India pakt vijf prijzen, Felice Albers FIH wereldspeelster van het jaar - Hoofdklasse Hockey Nederland

India pakt vijf prijzen, Felice Albers FIH wereldspeelster van het jaar

Felice Albers heeft de prijs van FIH wereldspeelster van het jaar gepakt. De Oranje-aanvalster won de prijs, waar de afgelopen jaar veel discussie over is ontstaan, uit handen van Naomi van Ass. Janneke Schopman werd coach van het jaar. India pakte maar liefst vijf van de acht prijzen.

Afgelopen seizoen was er wereldwijde kritiek op de FIH Awards. Alle prijzen gingen dat jaar naar spelers/speelsters van India. Ook dit seizoen zijn er een aantal opvallende winnaars te zien, waarbij maar liefst vier prijzen wederom naar India zijn gegaan. Toch is er meer diversiteit te zien bij de winnaars. Vijf awards werden wederom gewonnen door India, maar ook Nederland (x2), Australië en Frankrijk pakten een prijs.

Albers pakt prijs

Experts, fans, media en teams mochten dit jaar stemmen, waarbij de rol van experts (40%) het grootste was. Felice Albers werd gekozen tot speelster van het jaar. De Oranje-aanvalster scoorde een prachtige aanval op het WK hockey tegen Argentinië. Voor Albers een mooie prijs, een aantal jaar geleden haalde zij namelijk de trainingsgroep van Oranje met 45 dames net niet. Afgelopen jaren liet zij zien wat ze in haar mars had. Op de Olympische Spelen excelleerde Albers en ook in de FIH Pro League, was zij vaak de speelster waar het meeste gevaar vandaan kwam.

 

Schopman beste coach

Janneke Schopman won de prijs als beste coach van het jaar. Vooral de fans en media wilde de Nederlandse-coach die in dienst is bij India, belonen voor het feit dat er een bronzen medaille op de Commonwealth Games werd behaald. Op het WK hockey werden de dames van India teleurstellende negende. De Duitse Jamilon Mülders die coach was van de Nederlandse dames werd tweede.

Beste speler van het jaar: Harmanpreet Singh (India)
Beste speelster van het jaar: Felice Albers (Nederland)
Beste heren-keeper van het jaar: PR Sreejesh (India)
Beste dames-keeper van het jaar: Savita Punia (India)
Beste heren-talent van het jaar: Timothee Clement (Frankrijk)
Beste dames-talent van het jaar: Mumtaz Khan (India)
Beste heren-coach van het jaar: Graham Reid (Australië)
Beste dames-coach van het jaar: Janneke Schopman (Nederland)

Foto: Roel Ubels

Reageer