Hockeyster Sofie Gierts spreekt over 'persoonlijke afrekening' | Hoofdklasse Hockey Nederland

Hockeyster Sofie Gierts spreekt over 'persoonlijke afrekening'

De verwijdering van Sofie Gierts uit de olympische hockeyploeg deed de voorbije weken heel wat stof opwaaien. Donderdag spuwde ze haar gal op een persconferentie in Antwerpen.
‘Mokerslag’
‘Dit is hier niet mijn natuurlijke habitat. Liever sta ik op het veld hockey te spelen, maar ik wil toch wel duiding geven omtrent mijn verwijdering uit de Belgische ploeg voor de Olympische Spelen’, begon Gierts. ‘Ik heb een zware periode achter de rug. Het nieuws over mijn verwijdering kwam aan als een mokerslag. Eerst dacht ik aan een misverstand. Dit kon immers toch niet? Ik ging op zoek naar antwoorden, naar het waarom. Tot op heden heb ik van de mensen van de hockeybond nog geen enkele schriftelijke bevestiging gekregen. Enkel mondeling werd gezegd dat ik niet mee naar Londen hoefde af te reizen. Ik werd op een amateuristische manier door bepaalde mensen afgeschilderd als een ongeloofwaardig persoon. Pascal Kina, de bondscoach, nam me destijds bij het team als leider. Ik kreeg heel positieve reacties van mijn medespeelsters hieromtrent.’
‘Lastercampagne’
‘Een eerste botsing kwam er echter na het ’truitjesincident’ in Spanje. Daar zat ik, wegens een blessure, op de tribune maar deed dat in vrijetijdskledij en niet in de officiële outfit. Ik moest een tijdje daarna meer in de spits gaan spelen. Ook daar zou ik niet mee akkoord geweest zijn. En dit was nog niet het einde van de lastercampagne. Uiteindelijk werd ik simpelweg uit de ploeg gezet. Einde van mijn droom om aan de Spelen mee te doen.’
‘Irrelevante verwijten’
‘Naderhand kreeg ik, mondeling, een lijstje met veertien opmerkingen te horen. Maar waarom hoorde ik die aantijgingen jegens mij niet eerder? Ik zou een moeilijk karakter hebben? Omdat ik wil knokken en winnen? De verwijten zijn totaal irrelevant. Ik heb bovendien geen enkele kans gekregen om mij te verdedigen. De houding van de KBHB is totaal respectloos. Blijkbaar is men als speler afhankelijk van de willekeur van de hoofdcoach. Is het niet zo dat een sportieve maatstaf moet gehanteerd worden bij het opstellen van een ploeg?’
‘Niets gehoord van ex-teamgenoten’
‘Ook mijn familie heeft te lijden onder deze ’persoonlijke afrekening’. Mijn geloof in bepaalde mensen is serieus verzwakt. Of ik al iets hoorde van mijn ex-teamgenoten? Neen. Niets in positieve zin, maar ook niet in negatieve zin. Zij zullen wellicht te veel gefocust zijn op de voorbereiding voor hun Olympische Spelen.’
Bron: Nieuwsblad

Comments (14)

 1. Is Paul van Ass nu ook bondscoach van de Belgische vrouwen?

 2. Star, houd je mond

 3. @star: wow

 4. Het is natuurlijk vreselijk jammer wanneer een coach zijn eigen voorkeur boven het teambelang plaatst, en daar lijkt het hier erg op.
  Maar (en hoe goed ik Sophie ook vindt, hoe immens veel respect ik voor haar heb) deze persconferentie brengt niet de zaken aan het licht die zij in eerste instantie naar buiten zegt te brengen. En dat is jammer. Niet omdat ik graag olie op het vuur zie, maar omdat dit haar positie zou versterken.

 5. Advies aan Sofie, kijk eens naar jezelf en bedenk dan waarom dit heeft kunnen gebeuren, als je dit echt niet begrijpt, dan kijk je niet goed, of denk je dal al die andere mensen gek zijn geworden. Het feit dat je eigen teamgenoten niet reageren geeft ook te denken. Sofie, geloof me, het ligt aan jou en niet aan iemand anders, alleen jij hebt controle over je eigen leven en hoe je bent.

