Ireen van den Assem: ‘Ik wilde dit eigenlijk al heel lang’

Ireen van den Assem is wel wat gewend. Met haar club Den Bosch pakte ze diverse prijzen: landstitels en Europacups. Maar de winst van de Europese titel maakte de emoties bij haar los. Dat had mede te maken het verloop van haar interlandloopbaan.

Van den Assem speelde tot 2013 vijf interlands en werd daarna niet meer opgeroepen. Haar interlandcarrière leek voorbij, maar op haar 27ste debuteerde ze alsnog bij een EK, nadat ze dit jaar ook al in actie kwam tijdens de Hockey World League Semi-Final in Brussel.

Doet veel met mij

“Ja, het doet wel heel veel met mij ja”, zegt Van den Assem zittend op een stoel in de interviewruimte. “Ik wilde dit eigenlijk al heel lang. Op een gegeven moment heb ik rationeel bedacht: dit is gewoon niet voor mij weggelegd. Ik ga mij op andere dingen focussen. Ik ben afgestudeerd en gaan werken. Gevoelsmatig kwam ik er achter: het is nog niet klaar.”

Van den Assem gaat verder: “Er zat een vuurtje in mij en ik kon dat vuurtje niet zelf doven. Ik wilde er eigenlijk achter komen of er een deur open stond en of er een kier was. Is die kier er niet, dan doe ik er tien sloten omheen en ga ik iets anders doen. Maar is er een kier, dan ga ik gewoon kijken of ik die kier groter en groter kan maken.”

Bevrijd gevoel

Van den Assem voegde de daad bij het woord. “Het is een stroomversnelling geraakt. Een procent kans, werd tien procent, tien werd dertig en dertig werd zestig. Ik ging de HWL spelen. Ik dacht: ik ga hier zo van genieten. Maar al vrij snel in het toernooi vond ik het fijn dat Alyson (Annan, bondscoach, red.) tegen mij zei: het is niet zomaar even een uitprobeersel. Je bent hier met een reden. Dat gaf mij een bevrijd gevoel.”

Dat je dan het EK speelt en dan zoiets meemaakt in eigen land met ontzettend veel mensen, familie en vrienden. Dat emotioneert mij. Ik ben ontzettend blij en trots dat ik dit meemaak. Ik ben dankbaar dat ik deze kans heb gehad en trots dat ik hem heb gepakt”, zegt Van den Assem.

Genieten

De weg die Van den Assem heeft afgelegd om het Europese goud te pakken, heeft haar doen beseffen dat ze naast presteren ook moet genieten. “Ik heb me wel gerealiseerd dit is zo’n uniek moment. Ik wil dit in iedere vezel door laten dringen. Ik heb in de wedstrijd genoeg kippenvelmomenten gehad. Ongelooflijk wat een sfeer. Waar ik misschien soms overgefocust ben geweest, is het nu wel heel goed gelukt om op momenten om mij heen te kijken, te beseffen wat er gebeurde, te beseffen waar ik vandaan kom en hoe bizar die route is geweest.”

De route die Van den Assem de afgelopen periode heeft bewandeld kende een apotheose met een benutte strafbal, waarmee ze in de laatste minuut de eindstand in de finale op 3-0 bracht. “Het is bijna gewoon een sprookje”, zegt Van den Assem.

Zelfverzekerd

“Van alle ballen die ik afgelopen week heb getraind, is er geen een naast gegaan. Ik had een zo zelfverzekerd gevoel. Ik was zo rustig. Daarna kwam er echt een bizarre ontlading. Ik heb ook een heel raar hupje gemaakt volgens mij.”

Reageer

Contact Us