mocht maken, sleepte de bal kiezel hard in de kruising. De Argentijnse solliciteert dit toernooi er duidelijk naar om verkozen te worden tot de beste speelster van de wereld.

Argentinië ging meteen jagen op het uitbreiden van de score. Oranje hield knap stand. In de laatste minuten hield Nederland de bal, Argentinië was uitgeput. Voor de derde keer op rij winnen de Nederlandse hockeydames daarmee het WK Hockey.

Bekijk hier ook de liveblog van de wedstrijd

Coverfoto: Worldsportpics

Reageer