Janneke Schopman bondscoach dames VS | Hoofdklasse Hockey Nederland
Janneke Schopman heeft ervaring als bondscoach van de Verenigde Staten.

Janneke Schopman bondscoach dames VS

Janneke Schopman wordt de nieuwe bondscoach van de dames van de Verenigde Staten. Per 1 januari volgt de oud-international Craig Parnham op. Schopman was de afgelopen 2,5 jaar al assistent van Parnham.

“Ik was erg vereerd om gevraagd te worden. We staan met dit team nog maar aan het begin en het is een voorrecht om hoofdcoach te worden en het werk voort te zetten. Ik heb deze ambitie altijd gehad en het is een fantastische kans”, zegt Schopman in gesprek met het ANP.

Coachschap

De 39-jarige Schopman won als speelster van Oranje onder meer zilver en goud op de Olympische Spelen. In 2010 beëindigde ze haar loopbaan en ging Schopman aan de slag als coach van SCHC. In 2014 besloot ze naar de Verenigde Staten te vertrekken. De Amerikaanse dames eindigde onlangs tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro als vijfde.

Comments (16)

 1. Mooie stap! Succes!

 2. Mooie job. Groot potentieel in de USA. Nu kunnen we kijken of Schopman een goeie coach is.

 3. Mooi uitdaging voor Janneke. @ben wat is nou een goeie coach?
  Daar ben ik zeer benieuwd naar wat in jou ogen een goeie coach is?
  Nederlandse hockeyers hebben geen goud gewonnen in RIO , is max dan geen goeie coach?

 4. Dik verdiend! Bij schc heeft ze het goed gedaan.

 5. Goede coach!
  Volgens mij is er ook het nodige potentieel in de VS. In elk geval met een goede mentaliteit. Dat zie ik als een geduchte tegenstander.
  Het heeft me verbaasd dat zij indertijd niet bij het NL-damesteam is gehaald. Ze had zich toen al bewezen bij SCHC. Andere coaches zijn met een beperkter palmares binnen gekomen.

 6. Zeker mooie stap voor Janneke Schopman. En natuurlijk is het een goede coach.

  Helaas dus wel de ideale opvolger van Annan niet meer beschikbaar. KNHB is goed in het wegjagen van goede coaches. Heel dom van ze om haar niet te benaderen een paar jaar terug. In Nederland is er inmiddels niet veel meer beschikbaar.

  Past vast in het beleid van het mondialer maken van het hockey…

 7. Oh @jeroen. Olympics al weer 3 maanden geleden.
  Bij de bond gebeurt echt niets zoals ik al eerder voorspelde.
  Arno nog steeds in zijn Volvo. Erik G. zit er gewoon nog voor een
  Tonnetje. Een bestuurder Eric C. Wacht gewoon op zijn volgende
  Snoepreisje ik Chili met JO. LANG LEVE HET PLUCHE. Eigen belang boven het algemeen.

 8. @Schaar,

  Je hebt helemaal gelijk. En ondertussen gaan we ondanks zoveel kwaliteit steeds dommer hockeyen met de NL dames/meisjes teams. Kwalteit van coaches loopt helaas niet gelijk met de speelsters. Ik hoop maar dat ze wel volvo’s hebben in Chili….

 9. Wat een onzin, zowel Dijkstra als Mathijssen zijn zeer talentvolle en goeie coaches. Beide hebben altijd goed gepresteerd met hun teams en zijn beloftes voor de toekomst.
  En hoezo dommer hockeyen?

 10. Van mij hebben ze zeker wel een tijdje krediet inderdaad. Volgens mij goeie coaches.
  Ze zijn ook afhankelijk van de selecties van hun voorgangers. Ik heb wel het idee dat ze keuzes durven maken. Verrassende zelfs.

