Jong Oranje verliest WK-finale van Argentinië

De dames van Jong Oranje zijn er niet in geslaagd de wereldtitel te veroveren. De ploeg van bondscoach Rick Mathijssen verloor in de Chileense hoofdstad Chili de WK-finale met 4-2 van Argentinië.

Imme van der Hoek zette Nederland op voorsprong, maar nog voor rust boog Argentinië de achterstand om in een voorsprong dankzij doelpunten, uit een strafcorner, van Bianca Donati en Barbara Borgia. In de tweede helft liep de Argentijnse ploeg via Maria Ortiz uit naar 3-1. Pien Sanders verkleinde de achterstand met een rake corner, maar in de slotminuut stelde Augustina Gorzelany met een benutte strafbal de wereldtitel voor Argentinië veilig.

Met de winst nam Argentinië revanche voor de finale van drie jaar geleden, toen de ploeg na het nemen van shoot-outs verloor van Nederland.

Comments (51)

 1. Jammer dames.

  Klinkt wel als een hele spannende wedstrijd.
  Zijn er ergens beelden/highlights te zien?

 2. Beelden zijn hier terug te kijken:
  httpss://livestream.com/accounts/4542999/events/6539968/videos/143496063

  De wedstrijd was wel redelijk spannend, maar geen moment heeft NED echt overwicht gehad. ARG was feller, scherper en sneller. De goals van NED waren allebei frommelgoals. De goals van ARG kwamen allemaal door slordigheden en besluiteloosheid in de NED verdediging. Het leek wel alsof ze de overtuiging en wil om te winnen misten. Alleen de laatste 5–10 minuten begin het te lopen bij NED.

 3. En weer een damesteam niet gewonnen van een mentaal en fysiek sterkere en intelligentere tegenstander. Met het huidige technisch beleid en de staf zal het Nederlands dameshockey moeten gaan wennen aan verliezen.

 4. Aan het budget van de NOC/NSF zal het niet liggen voor zowel de mannen ( € 690.000 ) als bij de dames ( €790.000 ) is het dit het budget voor 2017 naar aanloop naar de OS 2020. Zolang er trainer/coaches op teams geplaatst worden die er uitsluitend voor zichzelf zitten en beleidsmakers die het pluche in Nieuwegein belangrijker vinden dan het ontwikkelen en beter maken van de sport, is de spiraal naar beneden, die nu ingezet is bij de Nederlandse teams, niet meer te stoppen.

 5. Wat heeft die Matthijssen nou gewonnen. Niets!
  Dit krijg je als je coaches maar meeschuift met spelers.
  Worden lui en selecteren niet nieuws meer. Deze coach is ook erg blijven hangen in spelers van zijn werkegevers. Dus bond; onafhankelijke coaches. Zie Dijkstra.

 6. @Melanie

  Kan het niet gewoon zo zijn dat het Argentijnse <21 team beter is dan dat van Nederland? Ik vind het een beetje arrogant om te blijven hangen in het idee dat Nederland overal altijd maar goud moet halen, en dat als dat niet gebeurd het een direct resultaat is van gefaald Nederlands beleid. Andere landen zitten ook niet stil en zeker op een <21 toernooi is het succes afhankelijk van de sterkte van de lichting. Niet iedere lichting is even sterk. Deze groep van JO heeft mijns inziens te weinig ervaring (wellicht ook ingeleverd door het laten afvallen van een aantal derdejaars speelsters en de blessures van Veen en Zerbo) om finales te spelen en te winnen. Afgezien van Visser, Roosen, Adegeest en Veenendaal zijn de speelsters stuk voor stuk geen dragende spelers in hun eigen team, maar spelen in dienst van de rest.

