Is Max Caldas de juiste persoon om Nederland komend jaar te laten pieken op de Olympische Spelen? | Hoofdklasse Hockey Nederland

Is Max Caldas de juiste persoon om Nederland komend jaar te laten pieken op de Olympische Spelen?

 

In aanloop van het EK hockey welke komend weekend gaat plaats vinden in Antwerpen, heeft Hoofdklassehockey een overzicht gemaakt van de resultaten van bondscoach Max Caldas. De huidige bondscoach staat sinds 2014 aan het roer bij het Nederlands mannenelftal. Onder zijn leiding pakte Nederland afgelopen zomer een bronzen medaille tijdens de FIH Pro League. 

Voordat Max Caldas zijn trainerscarrière begon was hij actief als speler van Argentinië. Ook speelde Caldas een aantal jaren voor Klein Zwitserland. In 2004 maakte de Caldas de overstap van speler naar coach. Via hockeyclub Leiden, kwam de huidige bondscoach al heel snel bij de damesploeg van Amsterdam terecht. Na een korte stop in Amsterdam, verhuisde Caldas in 2008 naar de Heren van Bloemendaal.

In deze tussentijd begon Caldas al snel als assistent-bondscoach bij de Nederlandse Dames. In 2006 won Caldas zijn eerste prijs met Oranje, namelijk de gouden medaille op het wereldkampioenschap. De bondscoach toentertijd was Marc Lammers. In 2010 werd Caldas voor het eerst bondscoach van de Nederlandse dames. In een kort tijdsbestek won de nieuwe bondscoach meerdere prijzen. Op elk groot toernooi was hij bij de dames in de periode 2010 – 2014 succesvol.

Nederlands mannenelftal

Waar de Nederlandse dames jaren op rij succesvol waren onder leiding van eerst Marc Lammers en daarna Max Caldas, kwam de Nederlandse hockeybond in 2014 met verrassend nieuws. De succesvolle coach bij de dames zou vanaf 2014 in plaats van de dames, de mannen onder zijn hoede gaan nemen. Succes leek een garantie te worden, want Caldas zou de beste spelers van de wereld kunnen kiezen. De Nederlands competitie word namelijk al jaren als de sterkste competitie ter wereld gezien.

In 2014 zou het eerste toernooi voor Caldas de Champions Trophy in Bhubaneswar (India) worden. Met twee overwinningen en één verliespot in de poule plaatste Nederland zich als eerste voor de kwartfinales. In deze kwartfinale ging het mis, Nederland verloor van buurland België. Uiteindelijk werd Nederland vijfde.

In 2015 pakte de mannenbondscoach zijn eerste succes. Tijdens het EK hockey werd er een gouden medaille gewonnen. Ook tijdens de World League was er succes, hier werd een bronzen medaille gepakt. 2016 zou voor Caldas een jaar worden om snel te vergeten. Op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro werd er naast een bronzen medaille gegrepen nadat Duitsland te sterk was in de shoot-outs.

Toch liet Nederland in 2017 zien dat zij nog steeds tot één van de beste hockeyende teams van Europa behoren. Een gouden medaille werd behaald op het EK in Amsterdam, nadat de ploeg met 4 – 2 van België in de finale won. Een klap kreeg de ploeg van Caldas in datzelfde jaar te voortduren nadat tijdens de Hockey World League de ploeg teleurstellend laatste in de poule werd. Nederland kwam niet verder dan een zevende plaats.

In 2018 en 2019 liet de ploeg van Caldas een licht herstel zien. Op het WK hockey in 2018 werd een zilveren medaille behaald en ook tijdens de Champions Trophy 2018 in Breda was er succes. Ditmaal een bronzen medaille. 2019 zou tevens het eerste jaar zijn waarin de Nederlandse mannen mee zouden doen in de FIH Pro League. Na een zeer moeizaam begin, plaatste de ploeg zich alsnog voor de kruisfinales. In deze kruisfinale was het machtige België te sterk, de ploeg verloor kansloos met 3 – 1. Wederom kan de Nederlandse mannenploeg geen gouden medaille pakken.

 

Nederland wint onder leiding van Caldas de bronzen medaille tijdens de FIH Pro League in 2019. Foto: Roel Ubels
Nederland wint onder leiding van Caldas de bronzen medaille tijdens de FIH Pro League in 2019. Foto: Roel Ubels

EK Hockey 2019

Van 16 tot en met 25 augustus spelen de Nederlandse mannen het EK Hockey in Antwerpen. Voor Caldas moet dit het moment zijn om te laten zien dat hij zijn ploeg kan laten excelleren. Grootmachten zoals België en Duitsland zullen wederom proberen roet in het eten te gooien.

Opvallende afwezigen zijn de geblesseerde Jorrit Croon, Floris Wortelboer (gepasseerd) en Terrance Pieters (gepasseerd). Vooral de afwezigheid van Wortelboer is opvallend te noemen. De speler van Bloemendaal won afgelopen jaar de landstitel bij Bloemendaal en was één van de smaakmakers in de finales. Ook is het opvallend dat Valentin Verga en Robert Kemperman wederom niet van de partij zijn. Met 206 interlands en 48 doelpunten is Kemperman één van de meest succesvolle hockeyers van de afgelopen vijf jaar. Nadat Kemperman in de winter van 2018 ervoor koos om in de Maleisische hockeyleague te spelen, lijkt Caldas de middenvelder van Kampong niet meer op te gaan nemen in zijn selectie richting de Olympische Spelen in Tokyo.

In de poule met Ierland, Duitsland en Schotland lijkt Nederland zich gemakkelijk te kunnen plaatsen voor de halve finale. In poule B spelen Engeland, Spanje, België en Wales. De nummers 1 en 2 spelen een kruisfinale. Wanneer Nederland het EK Hockey voor de derde keer op rij kan winnen, lijkt de positie voor Caldas voor de Olympische Spelen in Tokyo 2010 een zekerheid.

Palmeras Max Caldas

Olympische Spelen
2008 Goud dames (assistent-bondscoach)
2012 Goud dames (bondscoach)

WK
2006 Goud dames (assistent-bondscoach)
2014 Goud dames (bondscoach)
2018 Zilver heren (bondscoach)

EK
2002 Goud dames (assistent-bondscoach)
2006 Goud dames (assistent-bondscoach)
2007 Zilver dames (assistent-bondscoach)
2010 Goud dames (assistent-bondscoach)
2011 Goud dames (bondscoach)
2013 Brons dames (bondscoach)
2015 Goud heren (bondscoach)
2017 Goud heren (bondscoach)

FIH Pro League
2019 Brons heren (bondscoach)

Champions Trophy
2011 Goud dames (bondscoach)
2018 Brons heren (bondscoach)

Hockey world league
2013 Goud dames (bondscoach)
2015 Brons heren (bondscoach)

Hoofdklassehockey zal tijdens het EK Hockey in Antwerpen LIVE aanwezig zijn met interviews en Live blogs. Volg de website, instagram en het facebook account om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.

Comments (1)

  1. Sascha Tamarinof

    Goed om te zien dat jullie je als site redactioneel weer op een prijzenswaardig niveau bewegen. Chapeau! Ga zo door…. ik herken mijn oude site qua gedrevenheid om een goed product te leveren weer helemaal!

Reageer