Internationaal: Florent van Aubel: “Geloof in EK-goud in Boom”

The Red Lions are on a roll. Na hun sterke vijfde plaats op de Olympische Spelen in Londen werden de hockeymannen op het Sportgala in België eind vorig jaar gekroond tot ‘Sportploeg van het Jaar’. Met een nieuwe topbondscoach en een aanstormende, talentvolle spelersgeneratie lijkt de groep voldoende gewapend om ook in de toekomst potten te breken. Florent van Aubel (21) zorgt voor duiding bij dit succesverhaal.

Een drietal maanden geleden schonk Extrasport al aandacht aan de Red Panthers, de vrouwelijke tegenhangers van de Red Lions. Strafcornerspecialiste Stephanie De Groof (21) gaf toen tekst en uitleg bij het nationale vrouwenhockeyproject. Het jonge, nog vrij onervaren team mocht in Londen voor de allereerste keer proeven van de Olympische Spelen en behaalde een verdienstelijke elfde plaats.

In tegenstelling tot hun vrouwelijke collega’s vormde Londen niet de olympische vuurdoop voor de Red Lions. Het nationale hockeymannenteam was er al vier jaar eerder bij in Peking. De daar behaalde negende plaats stond symbool voor de absolute heropleving van het Belgische mannenhockey. Het was namelijk van Montreal 1976 geleden dat België een hockeyploeg naar de Spelen mocht sturen. Sinds Peking timmeren de Red Lions verder aan hun weg hogerop. Met succes. Grote getuigen hiervan zijn de vijfde stek in Londen en de zonet in december 2012 behaalde vijfde plaats op de befaamde Champions Trophy, na de Spelen en het wereldkampioenschap de derde grootste internationale afspraak. Sindsdien mogen de Belgische hockeyjongens de negende plaats op de wereldranglijst claimen.

Een van de jongere vaste waarden in de kern, Florent van Aubel, vierde in Londen zijn olympisch debuut. Helaas blesseerde de nog studerende Gentenaar zich in de slotwedstrijd tegen Spanje zwaar aan de schouder. Nu, vijf maanden later, is de revalidatie nog altijd aan de gang. De pas 21-jarige van Aubel komt in de Belgische competitie uit voor de Brasschaatse topclub KHC Dragons. Mede door zijn technische onderlegdheid geldt de aanvaller als een rastalent in hockeyland. Enkele maanden geleden werd hij nog winnaar van de ‘Gouden Stick’, de prijs uitgereikt aan de beste Belgische eredivisiespeler van het afgelopen seizoen.

Samen met Florent van Aubel blikken we daarom terug op de succesvolle voorbije vier jaar die het nationale team mocht beleven en op hetgeen komen gaat. Met kersvers bondscoach Marc Lammers hebben de Red Lions sinds november 2012 een nieuw vat vol ervaring en deskundigheid staan aan het roer van de technische staf. De aanstelling van de Nederlander mag aanzien worden als een belangrijke poot van het ambitieuze plan om in Rio 2016 mee te spelen voor de medailles. Het Europees kampioenschap in België dit jaar en het wereldkampioenschap in Den Haag in 2014 zijn daarbij niet te onderschatten tussenstappen.

Mission London 2012 accomplished

Florent, tijdens de jeugdjaren zat je steevast in de selectie van het nationale team. Wanneer maakte je uiteindelijk je debuut in de A-ploeg?
Vlak na de succesvolle Spelen van Peking werd de A-kern uitgebreid met enkele veelbelovende jongeren. Ik was er daar eentje van. Tijdens de Hamburg Masters, een vierlandentoernooi, stond ik voor het eerst als Red Lion op het veld. Helaas blesseerde ik mij kort nadien zwaar aan de linkerschouder. Daardoor moest ik voor een tijdje aan de kant staan. Op de Olympische Spelen in Londen haalde ik mijn rechterschouder uit de kom. Nu sieren twee grote littekens mijn bovenlichaam. (lacht)

Wanneer werd je na je eerste schouderblessure weer ingelijfd bij het nationale team?
Het jaar 2009 stond voor mij vooral in het teken van revalideren. Geleidelijk aan kon ik de trainingen en competitie weer opdrijven en vanaf 2010 veroverde ik mijn vaste stek in het nationale A-team. Met het U18-team greep ik dat jaar de Europese titel. Enkele sterkhouders van die formatie, zoals Gauthier Boccard, Simon Gougnard, Loïc Luypaert en ikzelf, werden zo betrokken bij de groep van de groten. Dat zorgde voor een gezonde mix van ervaren spelers en jong talent.

De resultaten bleven niet uit. Jullie zetten beetje per beetje stappen verder hogerop.
Inderdaad. Je zag ons zo groeien. De structuur, zowel op vlak van spelers als op het gebied van staf, zat goed ineen. 2011 werd een waar topjaar. We werden vierde op het Europees kampioenschap in het Duitse Mönchengladbach en daaraan hing een rechtstreeks olympisch ticket voor Londen vast. Later dat jaar was er ook nog de winst op de Champions Challenge I in het Zuid-Afrikaanse Johannesburg, een toernooi voor landen die tussen plaats negen en zestien op de wereldranglijst staan. Ik krijg nog altijd kippenvel als ik terugdenk aan de finalematch van dat toernooi. Ik maakte het winnende doelpunt. (lacht) Door die zege plaatsten we ons voor de allereerste keer in de Belgische hockeygeschiedenis voor de Champions Throphy. Voor mij persoonlijk kwam daar nog een mooie erkenning bovenop. Ik was een van de vijf genomineerden voor de titel van ‘Wereldbelofte van het Jaar’. Een geweldige eer!

Van Aubel: “We werden negende in Peking en behaalden een vijfde plaats in Londen. Vier plaatsen winst in vier jaar tijd. Ongelofelijk!”

Lees het volledige artikel hier.

 

Reacties

Je eigen afbeelding bij je commentaar? Ga naar: nl.gravatar.com

Hops

Binnen een paar jaar beste speler van de wereld!

joppe

@Hops, Ja en Frank Demouge ook.

Frank fan

@Joppe; Frank Demouge is al de beste speler van de wereld!!!

Je kunt niet meer reageren op dit bericht.