  @Schaar

  Ben het niet met je eens dat het mislopen van de WK titel door Matthijsen komt. Zoals hierboven aangegeven denk ik dat het een resultaat is van een jongere lichting (slechts een aantal moeten nu door naar het 'grote' Oranje) en een gebrek aan leiderschap bij de clubs. Veel speelsters (voornamelijk DB) spelen onder de vleugels van Paumen, Welten en andere internationals. Hierdoor missen ze leiderschap en staan ze niet op op momenten dat het moet (met uitzondering van Krekelaar in de halve finale en de finale). Omdat het zo'n jonge groep is, is dit een zeer waardevolle ervaring die ze allemaal mee zullen nemen in hun ontwikkeling de komende jaren. Met name Pien Sanders is mij zeer positief opgevallen dit toernooi: de jongste van de groep maar voorop in de strijd.

 7. Helemaal eens met Bram
  Keihard gevochten en zilver gewonnen
  Chapeau!!
  Stelletje betweters en azijnpissers

 8. Overigens is het, zoals Liza zeer terecht zegt, het een onwijs knappe prestatie van de Nederlandse dames om zilver te halen op het WK. De kwart- en halve finale werden soeverein gewonnen door sterk (samen)spel en een algehele superioriteit over de tegenstander. Dat het in de finale niet geheel lukte zoals het de rest van het toernooi deed (met name de corners) en dat de tegenstander misschien net een tandje meer ervaren (veel spelers in Rio geweest), scherper en slimmer was, is jammer, maar dat is ook juist wat sport zo mooi maakt. Dames en staff, geniet van het zilver, van de ervaring, en we gaan nog veel van jullie horen in de toekomst!

 9. Met de hoeveelheid hockeyers die wij in Nederland hebben hoor je structureel goud te winnen. Met minder moeten we en kunnen wij geen genoegen nemen.
  Het grote verschil tijdens de finale was dat Argentinië als collectief speelde en bij Nederland 11 bv’tjes (die overigens wel hun stinkende best deden) in het veld stonden. Argentinië meer dan terecht gewonnen. Er gaat absoluut iets mis in het opleidingstraject, maar zeker ook in het selectiebeleid. Kijk verder dan je neus lang is als het om je selectie gaat. Funckey dingetjes trainen en roepen is zeker leuk op zijn tijd. Maar het begint bij de basis en daar ging het mis in de finale. Een bal van A naar B passen, als collectief werken, de angel weghalen bij de tegenstander, dynamisch spelen.

 10. Of je bent de beste, dus is je opleiding goed en dan moet je winnen.

  Of je opleiding is niet goed, dus je bent niet de beste en dan is het terecht dat je niet wint.

  Of er is scorebord journalistiek, dus dat de beste niet wint, door de loop van een wedstrijd of dat de tegenstander boven zichzelf uit stijgt.

 11. Ik heb de wedstrijd voor een groot gedeelte gezien. Er stonden voornamelijk postbodes op het veld (balletje brengen en maar lopen met de bal) Corner was ook zeer slecht zelfs. Maar de inzet was er wel iig, maar daar win je geen wedstrijden mee.

 12. Het is een nuttige ervaring voor ze. En het maakt natuurlijk geen reet uit of je als U21 met goud, zilver of brons thuiskomt.

  Mathijsen heeft het gewoon goed gedaan. Zeg nou zelf, KNHB geeft geen moer om dit toernooi, anders hadden ze de competitie wel eerder stilgelegd om beide teams een langere aanloopperiode te gunnen.

