Janneke Schopman tevreden bij India, geen gesprekken met KNHB | Hoofdklasse Hockey Nederland
Janneke Schopman is coach bij de dames van India.

Janneke Schopman tevreden bij India, geen gesprekken met KNHB

Coach Janneke Schopman is met de dames van India aan een mooi avontuur bezig. Na acht speelrondes in de FIH Pro League staat de Nederlandse coach met ‘haar’ land bovenaan. Komende zomer komt Schopman met India naar Nederland om te gaan strijden op het WK. Even leek het erop dat Schopman na dit WK zou gaan blijven in Nederland om de Oranje dames te gaan coachen. Toch lijkt het erop dat de coach nog niet klaar is voor een nieuw avontuur. 

Nog geen half jaar geleden kreeg Janneke Schopman een prachtige kans. Na een knappe vierde plaats tijdens de Olympische Spelen, maakte de succesvolle oud-bondscoach Sjoerd Marijne bekend terug te keren naar Nederland. Zijn assistente toen, Janneke Schopman, kreeg de kans en werd aangesteld als nieuwe bondscoach van India. Niet onverdienstelijk, India maakt bij de dames nog steeds indruk en is na acht speelrondes in de FIH Pro League lijstaanvoerder. 

Bondscoach Janneke Schopman geniet van haar ploeg en is van mening dat haar team wel eens goed zou kunnen presteren op het WK Hockey: “Wij hebben de potentie om goed te presteren. Ik werk hier met een groep die graag willen leren en vooral ook iets extra’s willen geven. Er is een enorme bereidheid om beter te worden. Van mening ben ik dat Nederland beter is dan andere landen, maar daarachter strijden zes andere landen voor de medailles. Op het WK willen wij minimaal de kwartfinale halen. Met een beetje geluk, zouden wij ook verder kunnen komen in het toernooi”.

BEKIJK OOK:
Bekijk hier het nieuws, programma en standen van het WK Hockey 2022

Populariteit stijgt

Een mooie ambitie voor het grootste hockeyland ter wereld. Ook de heren hebben op de afgelopen Olympische Spelen de echte aansluiting gevonden met de top-3. Het Indiase hockey zit weer in de lift en de medailles op grote toernooien lijken weer binnen te gaan stromen. 

Janneke Schopman was in het verleden ook nog bondscoach bij de dames van de Verenigde Staten.
Janneke Schopman was in het verleden ook nog bondscoach bij de dames van de Verenigde Staten. Foto: Roel Ubels

Ook Schopman merkt dat niet alleen de prestaties beter zijn, maar ook de populariteit onder de bevolking aan het stijgen is: “Het hockey bij het dameshockey in India zit enorm in de lift. Tegenwoordig worden de wedstrijden nu ook op TV uitgezonden, waardoor de populariteit voor de sport aan het stijgen is. Tijdens de wedstrijd tegen Oranje zat er nog geen publiek op de tribunes, dit had nog met corona te maken. Wel merk ik aan alles, binnen en buiten het veld, dat nu ook het dameshockey goed wordt gevolgd”.

Voorlopig geen Oranje

Waar Rick Mathijssen er met de Nederlandse hockeybond er niet uit kwam en Raoul Ehren verbazingwekkend genoeg nooit werd benaderd, gingen alle ogen meteen naar India. In hoeverre zou Janneke Schopman, die als speelster bij Den Bosch en Oranje alle prijzen in haar leven al had gewonnen, klaar zijn voor een nieuw avontuur. De leermeesteres, die ook nog bondscoach bij de dames van de Verenigde Staten was, zou de ideale eigenschappen hebben om de nieuwe coach te worden. 

Toch lijkt Schopman, die even na moet denken over de vraag, nog niet een terugkeer naar Nederland te willen plannen: “Ik heb niet gesproken met de hockeybond in Nederland. Mijn contract in India loopt tot de Olympische Spelen in Parijs. Als coach ben ik me ervan bewust dat je van dag tot dag leeft. Op dit moment is het een geen issue, de KNHB heeft geen contact opgenomen”.

Foto: Hockeyindia

Reageer