HWL leidt tot luxeproblemen voor bondscoach Van Ass | Hoofdklasse Hockey Nederland

HWL leidt tot luxeproblemen voor bondscoach Van Ass

Rogier Hofman keek na afloop met een goed gevoel terug op de Hockey World League. De middenvelder van het Nederlands elftal was niet de enige na de 4-1zege op Nieuw-Zeeland in de strijd om de derde plek.

Door deze eindklassering heeft Oranje zich geplaatst voor de finale van de Hockey World League. Dit toernooi, waar naast gastland India de beste zeven landen van de wereld aan mee mogen doen, is eind dit jaar een belangrijk meetpunt richting het WK van juni 2014 in Den Haag.

Tijdens de eerste wedstrijd van de HWL moest Oranje tegen Nieuw-Zeeland nog genoegen nemen met een 3-3 gelijkspel. Volgens Hofman kwam dit omdat het Nederlands elftal door de afwezigheid van de rustende Wouter Jolie en de blessures van Marcel Balkestein, Mink van der Weerden, Robert van der Horst en uiteindelijk ook Sander de Wijn nieuwe spelers moest inpassen.

„Dat was toch even wennen. Je zag nu dat we veel rustiger waren aan de bal en meer durfden. We waren meer op elkaar ingespeeld.” Daar kwam bij dat de spelers van het Nederlands elftal rechtstreeks uit de competitie kwamen en nauwelijks tijd hadden om zich goed voor te bereiden op de HWL.

Ook Paul van Ass was na afloop een tevreden mens en roemde vooral de ontwikkeling van zijn nieuwe krachten Hidde Turkstra, Oliver Polkamp, Jan-Willem Buissant en Jelle Galema, die tegen Nieuw-Zeeland de vierde treffer voor zijn rekening nam. „Ze hebben het allemaal boven verwachting gedaan waardoor mijn selectie veel breder is geworden. Dat was voor mij het grote winstpunt.”

Van Ass noemde de HWL een ideaal toernooi om nieuwe spelers uit te proberen. Nederland was als gastland tenslotte al zeker van deelname aan het WK in Den Haag. De bondscoach maakte mede daarom tegen Nieuw-Zeeland van de gelegenheid gebruik om tweede keeper Pirmin Blaak een heel duel te laten keepen. „Dit is een wedstrijd waar je als keeper wat aan hebt”, zei Van Ass. „Dat is toch wat anders dan hem laten invallen als je ruim voor staat. Hij deed het goed.”

Met het oog op het EK, dat in augustus in het Belgische Boom op het programma staat, lijkt Van Ass met een luxeprobleem te zitten. Van der Horst, Van der Weerden, Balkestein en Jolie komen er straks weer bij en het wordt een hele puzzel om te bepalen wie er allemaal mee mogen. „Die extra druk op de spelers is alleen maar mooi en moet ook”, zei Van Ass. „Als die er niet is, kom je straks te kort.”

Een ander pluspunt voor Van Ass was het spel van Jeroen Hertzberger. De cornerspecialist van Rotterdam maakte tegen Nieuw-Zeeland twee doelpunten en werd met elf treffers topscorer van het toernooi. Ook Hofman speelde op het middenveld niet onaardig. Seve van Ass, Quirijn Caspers en Constantijn Jonker kunnen terugkijken op een minder goed toernooi.

Comments (18)

 1. Van Ass, Caspers,Jonker,Schuurman leuke hoofdklassespelers maar absoluut geen internationals.

 2. Een aantal positieve verrassingen gezien. John ben het verder eens met je stelling. Wel goed dat er zoveel de kans hebben gekregen om wat te laten zien.

 3. @John, helemaal mee eens, maar gelukkig hebben we ook spelers gezien die zeer verrassend waren. Turkstra en Polkamp echt van genoten toen ze eenmaal na de eerste wedstrijd de spanning van zich af wisten te spelen.Hertzberger DE man van het veld en verdiende volgens mij ook de aanvoerdersband. Vond Vermeulen niet opperbest.Maar ja straks van de Horst weer terug en dan hebben we een duidelijke leider in en buiten het veld.Jammer dat we Blaak te weinig in actie hebben gezien.Zal inderdaad puzzelen worden maar bied veel perspectief voor de toekomst.

 4. Trainingsgroep Oranje :

  basis 11:
  Stockman
  vdHorst, Jolie, vd Weerden, de Wijn
  Baart, Kemperman, de Voogd
  Bakker, Hertzberger, Verga

  basis 18 = 11 hierboven + :
  Blaak
  Balkestein, Schuurman
  Hofman, Vermeulen
  Galema, Bovendeert

  Trainingsgroep die iedereen het vuur aan de schenen kan en moet leggen :
  Jenniskens, Buissant, Polkamp, Turkstra, vdLinden,
  van Ass, van Puffelen, Jonker, Caspers, …

  Op zich een mooie groep volgens mij. Misschien mag er nog wat aanvallend talent bij om iedereen scherp te houden. Een groep van een man of 30 minimaal lijkt me gewenst.

 5. Doe Buissant dan maar in plaats van Schuurman. Ik had geen verwachtingen van Buissant, maar was aangenaam verrast. Schuurman en Caspers vind ik echt geen aanwinsten.

 6. E, Schuurman,Caspers,Jonker en van Ass gaat hem niet worden, afscheid van nemen en dus ook niet meer in de trainingsgroep opnemen.