 13. @Hans, volgens mij is de competitie eerder stilgelegd voor het toernooi en het was in ieder geval belangrijk genoeg om weer een vliegreisje voor Arno den Hartog te betalen.
  @Bram/Caramba, Argentinië heeft zeker geen betere hockeyers maar wel een beter team. Natuurlijk hoort Nederland te winnen met zoveel hockeyers (net zoals NL Dames vs GB) en veel meer wedstrijden op hoog niveau dan waar ook ter wereld. Er wordt denk ik bij andere landen wel meer besteed aan opleiding vanuit de bond (niet de clubs) zoals in Belgie en Duitsland dan in Nederland. Het feit dat er een tijd geen coach was is natuurlijk een lachertje. De berichtgeving op hockey.nl over het proces, voorbereiding, plan etc. zijn ook vrij lachwekkend. Ik hoop dat de echt professionele sporten dit niet lezen.
  Inderdaad wordt er veel teveel postbode-hockey gespeeld. Maar dat heeft niet alleen met de speelsters te maken. Goed hoor als er hard gewerkt wordt maar als er niet nagedacht wordt heb je er niet veel aan. Hetzelfde aan de hand als bij NL Dames. Als het tactisch plan niet lukt gaan we gewoon harder lopen en dan moet het maar individueel opgelost worden. Maar dat gaat niet meer lukken.
  En inderdaad heeft dat natuurlijk ook met de coach en het selecteren te maken. Mathijssen heeft het natuurlijk niet goed gedaan. Een bijzondere selectie hele goede postbode-hockeyers met nauwelijks echte verdedigers en geen spelers met tactisch inzicht en spelintelligentie en maar heel weinig met echte vechtlust.
  Dat er geen dragende spelers zijn is misschien ook wel logisch bij U21 (Roossen, Visser en Veenendaal zijn goede hockeyers maar geen dragende/sturende spelers in de hoofdklasse) maar de speelsters die dat in zich hebben zijn niet geselecteerd. Er is geselecteerd op wedstrijden tegen kleine landen niet op echte wedstrijden. Te weinig controlerend/sturend vermogen, te weinig echte verdedigers maar verdedigers die tegen kleine landen naar voren kunnen rennen.
  Dan kun je zeggen dat het een goed gespeeld toernooi is met mooi hockey en lekker veel doelpunten maar het gaat om de laatste wedstrijd. Argentinië was duidelijk een beter team, veel slimmer en effectiever. En dan kun je hard werken in de finale en technisch mooi hockeyen maar als je er niet bij nadenkt is dit het gevolg.
  Je ziet dat er bij dit soort wedstrijden leiderschap, vechtlust, tactisch inzicht en kunnen anticiperen (plan B) nodig is naast goed hockey. Dat heeft dit team en de coach te weinig. Maar misschien is dat ook wel opdracht van Annan en de toekomst van het NL dameshockey.

 14. Argentinië was gewoon beter dan NL. Sterker, sneller en een stuk creatiever. Verdediging NL was inderdaad niet geweldig. Is dit de toekomst van NL hockey? of is dit een afspiegeling van selectie beleid? Voorkeur coach? alleen harde werkers selecteren? Daar ga je het niet mee redden. Dat blijkt wel uit deze wedstrijd.

 15. Alle wedstrijden op de stream gezien. Zeer goed toernooi van Nederland. Mijns inziens absoluut de juiste speelsters geselecteerd, alleen heel veel pech met het uitvallen van Fillet in de openingswedstrijd (corner man, en goede spits en dus een wissel minder het hele toernooi). Daarnaast mist in deze groep, Veen en Zerbo door blessures en werd Nunink en De waard rust gegund. Argentinië was compleet met ook de olympiërs erbij alle zeer domme conclusies hierboven gaan dus nergens over. Dit is een zeer talentvolle lichting die door Mathijssen zeer goed begeleid zijn. Als nederland ook bovenstaande 5 speelsters had gehad, was het natuurlijk anders afgelopen. Daarnaast gaat jong oranje om opleiden en dat is hier goed gegaan. Veel speelsters met potentie opkomst voor nederland!

 16. Eens met “mirte”. Prima toernooi. Ik moet iedere keer zo lachen om de reacties van personen hierboven die hockey-inhoudelijke dingen gaan zeggen over het spel, zoals het moet dynamischer of het is postbode hockey. Het geeft mij altijd het idee dat die mensen er totaaal niks van snappen. Ik stel me dan voor dat zo iemand (Caramba of Brabo bv.) dan voor de Jong Oranje groep staat en die dingen gaat zeggen; (Voor de finale tegen Argentinië) “Meiden, vandaag geen Postbode-hockey en dynamisch zijn”. En dan ervan uitgaan dat ze de finale gaan winnen. Hahaha..