 11. Dijkstra is zeker talentvol. Daar ben ik het zeker mee eens. Maar zeker niet van het niveau Schopman. Matthijssen lijkt mij zo’n popie jopie middelmatige coach zonder al te veel karakter. Dat is echt geen opleider. Volgens mij is hij juist matig in keuzes maken. Zal wel veel naar Annan moeten luisteren. Qua spelintelligentie ook geen hoogvlieger. Bij Hurley was het al een en al rennen met de bal en daarbij zocht hij ook steeds dezelfde speelsters. Bij Amsterdam en JO zal dat echt niet anders zijn. Bij Amsterdam vorig jaar ook mentaal het laatste deel van het seizoen verloren.

 12. @Jeroen – Dit is een goede zet van de Amerikaanse hockey bond. Jammer voor ons. Als alles goed gaat met haar en haar team zit Schopman daar dus t/m de volgende Spelen. Maar dan kan ze dan alsnog Annan opvolgen.
  @Schaar – Nederland heeft de grootste hockeybond ter wereld. En bij de vrouwen wel, maar bij de mannen zie je dat niet terug. En bij de vrouwen moet ik het de komende jaren nog zien. Wie is daarvoor eindverantwoordelijk? Precies, Arno den Hartog, de man die al 30 jaar in een dure Volvo van de bond rijdt. Had gedacht dat Eric & Erik wel voor een nieuwe, frisse wind zouden zorgen. Slappe hap is het. Geen ruggegraat, geen ballen. Er verandert inderdaad niets.
  @Mart – De opleiding van onze talenten stelde al niet veel voor en dat wordt alleen maar minder.
  @Bente – Marieke Dijkstra is inderdaad echt een topper, misschien wel een van de meest talentvolle coaches op dit moment. Maar wordt zij op Jong Oranje gezet? Of heeft Den Hartog iets tegen haar?

 13. Heel herkenbaar.
  De focus op gepiel en hardlopen met de bal ergert mij mateloos. De selectie van speelsters die graag solo hollen en het stimuleren van dom geloop met de bal getuigt van weinig inzicht in hoe een effectief balspel werkt. Annan loopt hierin voorop……. Je wint tegenwoordig niet meer met dom gehol.
  Een paar spelers met een solo actie, maar een team met spelinzicht en een goede pass, kom daar bij de huidige bondscoaches maar eens om. Er worden vooral solo speelsters geselecteerd en dan liefst van het soort waar al vanaf de jeugd een heel team omheen moet draaien om ze te laten schitteren. Kansloos om daar een team van te maken. Aan dat soort spelers en speelsters heb je verrassend weinig als het om winnen gaat. Daar is het hockeypubliek ook mede schuldig aan: Eén gelukt soloactie van een speler doet de voorgaande mislukte acties al gauw vergeten. Ten onrechte.

 14. Mooie job voor schopman. Ook oneens met de kritiek op de meisjes jeugd bondscoaches. Dijkstra en Mathijssen zijn bewezen goeie opleiders. Het verhaal over pielen en renhockey is volledig uit de lucht gegrepen. Ik vond Amsterdam vorig jaar het mooiste combinatie hockey spelen, gingen echter als team mentaal nat tegen Denbosch. Geen schande, dit gebeurt iedere ploeg al 16 jaar…Ook schopman ging met mogelijke individueel meer kwaliteit in haar team, mentaal toch ten onder.
  Bovendien hoor ik hier altijd maar een hoop kritiek, iedereen is slecht en kan er niks van. Kom dan is met namen van Coaches die op die plekken zouden moeten zitten.

 15. Eens Sjon.

  Dijkstra en Mathijssen zijn prima coaches en inderdaad vindt maar eens een betere.
  Het stuk over met de bal rennen (tenminste zo interpreteer ik het) en het stuk over hockey publiek (h)erken ik wel. Ik denk alleen niet dat de coaches dit aanmoedigen.

 16. Er staan in elke leeftijdsklasse prima teamspelers in de nationale selecties.
  In de jeugdselecties is het inherent aan de onderlinge concurrentiestrijd dat niet altijd het teambelang voorop staat. De meiden kunnen zichzelf prima verkopen anders stonden ze daar niet. Volgens mij proberen de coaches daar wel doorheen te prikken. Focus op solospel zie ik niet.

Reageer