 7. @E: zou Schuurman niet bij de basis 18 zetten, wordt afgebluft door Turkstra en Polkamp mijns inziens. Zou Baart uit de basis halen en Hofman erin.

  Benieuwd wie er in de loop van de tijd bij de trainingsgroep gaan komen, verdedigend heeft van Ass al een aantal goede keuzes gemaakt, nu kijken of hij een nieuw aanvallend wonder kan vinden.

 8. Turkstra en Polkamp vind ik ook een positieve aanvulling. Langer meetrainen, gaat best wat worden! Ik ga mee met Patrick..

 9. Ik denk dat er nog wel wat verrassingen aankomen in de zin dat bijvoorbeeld een Jolie eruit gaat vallen.

 10. het zouden verrassingen zijn als bovenstaande namen zoals John noemde erbij bleven

 11. Verfrissend eens een aantal reacties te lezen zonder vuilspuiterij. Niet elke reactie moet per se onderbouwd zijn (al maakt het dat wel leuker natuurlijk) zo lang er maar respect voor de betrokkenen gecommuniceerd wordt !

  @Patrick : voor Jonker en Caspers deel ik je twijfel, Schuurman (iets eerder) en van Ass (iets later) zie ik wel aanhaken. Maar Jonker en Caspers verdienen alleszins een kans om te knokken voor hun plek wat mij betreft.

  @Wouter: als je Baart eruit haalt moet je volgens mij Vermeulen erin zetten of je hebt geen controlerende middenvelder meer. Een van deze twee is een must voor de balans volgens mij. Polkamp is misschien net iets scherper geweest dan Schuurman de afgelopen weken maar met oog op de toekomst zie ik toch eerder Schuurman.

  @hokkie: Ben met je eens dat Jolie geen sterk seizoen achter de rug heeft maar zijn ervaring maakt nu nog het verschil. Verdient de kans om zich te herpakken.

  @Kees: Buissant ipv Schuurman is zeker een optie maar vrees dat hij toch nog de hardheid mist van een sterke verdediger en werkt nog niet hard genoeg om zijn plek op middenveld te pakken. Is echter zeker een talent voor de toekomst, dus kansen blijven geven.

 12. @E: in dat geval wel, maar dan hoort Balkestein in de basis. Verdedigend meedogenlozer ivm Jolie. Vd Weerden te matig en vooral voor z’n corner, vd Horst is meer richting je opbouw/aanval, net als de Wijn.
  En anders kun je altijd vd Horst als 4e middenvelder doorschuiven en (bij vlagen) kiezen voor die extra aanvallende impuls, met wel je balans naar achter toe (wat de dames een tijdje met Paumen hadden, 3-4-3).

  Schuurman heeft zeker meer toekomst voor zich, maar als Polkamp/Turkstra beter is op het selectie moment, zit hij er gewoon niet bij.
  Aanhaken van van Ass wordt leuk om te volgen, nu hij bij Rotterdam zit. Zou zomaar kunnen dat dit voor zijn interland toekomst de best mogelijke stap is geweest.

 13. E, hoe lang blijf je kansen geven? Caspers en van Ass hebben op meerdere momenten/toernooien waar ze aanwezig waren laten zien het niveau niet aan te kunnen.

  Schuurman is nog jong maar komt op dit moment gewoon tekort, hetzelfde geldt eigenlijk ook voor Jonker komt gewoon tekort maar misschien moeten we die nog iets langer de tijd geven voor een beoordeling

 14. Ben het eens met de bovenstaande reacties en Turstra, Polkamp en Buissant hebben het goed. Polkamp soms hockeyend wat wild.
  Schuurman is inderdaad nog wat jong en moet zich door ontwikkelen om aan te haken.
  Galema heb ik niet echt gezien maar leuk dat hij een doelpuntje mee pikt.

  Caspers, Jonker en van Ass is hier boven al genoemd.

  Alleen van Hofman begrijp ik het niet helemaal, presteerd niet heel veel en soms slecht. Ik zou hem persoonlijk niet bij de beste 18 zetten. Hoe speeld hij bij Bloemendaal? Weet iemand dat?

  Verder had ik van Puffelen graag zien spelen, Blessure?, had vorig jaar waanzinnig goed gespeeld in de play offs en verwacht dat hij een hele goede kan worden als hij zich blijft ontwikkelen.

  En vergeten we van der Kamp niet, zit toch ook bij de selectie.

 15. Meeste me eens, maar niet met Jonker. Geef hem nog maar een kans.als hij het tempo eenmaal oppikt zal het een feestje worden.

 16. Dit toernooi ging nergens over. Alleen maar plaatsing voor de volgende ronde.
  Mee eens om afscheid te nemen van Jonker en Caspers, die zijn 25/26 en hebben het nooit echt laten zien. Investeer dan in iemand van rond de 20.
  Schuurmann is jong, maar Van Ass is nog een jaar jonger. Denk ook dat zijn stap naar Rotterdam een goede is.

 17. Van Ass kan niveau niet aan

  Van Ass kan het niveau echt niet aan. Jammer dat deze jongen gebracht wordt, terwijl er ander beter talent in NL rondloopt. Op zijn laatste actie na, waar het doelpunt uit voort kwam, heeft deze jongen of balverlies geleden of de bal zo snel mogelijk afgegeven. Helaas een zware onvoldoende en zeer onterecht in NL team. Maar ach, dit is NL, dus moet kunnen.

 18. En welke talenten vind jij beter?

Reageer