Hoe Hockey5s straks een sport is die mondiaal wordt beoefend
Hockey5s wordt straks mondiaal beoefend.

Hoe Hockey5s straks een sport is die mondiaal wordt beoefend

Het wordt ook wel de ‘ontsporting en versporting’ van de traditionele sport genoemd. De sporten voetbal, hockey en tennis zoals wij die kennen, krijgen te maken met nieuwe trends en ontwikkelingen. Uiteindelijk worden deze sporten op een andere manier beoefend. Zal de traditionele sport hockey, gaan versporten naar de nieuwe sport ‘hockey5s’ en mondiaal worden beoefend?

Bij het voetbal kennen we het pannavoetbal. Bij tennis zien we de sport padel steeds meer in opkomst komen en bij hockey kregen we te maken met Unihockey. Binnenkort wordt hockey5s een sport die internationaal zal worden beoefend.

Versporten

In niet westerse, maar ook westerse landen zien we steeds meer kinderen die op een schoolpleintje of op een grasveld de sport voetbal of hockey beoefenen. In twee tegen twee situaties dagen zij elkaar uit. Het traditionele elf tegen elf hockey of voetbal spelen is in sommige landen lastig te regelen, want er zijn te weinig financiële en/of organisatorische middelen beschikbaar om dit mogelijk te maken. We zien hier oude sporten ‘ontsporten’ en dan uiteindelijk ‘versporten’ tot een nieuwe sport. 

Hockey5s wordt binnenkort mondiaal beoefend

Unihockey

Bij hockey kennen we al een variant die zich in korte tijd heeft ontwikkeld tot een sport die in vele landen wordt beoefend. Unihockey is een sport die wereldwijd (74 landen) nu wordt beoefenend. Het spectaculaire spel is een combinatie van hockey en ijshockey. Ondanks het feit dat het Internationaal Olympisch Comité (IOC) de sport heeft erkend als officiële sport, is de sport nog nooit gespeeld op de Olympische Spelen. 

Verandering moet komen

De internationale hockeyfederatie (FIH) heeft in totaal 138 landen die zijn aangesloten. Ondanks dit hoge aantal landen, zijn er volgens het IOC te weinig mensen die de sport echt beoefenen. In landen zoals India, Pakistan, Duitsland en Nederland is de sport nog steeds immens populair. Toch zijn er veel landen waarbij de sport te weinig wordt beoefend. 

Hockey5s

Met de opkomst van hockey5s lijkt de FIH het probleem van lage actieve deelname te willen opvangen. Doordat de sport laagdrempeliger is dan hockey, hoopt de FIH in bijvoorbeeld Afrika en Zuid-Amerika haar slag te gaan slaan. De nieuwe sport gaat zich kenmerken door snelheid, acties en veel goals. Daarnaast hoeft de sport inderdaad maar met vijf man te worden beoefenend. In juli 2022 zal de sport voor het eerst echt in de schijnwerpers staan. Op het Eurohockey 5s, zal Nederland meedoen met nog vijtien andere landen. 

Materialen

Een aantal clubs in Nederland hebben afgelopen jaar de mogelijkheid gegrepen om een padelbaan op te bouwen. Clubs probeerden een extra financiële impuls te krijgen. Padelbanen werden verhuurd en de lege hockeyvelden werden toch gebruikt. Op dit moment is het ook mogelijk om als club materialen aan te schaffen voor een hockey5s veld. Door de aanschaf van een ‘boarding systeem’, kunnen leden op een laagdrempelige manier kennis maken met een nieuwe sport hockey5s die hopelijk over een aantal jaar mondiaal wordt beoefend. 

Heeft hockey5s je interesse gewekt en zou je zelf willen spelen? Fikagear heeft alles om hockey5s te gaan spelen. Ontdek hier meer over deze sport.

Reageer