Hockeywereld weinig positief over nieuw toernooireglement

De Internationale Hockey Federatie (FIH) wil internationale hockeywedstrijden van twee helften van 35 minuten inkorten naar vier periodes van 15-minuten. Dit zou moet resulteren in hogere intensiteit, sneller spel en een ‘more exciting game of hockey’. De Nederlandse hockeywereld ziet dat echter anders..

Dit nieuwe format waarin er dus tien minuten minder wordt gespeeld dan nu, gaat in vanaf 1 september en zal toegepast worden op grote internationale evenementen als de Champions Trophy, de HWL Finale en de Olympische Spelen. Daarnaast zal er een time-out van veertig seconden komen na het geven van een strafcorner of wanneer er een doelpunt valt.

De president van de FIH, Leandro Negre, vertelt op de FIH website dat de beslissing gemaakt is met de betrokkenheid van de fans in het achterhoofd. “In de extra rustperiodes, kunnen de fans meer herhalingen zien en meer betrokken zijn bij het evenement. (..) Daarnaast zullen coaches en spelers verbetering zien hun hun spel omdat ze meer mogelijkheden hebben om de hydrateren en strategieën te bespreken.”

Vanuit de hockeywereld is er voornamelijk negatief gereageerd op het nieuws. Volgens bondscoaches Paul van Ass en Max Caldas zorgen de nieuwe regels voor een nivellering van de sport. “Dit zorgt ervoor dat teams die technisch minder sterk zijn, het langer tegen betere teams kunnen volhouden. Deze regels zorgen voor een nivellering naar beneden,” aldus Caldas tegen de NOS. Ook van Ass is het daarmee eens. “Je hoeft in de breedte als ploeg niet meer zo sterk te zijn. Als een paar sterke spelers hebt, kun je die langer op het veld laten staan omdat er meer rustmomenten zijn. Het spel zal er trager door worden, het karakter van de sport gaat veranderen.”

Met het oog op de olympische status van hockey begrijpt international Jeroen Hertzberger wel waarom de FIH voor deze spelregels kiest. “Het is goed dat de bond de sport commercieel aantrekkelijker probeert te maken en zo de sport olympische te houden. maar dit lijkt me niet zo’n goed idee.”

Marc Lammers, bondscoach van België sluit zich aan bij zijn collega’s. Tijdens de WHL in India zijn de bondscoaches en scheidsrechters op verzoek van de FIH om de tafel gegaan om te praten over veranderingen om het hockey aantrekkelijker te maken. In het AD zegt Lammers: “We hebben toen verschillende dingen geopperd, maar daar zat dit niet bij. Zo zie je maar weer dat wij als coaches niets te zeggen hebben.”

Guido Davio van de KNHB sluit niet uit dat regel op den duur ook in de hoofdklasse doorgevoerd zal worden. “Het gaat niet om een verandering in de spelregels, die wij wel moeten invoeren, maar om een verandering van het toernooireglement. Toch wil je dat je eigen competitie zoveel mogelijk aansluit bij de internationale toernooien.”

Oranje-aanvoerder Robert van der Horst is de enige die zich tot nog toe positief heeft uitgelaten over het nieuwe spelelement. In het AD/Sportwereld zegt hij: “Hockey staat bekend om zijn innovaties: het doorwisselen van spelers, de self-pass bij een vrije slag. Dit is er ook weer één waarnaar ik benieuwd ben. Als de klok wordt stilgezet krijgen we meer zuivere speeltijd en dat juich ik toe. Er komen ook meer momenten voor coaches om spelers te instrueren en dat juich ik toe. Dat lijkt me een verbetering.”

Comments (2)

  1. vadertjetijd

    Net als bij het eigen doelpunt afschaffen redeneren deze laffe coaches enkel uit angst om te verliezen…Laten wij ervan uit gaan dat een gemiddelde wedstrijd toch wel 10 corners heeft, dat is al 400 seconden/6.5 minuut. Bij 15 corners is de tijd al gelijk, we kunnen ook andersom redeneren, nu is er geen vaste tijd en duurt het soms nog langer voordat een corner genomen is….Daarnaast probeert de FIH het ook voor de TV aantrekkelijker te maken….Lees meer inkomsten te generen

  2. In principe is het stoppen van de tijd wel goed bedacht, alleen de 4x 15 minuten spreekt mij niet aan. Gewoon 2×35, of desnoods 2×30 (met de nieuwe regels zal er qua minuten hockey niet veel veschil zitten tussen de nu 35 minuten en de evt. 30 minuten in de toekomst)

Reageer

Contact Us