
Ilse Kappelle herkent dat dames vaker te kampen hebben met zwaardere kruisband blessures
Sommige speelsters hebben echt pech. Ilse Kapelle kreeg voor de tweede keer een zware kruisbandblessure. In november 2022 speelde zij haar eerste minuten, gisteravond speelde ze weer een heel duel in de officiële competitie. Succesvol, Kappelle is er weer. Toch ziet de speelster van Amsterdam wel één probleem. De vergrote kans op zware kruisbandblessures in de damessport.
We gaan terug naar 2017. Ilse Kappelle is een groot talent. Bij Amsterdam liet de jonge speelster zien dat zij wel eens een grote hockeynaam zou kunnen worden. Ook bij Jong-Oranje speelde Kappelle sterk. Toch kende zij tegenslag. Uit het niets scheurde de verdedigster haar kruisband af. Een lange revalidatie zou er voor zorgen dat haar dromen uitgesteld moesten worden.
De revalidatie volgde en nog geen jaar later stond zij weer op het veld. Talent bleek Kappelle nog te hebben. Niet veel later volgde haar debuut bij het grote Oranje. Haar sterke verdedigende werk was haar belangrijkste kenmerk. In januari 2020 speelde zij haar eerste wedstrijd met Oranje tegen China. De Olympische Spelen van 2021 kwam nog net te vroeg. Toch leek Kappelle onderdeel te zijn van een nieuwe lichting Oranje-speelsters die richting de Spelen van 2024 het spel moeten gaan maken.
Toch sloeg het noodlot in 2022 weer toe. In een zaalwedstrijd tegen Pinoké scheurde Kappelle wederom haar kruisband af. Dit keer haar andere knie. Wederom zou het weer een jaar revalideren gaan worden voor de ster uit Amsterdam. Grote pech voor de toch altijd positief ingestelde speelster van Amsterdam.
Altijd door
In december 2022 stond Kappelle weer voor het eerst op het veld tegen HC Rotterdam. Nog geen volledige wedstrijd, toch werden de eerste minuten weer gemaakt. In en tegen HGC mocht Kappelle voor het eerst weer volledig meedoen. Dit tot blijdschap van de verdedigster die nooit een moment heeft gedacht om echt te stoppen: ,,Het was zwaar. Voor de tweede keer moest ik lang revalideren. Ik vond het vooral lastig omdat je teamgenootjes tijdens mijn revalidatie natuurlijk gewoon verder gaan. Ik ben blij dat ik er nu weer sta. Eigenlijk heb ik geen moment gedacht om echt te stoppen met hockey. Gisteravond speelde ik weer een volledige wedstrijd en ik ben ook blij dat alles goed is gegaan. Ik voel me goed’’.
Kruisband blessures bij dames
Afgelopen februari kwam de NOS met een opmerkelijk artikel waarin de vraag werd gesteld waarom vrouwen vaak te kampen krijgen met voorstekruisbandblessures. Sportarts Jessica Gal gaf in dat artikel aan dat vrouwen vanwege hun anatomie het vaak zwaarder te voorduren krijgen dan mannen. Volgens Gal is de hoek heup-knie is groter dan bij mannen en ook de knie is meer naar binnen gedraaid. Er staat dan meer druk op pezen en spieren.” Ook kunnen hormonale factoren een rol spelen. “Oestrogeen zorgt ervoor dat de banden tijdelijk zwakker worden in je hele lichaam.”
Ook Kappelle herkent zich in deze problematiek. ,,Ik las laatst bijvoorbeeld een interview over een voetbalster met een soortgelijk probleem. Het is herkenbaar. Het moment van het trauma doet zeer. De angst is er gewoon. Extern heb ik hier ook met mensen over gesproken. Nog steeds denk ik er aan. Toch merk ik als ik hier op het veld sta, dat ik heel blij ben dat ik hier weer sta”.
De weg naar volledig fit zijn en 100% vertrouwen hebben in haar eigen lichaam zal misschien nog even duren. Een uitnodiging voor het grote Oranje heeft ze ook nog niet gehad. Toch kijkt Kappelle positief richting de toekomst: ,,Gezonde wedstrijd spanning had ik gisteren weer zoals ik dat voorheen ook had. Ik doe weer mee, alle lichten staan op groen. Die droom, het behalen van de Spelen, is er nog steeds”.