HWL3 Brasschaat: De finale (heren)

De slotdag voor de mannen op de Hockey World League in Brasschaat. In tropische temperaturen vochten acht teams zaterdag om de laatste kansen. Medailles en olympische kwalificatie; het lag nog allemaal in het verschiet. 

RU Australië HWL
© Roel Ubels

10.30 uur 7/8: Pakistan – Frankrijk 1-2

Frankrijk heeft de zevende plaats op de HWL te pakken. Dat is knap van de Fransen, want de mondiale nummer achttien versloeg in de laatste wedstrijd het als tiende geklasseerde Pakistan. De basis voor de Europese zege lag in de eerste helft, toen de ploeg van bondscoach Gael Foulard op 2-0 kwam dankzij goals van Hugo Genestet en Simon Martin Brisac. De Aziaten kwamen terug in de wedstrijd door een doelpunt van Muhammad Toseeq, maar het lukte de Pakistanen niet tot een gelijkmaker te komen.

13.00 uur 5/6: Ierland – Maleisië 4-1

Een niet onbelangrijk potje op zondag rond het middaguur tussen Ierland en Maleisië. Een vijfde plek op deze HWL kon zomaar eens kwalificatie voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro betekenen. Ierland bleek als enige van de twee landen aanspraak te maken op de overwinning. The Green Machine pakte snel een 2-0 voorsprong en bouwde die in Q3 nog ietsje uit. Toen eindelijk de tegentreffer in de 55ste minuut viel, was het al beslist. Michael Darling schoot maakte de vierde Ierse treffer met nog enkele seconden op de klok.

15.30 uur 3/4: Groot-Brittannië – India 5-1

De strijd om de bronzen medaille tussen Groot-Brittannië en India bleek een prooi voor de Britten. In de eerste helft hielden de Europeanen zich nog enigszins rustig, met een goaltje in ieder kwart. Na de pauze wervelden ze over de Indiërs heen. Aanvoerder Barry Middleton, die zijn 350ste internationale wedstrijd speelde, maakte de 5-0. Rupunder Singh redde de eer van zijn land door vlak voor het eind te scoren.

18.00 uur finale: Australië – België 1-0

De droom van de Belgen kwam op een hardhandige manier teneinde. De nummer vier van de wereld stevende op een shoot-outserie af toen de wedstrijd tegen de regerend wereldkampioen Australië in 0-0 bleek te eindigen. Jamie Dwyer speelde het slim door na een afgeslagen aanval van de Kookaburras en nog slechts vier seconden op de klok de videoscheidsrechter aan te vragen. Het verzoek bleek terecht en met de speeltijd inmiddels verstreken schoot Chris Ciriello Australië naar de toernooizege.

België-speler John-John Dohmen mocht desalniettemin een hoofdprijs in ontvangst nemen: hij werd de beste speler van het toernooi. Blake Govers pakte twee prijze. De jonge Australiër kreeg zowel de talentenprijs als de topscorersaward voor zijn zeven treffers. Ierland- en Kampong-speler David Harte werd aangewezen als beste doelman.

Eindstand HWL 3 Brasschaat:

1. Australië
2. België
3. Groot-Brittannië
4. India
5. Ierland
6. Maleisië
7. Frankrijk
8. Pakistan
9. Polen
10. China

Reageer