Ilse Kappelle: "Ik denk dat ik mijn steentje kan bijdragen op de Spelen"
Ilse Kappelle mocht op het EK Hockey 2021 meer vanuit de as opereren.

Ilse Kappelle: “Ik denk dat ik mijn steentje kan bijdragen op de Spelen”

Afgelopen zondag werden de Nederlands hockey dames Europees kampioen. In het team van Alyson Annan, was er plek voor vier jonge talenten. Een daarvan was een sterke verdedigster, die niet altijd op de voorgrond speelt, maar van waarde was voor Oranje. Wij waren benieuwd hoe Ilse Kappelle haar eerste EK was en of zij kans ziet om de Olympische Spelen te halen.

Vele fans zullen gejuicht hebben toen de Nederlandse dames afgelopen zondag het EK Hockey achter hun naam mochten schrijven. Een prestatie van weleer, nog steeds winnen de dames alles wat los en vast zit.

Toch zal niet iedereen zo hebben genoten van het spel afgelopen weekend. Waar in de halve finale ternauwernood België over de knie werd gelegd, mocht het team van geluk spreken dat de Duitse dames niet iets scherper voor de goal waren. Het spel van Oranje was alles behalve spectaculair. Waar dat mee te maken had, blijft gissen. De spanning van de wedstrijd, het teveel willen spelen in structuren, de tegenstandster, de spanning om te falen richting de Olympische Spelen of misschien wel een ‘te oude’ selectie die voor extra sprankeling in het veld kan zorgen. Voor bondscoach Alyson Annan misschien wel extra moeilijk om een keuze richting Tokyo te maken. Kiest zij voor de gevestigde orde, of krijgen jonge speelsters de kans om fris en vernieuwd hockey te laten zien?

Met spanning wakker worden

Dat frisse hockey zou wel eens kunnen komen van de jongere speelsters die afgelopen weken een kans kregen van Annan. De bondscoach had er namelijk voor gekozen om een aantal jeugd internationals op te nemen in haar selectie.

Pien Dicke, Felice Albers, Stella van Gils en Ilse Kappelle kregen de kans om zich te laten zien. Laatst genoemde werd in 2019 Lands en Europees kampioen met Amsterdam, speelde dit jaar een uitstekend seizoen bij haar club en kreeg als kers op de taart de uitnodiging om mee te doen aan het EK Hockey: “Zondagochtend tijdens de finale werd ik wel even wakker met wat extra spanning, daarna kon ik ook niet meer slapen. Het was uiteindelijk echt super leuk. Zo’n vol stadion, familie, vrienden en dan ook nog het spelen van een finale. Ik heb echt heel erg genoten”.

BEKIJK OOK:
Welke 16 speelsters moet Alyson Annan meenemen naar de Olympische Spelen?
Ilse Kappelle speelde dit seizoen uitstekend bij Amsterdam en bij Oranje.
Ilse Kappelle speelde dit seizoen uitstekend bij Amsterdam en bij Oranje. Foto: Roel Ubels

Defensief

De sterke Ilse Kappelle viel niet altijd op met haar aanvallende acties, maar opvallend genoeg maakte de 23-jonge verdedigster ook weinig fouten in de opbouw: “De stap van jong-oranje naar het grote Oranje is een grote. Het is een hele grote stap om te maken. Van Alyson kreeg ik de kans om in plaats vanaf de flank wat meer vanuit de as te opereren. Dit ging me goed af. Misschien zullen mensen kritisch op me zijn, dat ik aanvallend meer aanwezig had moeten zijn. Maar mijn taak binnen dit team lag vooral op het feit dat ik veel op mijn verdedigende acties moet focussen, daar liggen namelijk ook mijn kwaliteiten. Blij ben ik hoe ik het toernooi heb gespeeld en vooral ook dat we Europees kampioen zijn geworden”.

Ilse Kappelle won dit jaar naast het EK ook de titel op de FIH Pro League.
Ilse Kappelle won dit jaar naast het EK ook de titel op de FIH Pro League. Foto: Roel Ubels

Olympische Spelen

De dames van Oranje zullen deze week gespannen thuis afwachten wat bondscoach Alyson Annan gaat beslissen. Welke speelsters gaan mee naar Tokyo, wie worden aangewezen als reserve en wie blijven er thuis. Ook voor Ilse Kappelle zal het een spannende week worden of zij te horen krijgt of ze naar de Olympische Spelen mag. Volwassen reageert de jonge verdedigster op de vraag of zij van mening is dat ze bij de Olympische selectie moet zitten: “Er zijn een aantal speelsters geblesseerd, ik hoop heel erg dat zij fit worden. Het is belangrijk dat de beste zestien speelsters naar Tokyo gaan, of ik daar nou bij zit of niet. Ik hoop natuurlijk dat ik de kans krijg, want ik denk zeker dat ik mijn steentje kan bijdragen”.

Komende week zal bondscoach Alyson Annan haar selectie voor de Olympische Spelen bekend maken. In totaal mogen er zestien speelsters meedoen. Ook mogen er twee speelsters mee als reserve.

BEKIJK OOK:
Nieuws dames speelschema, uitslagen, standen Olympische Spelen Tokyo 2021

Reageer