ISR onderzoekt matchfixing bij Laren en Bloemendaal
Het ISR onderzoekt naar mogelijke matchfixing in de wedstrijd Bloemendaal tegen Laren.

ISR onderzoekt matchfixing bij Laren en Bloemendaal

Hockeyclub Ring-Pass heeft na het advies van de KNHB bij het Instituut voor Rechtspraak (ISR) een zaak ingediend naar aanleiding van mogelijke matchfixing in de wedstrijd Laren tegen Bloemendaal. Beide teams weigerden de laatste 1,5 minuut te spelen, waardoor Ring-Pass Delft degradeerde.

Meerdere momenten in wedstrijden bij de dames van Laren en Bloemendaal hebben er voor gezorgd dat de Nederlandse sportwereld alle ogen heeft gericht op mogelijke ‘matchfixing’. Beide teams hadden aan de 4-3 overwinning van Bloemendaal tegen Laren genoeg om in de Hoofdklasse zaal te blijven. Bloemendaal hield de bal vast en Laren viel niet meer aan, waardoor deze score ook meteen de eindstand werd. Beide teams gaven elkaar na de wedstrijd een hand. Het was gelukt, de teams wisten zich te handhaven in de Hoofdklasse zaal.

Klacht Ring-Pass Delft

Toch bleek niet iedereen blij te zijn met deze patstelling. Speelsters en fans van Ring-Pass riepen vanuit de tribune: ‘onsportief’. Ook het bestuur van de hockeyclub was niet blij met deze werkwijze van beide teams en vroeg de KNHB naar het doen van een onderzoek.

BEKIJK OOK:
Ring-Pass eist onderzoek van KNHB na ‘manipulatie’ bij wedstrijd Laren tegen Bloemendaal

De KNHB kwam gisteren met het statement waarin het hockeyclub Ring-Pass adviseerde om bij het ISR de casus in te dienen. Het ISR heeft als doel om op een onafhankelijke wijze een veilig en eerlijke sportklimaat te waarborgen.

Matchfixing

Binnen de sportwereld is er al jaren sprake van matchfixing. Vaak heeft dit te maken met gokpraktijken, waarbij geld is gemoeid. Toch leek het erop dat de hockeysport nooit te maken kreeg met dit fenomeen. Van matchfixing wordt volgens het ISR gesproken als er zoals zij het omschrijven het volgende plaats vindt:

Als men door het fixen van een wedstrijd van tevoren redelijke zekerheid heeft over het verloop en de uitslag geeft dat de mogelijkheid veel geld te verdienen. Dit fixen kan ruwweg in tweeën worden gesplitst. Ten eerste manipuleert men het verloop of het resultaat. Dit betreft niet alleen het eindresultaat maar ook tussentijdse standen zoals bij het voetbal de eerste helft en tweede helft. Ook kan men bijvoorbeeld het doelsaldo bepalen en ook hier geldt weer het eindresultaat dan wel tussentijdse standen.

Gevolgen Laren en Bloemendaal

Hockeyclub Ring-Pass delft heeft bij het ISR een melding gedaan naar aanleiding van mogelijke matchfixing tijdens de wedstrijd Laren tegen Bloemendaal. Welke gevolgen deze eventuele matchfixing zou betekenen voor beide clubs, dat is nog niet bekend.

Wanneer het besluit wordt genomen dat er sprake was van matchfixing, dan zou uitsluiting van de competitie(s), individuele straffen, een straf voor de vereniging en een boete een gevolg kunnen zijn. De KNHB heeft meerdere mogelijkheden om beide teams eventueel te straffen.

Foto: Rogier Balk

Reageer