 6. @Hans, misschien eerst nadenken voor je reageert! Team reageert niet omdat een deel van hen een deel van het probleem zijn en het andere deel hun ticket voor London niet willen kwijtraken.
  Zal een deel van het probleem bij Sofie liggen? Ongetwijfeld. Maar dat geeft de bondsofficials nog steeds niet het recht karaktermoord te willen plegen op deze topsportster pur sang! Vileine, half uitgesproken verdachtmakingen zijn thuis in de roddelpers, maar hebben geen plaats in topsport. Zeker niet bij een sport die Respect zogenaamd hoog in het vaandel voert.
  Kijk gewoon naar dit team (met alle respect voor de inspanningen die sommige (!) leveren in deze ploeg). Zonder Gierts hadden zij zich nooit gekwalificeerd. Zonder de invloed van Gierts die ze een ware topsportmentaliteit kan overbrengen (meer dan welke coach dan ook) de komende maanden en jaren zal deze damesploeg zich voorlopig niet meer kwalificeren voor de echte toptoernooien : gebrek aan topsport mentaliteit. Niet uit kwaaie wil, maar gewoon omdat ze niet anders weten/kennen.
  Als jij het slachtoffer van publieke insinuaties zou zijn, zou je ook publiekelijk willen reageren om het recht te zetten. Meer is dit niet!

 7. @belg, jij bent vast familie van Gierts, je klinkt namelijk net zo gefrustreerd.
  Ik hoor werkelijk nergens enige vorm van zelfreflectie het ligt aan werkelijk alles en iedereen behalve het meisje zelf.

 8. @timo: geen familie, maar ken haar wel en zo te lezen jij niet.
  Lees en bekijk eerst alle interviews voor je een mening deelt. Sofie weet heel goed dat zij niet de gemakkelijkste is, het gebrek aan zelfreflectie is echter juist hetgeen te verwijten valt aan de mensen die haar nu aanvallen. Je zou voor minder gefrustreerd raken als “men” steeds maar insinueert dat je verschrikkelijke zaken gedaan hebt waardoor je uit het team vliegt zonder deze problemen zwart op wit te benoemen. Het is immers erg moeilijk je te verdedigen tegen insinuaties!

 9. @Belg, ze heeft het over een incident met vrijetijdskleding, daar word echt niemand een elftal voor uitgezet, vervolgens gaat over een positie waar ze wel of niet mee akkoord gaan.
  Het zijn echt allemaal kulargumenten, nogmaals hiervoor word niemand een elftal uitgezet, vandaar dus mijn opmerking over het gebrek aan zelfreflectie.

 10. @timo: kulargumenten? Je hebt 100% gelijk. Ken jij de echte redenen dan wel? Nee? Sofie ook niet. Enkel deze kulargumenten (jouw woorden) werden aangevoerd. Snap je nu haar frustratie?
  En dat is het laatste wat ik hierover zal zeggen. Tenslotte is dit een Nederlandse site.

 11. @Belg, je geeft dus als Sophie Gierts een persconferentie en komt dan met deze onzin aan, vind ik niet heel sterk.
  Ik snap best de frustratie van het niet meemogen naar de spelen, maar nogmaals er zal toch wel iets anders aan vooraf zijn gegaan en dan doel ik niet op de argumenten waar zij mee komt aanzetten, er is dus een duidelijk geval van geen zelfreflectie bij deze speelster.

 12. @timo, iets minder op de persoon reageren. De argumenten uit dit interview (zal vast meer zijn gezegd, geen zin om te zoeken) zijn de argumenten die bij de speelster bekend zijn. Dan kan ik als sporter en mens begrijpen dat het frustrerend is. Geen van bovenstaande is een verwijderingsreden. Op zo’n moment kun je ook moeilijk zelfreflectie toepassen.
  Van ‘Belg’ begrijpen we nu dat ze weet dat ze niet makkelijk is (dat heeft elke topsporter met een prestatiefocus). Hier is dus sprake van reflectie.
  Ze kaart nu het probleem aan in de pers, als laatste middel om de KBHB aan te zetten om met de redenen te komen. Turners in Nederland hebben om minder (of hetzelfde) rechtzaken aangespannen tegen de bond (appels en peren, I know).
  Inleving is soms nodig, zeker bij een eenzijdig verhaal waar de andere partij niets loslaat.

 13. Ja, laten we ons hier lekker druk gaan maken om het belgische team! pfff, Hoop dat Nederland goud gaat winnen, wat de rest doet kan me niet boeien!

 14. @Wouter dat is zeker appels met peren vergelijken! Er is echter 1 groot verschil:Zonderland is kandidaat voor Goud,terwijl het belgisch team als laatste in de poule zal eindigen,met of zónder Gierts dat maakt helemaal niet uit.
  En wat Bram zegt:Wat kan het ons boeien wat het belgische team doet. Belgie heeft zelf geen sporthelden of Olympisch kampioenen,dus kijken ze uit pure armoede maar naar de onze.

Reageer