Jenniskens: ‘We zijn zó aan het genieten met z’n allen’

De dames van HC Tilburg leven momenteel in een droom. Waar de ploeg bij aanvang van het seizoen met moeite een team op de been kon brengen staat het nu in de play-offs. Afgelopen zondag werd daarin de nummer twee uit de andere poule, Rotterdam, met 2-0 verslagen. Verdedigster Jasmine Jenniskens geniet met volle teugen van dit onverwachte competitie-toetje en hoopt dat haar team nog verder kan stunten.

Tilburg Jasmine Jenniskens Credit: Remco ter Voorde (TilburgHockey)

Jenniskens speelde haar jeugd bij TMHC Tilburg maar was daarna jarenlang een vaste waarde in het eerste dames team van Forward. Na de fusie van deze clubs veranderde logischerwijs ook de samenstelling van het eerste damesteam. “Het is met een beetje van beide clubs een team geworden,” vertelt Jenniskens. “Wel veel speelsters van het oude Forward team en daarnaast voornamelijk jeugdspeelsters van beide clubs en een beetje van buitenaf.” De eerste twee seizoenen van HC Tilburg dames 1 verliepen matig, beide jaren kwam de nieuwe ploeg uit in de degradatiepoule. Bij aanvang van het huidige seizoen leek aan deze situatie niet veel te gaan veranderen. “In de zomer stonden we nog maar met drie speelsters van vorige jaar op het veld dus het was voor ons wel even spannend,” blikt de verdedigster terug. “We waren bang dat we zouden gaan degraderen. Gelukkig kozen twee speelsters er uiteindelijk voor om toch te blijven en stroomden er een paar uit dames 2 door. Ook kregen we er nog wat meisjes bij uit de jeugd en met dat team zijn we gaan bouwen.”

En met succes, de dames eindigden op de tweede plek en plaatsten zich voor de play-offs. Dit onverwachte succes schrijft Jenniskens vooral toe aan coach Boaz Janssen. “Hij heeft er alles aan gedaan om een team neer te zetten. We hadden ook geen doel qua plek in de ranglijst maar ons streven was iets op te bouwen voor de toekomst. Zelfs toen we er in de winterstop al heel goed voorstonden was ons voornaamste doel nog steeds veel plezier te maken, te genieten en proberen de goede lijn vast te houden. Daardoor hebben wij nooit echt druk gevoeld en dat is denk ik ook de reden dat we zo goed zijn blijven presteren tot aan het einde van de competitie.” Ook vertelt de Brabantse dat haar team hoopte dat de club hen weer zou omarmen. “Waar wij twee jaar lang de promotiepoule niet haalden, promoveerden de heren en ging de aandacht ook voornamelijk naar hen,” legt ze uit. “Het is dus ook geweldig voor ons dat de club nu net zo enthousiast is als wij.”

Dit was afgelopen zondag ook goed te merken. Ondanks het slechte weer was het publiek massaal toegestroomd om ‘hun dames’ aan te moedigen in de eerste wedstrijd uit de best-of-three reeks tegen Rotterdam. De thuisploeg won deze met 2-0. “We wisten van tevoren niet wat we moesten verwachten maar het was heel druk en dat maakte indruk waardoor we wel wat zenuwachtig begonnen. Gelukkig pakten we het daarna goed op, al speelden we niet onze beste wedstrijd van het seizoen. We wonnen vooral door ons harde werken en het teamgevoel. Iedereen was daarna ook zowel mentaal als fysiek helemaal kapot.”

Onder de trotse toeschouwers en familieleden bevonden zich ook broers Mark en Tim. Doordat zij normaliter met hun eigen teams (Oranje Zwart en Bloemendaal,red.) op het veld staan gebeurt het niet vaak dat zij hun zusje aan kunnen moedigen. Dat maakte het play-off avontuur voor Jasmine alleen nog maar specialer. “Heel erg bijzonder dat ze er waren. Zij hebben zelf natuurlijk de afgelopen jaren veel belangrijke wedstrijden gespeeld en dan probeer ik altijd te komen kijken want ik ben heel trots op ze. Nu stonden ze bij mij langs de lijn. Het was heel leuk om te horen hoe ze na de wedstrijd reageerden en te zien dat ze ook trots zijn op mij.”

Aankomend weekend staan ze hopelijk weer langs de lijn. Dan kan Tilburg zich op Rotterdam plaatsen voor de tweede play-off ronde. Hoewel het team van Boaz Janssen vanavond nog wel wat beelden zal terug kijken, gaat de ploeg vooral uit van eigen krachten. “Dat is het mooie van ons team, de tegenstander kan nog zoveel mooie dingen doen maar wij werken allemaal heel hard en hebben een goede press waarmee we de tegenstander onder druk zetten. We passen ons dus niet aan Rotterdam aan, we gaan er gewoon weer volle bak voor en misschien halen we dan de volgende ronde wel.”

Mochten Jenniskens en co. deze best-of-three reeks winnend afsluiten, dan treden ze woensdag 21 mei al aan tegen Pinoké. “Soms hebben we het er onderling wel eens over, van ‘wat nou als we de volgende ronde halen?’ Nou ja, dat zien we dan wel, we zullen in ieder geval proberen ook daar weer te stunten.” Eerst richt de Tilburgse zich op zaterdag. “Ik heb er zoveel zin in,” vertelt ze enthousiast. “Die wedstrijd van zondag was de gaafste die ik ooit gespeeld heb, daar kun je alleen maar van dromen. We zijn zo aan het genieten met z’n allen, met dit fantastische team. Ik wou dat we morgen alweer mochten spelen, ben echt de dagen aan het aftellen.”

Comments (1)

  1. TOPPERS!!!

Reageer