Hockeyers lopen risico op hartschade na doorgemaakte milde Corona-ziekte - Hoofdklasse Hockey Nederland
Hockeybal

Hockeyers lopen risico op hartschade na doorgemaakte milde Corona-ziekte

Afgelopen week stond er een alarmerend artikel in de de Volkskrant. Amerikaanse cardiologen hadden onderzoek gedaan naar blijvende schade die topsporters kunnen krijgen na het doormaken van Corona. Wat blijkt, een deel van de topsporters uit deze onderzoeksgroep had hartschade. Wat betekent dit voor de hockeysport? Wij vroegen het huisarts en tevens teamarts van Hurley Dames 1, Anne Mieke Achterhuis.

Dat het coronavirus ernstige gevolgen kan hebben, was al bekend. Wat nog onbekend is, zijn de gevolgen die dit virus met zich mee kan brengen op de lange termijn. In de Volkskrant laat auteur Ellen de Visser weten dat in een Amerikaans onderzoek 26 sporters zoals voetballers, basketballers en American football spelers zijn getest. Van deze 26 sporters waren er vier sporters die een ontstoken hartspier overhielden aan het virus. Een ontstoken hartspier is een verraderlijk ziektebeeld (Ellen de Visser, 2020, 12 augustus, Hartschade bij topsporters die positief testten op covid, de Volkskrant).

Ontsteking van het hartzakje

Binnen de hockeysport wordt er alles aan gedaan om het virus buiten de deur te houden. Speciale looppaden, het hebben van een maximaal aantal bezoekers bij een wedstrijd, desinfectiemiddelen en het afstand van elkaar houden, moeten ervoor zorgen dat bezoekers met een veilig gevoel het complex kunnen betreden. Bij de Hoofdklasse teams zie je vaak iemand rondlopen die extra toezicht houdt op het proces. Bij Hurley is teamarts Anne Mieke Achterhuis verantwoordelijk voor de begeleiding van dames 1. Achterhuis is werkzaam als huisarts in Amsterdam: ‘Ik zie in mijn praktijk vergelijkbare situaties. Patiënten die het coronavirus hebben gehad, blijven naderhand lang klachten houden. Ze geven aan dat ze benauwd zijn en extreem vermoeid. Bij één patiënte bleek bij nader onderzoek dat er complicaties waren van haar hart; een ontsteking van het hartzakje. Of dit direct gerelateerd was aan het coronavirus, dat weet ik niet. De specialisten weten ook nog niet goed of de complicaties die mensen nu hebben spontaan zullen herstellen of dat er sprake is van blijvende schade. Er is nog weinig bekend over de lange termijneffecten van het virus’.

Teamarts Anne Mieke Achterhuis is bang dat
het coronavirus nog verder kan verspreiden als we ons niet beter aan de regels gaan houden.

Hockeyen met hartfalen

Het is dus mogelijk dat het coronavirus lange termijn klachten gaat geven bij patiënten die de milde variant van Corona hebben doorgemaakt. En nu lijkt dus in deze groep hartschade gevonden te worden als mogelijke complicatie. Patiënten die de ernstige vorm van de ziekte hebben doorgemaakt, wacht vaak een langdurig revalidatietraject, maar dat lijkt voornamelijk samen te hangen met longschade en verlies van spierweefsel. Op de vraag of hockeyers nu gevaar lopen om met hartfalen het veld op te gaan, antwoordt zij: ‘Natuurlijk is hockeyen met hartfalen gevaarlijk. Ik denk alleen niet dat je nu kunt concluderen dat hockeyers in gevaar zijn. Als je een bewezen Corona infectie met milde klachten hebt doorgemaakt, en je bent weer in staat om te sporten, dan kan er geen sprake zijn van hartfalen. Als je hartfalen zou hebben, dan merk je dat, dan kan je echt niet op topniveau hockeyen. Een stuk wandelen is dan namelijk al lastig’. 

Wanneer je als hockeyer het coronavirus hebt gehad, zou het kunnen dat je een lang revalidatieproces nodig hebt. Dit kan te maken hebben met long en/of hartproblemen. ‘Ik heb een aantal patiënten in de praktijk die na een mild ziektebeeld maar heel langzaam opknappen. Deze mensen ervaren aanhoudende klachten van moeheid en kortademigheid. Hun inspanningstolerantie is heel beperkt’, aldus Achterhuis. 

“Het niet kunnen sporten kan op een topsporter een grotere impact hebben dan op een gewone patient”

Anne Mieke Achterhuis is huisarts en teamarts van Hurley dames 1

Of topsporters die het coronavirus krijgen extra gevoelig zijn voor deze complicaties, durft Achterhuis niet te zeggen. Wel denkt zij dat topsporters het vermogen hebben om sneller te herstellen dan gewone sporters, omdat zij beter kunnen omgaan met een revalidatie traject. Maar de impact van het niet kunnen sporten, het missen van de uitlaatklep van bewegen, kan op een topsporter ook een grotere impact hebben dan op een gewone patiënt. Achterhuis benadrukt het belang dat sporters en ook hockeyers in de buitenlucht ‘met elkaar’ blijven sporten: ‘Ik schat het risico van het overdragen van het virus tijdens een hockeywedstrijd heel klein in. Het risico zit hem veel meer in het samen douchen, het samen in een auto naar uitwedstrijden rijden, de sociale contacten. Daar moeten spelers van doordrongen zijn. Maar er is ook nog een andere kant. Ik zie steeds meer patiënten in mijn praktijk die aangeven dat ze angst- en somberheidsklachten ervaren, juist door de impact die de Corona-maatregelen hebben op hun levens. Zij hebben het virus niet gehad, maar het geïsoleerde leven, het uit je dagelijkse ritme gehaald worden, heeft een grote impact op veel mensen. Hockey is voor velen een belangrijke uitlaatklep en sporten in het algemeen speelt een belangrijke rol in onze maatschappij. Daarom denk ik dat het zo belangrijk is dat iedereen kan blijven sporten, maar daarvoor moeten we ons echt aan de regels houden. Niemand zit te wachten op een aanscherping van de regels’.

Ook de dames van Amsterdam proberen zoveel mogelijk afstand van elkaar te houden. Foto: Roel Ubels

Waarschuwing voor hockeyclubs

Of er ook echt aan de regels wordt gehouden is de vraag. Afgelopen twee weken was het mooi weer op de zondagen en in de praktijk bleek dat veel hockeyers deze momenten toch zagen als een moment om samen te komen. De 1,5 meter regel, vooral na een eigen gespeelde wedstrijd, werd vaak massaal genegeerd. Achterhuis: ‘Het virus kan zich verspreiden als we ons niet goed genoeg aan de regels houden. Ik ben heel bang dat de boel weer dicht gaat. Dit zou uiteindelijk schadelijk kunnen zijn voor veel mensen die hierdoor in een sociaal isolement gaan komen’.

Reageer