 17. Wat een uitersten hierboven. Volgens mij is het niet zo moeilijk. die poule is een grap. Spanje in de halve finale is ook een grap en natuurlijk niks knaps aan dat je die wint. Argentinië in finale is ander verhaal. Die zijn wat verder, spelen op eigen continent en wonnen dus terecht. Ook niets vreemds aan. Prima toernooi dus. Leuke ervaring voor de meiden. 70% horen we nooit meer wat van want heeft echt te weinig talent. een aantal gaan door naar het grote Oranje en sluiten daar moeiteloos aan. Totaal onbelangrijk of je goud wint of zilver. Gaat om de ervaring en om te kijken hoe meiden zich houden onder druk etc. KNHB vond het in ieder geval belangrijk genoeg om Arno langs te sturen. Tripje kon hij niet laten schieten natuurlijk.

 18. Luister naar onze hockey goeroes Mirthe en Calimero. Goed toernooi!:-) de finale was van NL kant, niet om aan te gluren. Alleen maar statisch in een vario systeempje spelen. En als ze aan de buitenkanten al eens de bal kregen gingen ze lopen. Verder geen enkel ander systeem gezien. Maar onze professors zijn blij met het spel van hun dochters / vriendinnen.

 19. @Caramba, hahahaha, ga je weer! Hockey inhoudelijke dingen, hahaha. Het feit dat je geen ander systeem ziet zegt misschien dan wel iets meer over jouw dan over het spel van de Dames?

 20. Ben heel nieuwsgierig naar je visie Hockey professor Calimero. Kom op vertel eens? Inhoudelijk heb ik nog niks van je gelezen. Welke systemen heb ik gemist? Waarschijnlijk kunnen wij heel veel van je leren. Ik heb alleen maar gelezen dat je het allemaal fantastisch vond. Het samenspel, dynamiek op middenveld, de corners en het verdedigende werk…..! Het zag er ongelofelijk goed uit, toch? Ik leer graag van je waarom dat zo geweldig was. Wij mogen met hun fantastische spel in de finale super blij zijn met zilver. Argentinië heeft tenslotte 175000 hockeyers minder.

 21. Argentinë was gewoon scherper, slimmer en leek ook fitter. Beter? Wat is beter? Zo vaak is Argentinië niet eens gevaarlijk in de cirkel geweest. Nederland heeft genoeg kansen zelf gehad inclusief corners. Goals tegen via de corner en een scrimmage, net als bij de Oranje Dames tegen GB. Wat is dat toch? Waarom scoren tegenstanders zo gemakkelijk met hun sc, daar waar Nederland enorm veel pogingen nodig heeft?

  Los van winst of verlies vond ik de scheidsrechters erg matig, lieten zich meeslepen met het publiek.

  Ja Nederland heeft betere hockeysters dan Argentinië, maar dat telt niet als je verliest. kijk maar naar de OS finale. 75% van GB zou niet eens in aanmerking komen voor de olympische selectie van NL (Hinch, Danson en misschien Owsley daar gelaten).

  Argentinië was daar gewoon met de beste selectie inclusief olympiërs op hun eigen continent met een wissel meer, daar waar Nederland met Veen, Fillet, Zerbo maar ook Nunnink en de Waard ervaring miste.

  Positief waren zeker Sanders (die daar echt wel goed op Granatto stond te verdedigen), Adegeest, Krekelaar me opgevallen. Kortom, voor een aantal is het Jong Oranje het eindstation en volgens Annan 25% dat nu het WK speelt zullen we op de OS terug gaan zien. Maar hee, een topsporter is nooit blij met zilver, dat is gewoon k*t.

 22. Hebben we het nog wel over topsport? Of zijn we iets weggezakt omdat we veel te veel zogenaamde topsporters hebben?

  Ik lees over het aantal hockeyers als maatstaf voor internationaal success. Hoeveel van die hockeyers zijn daadwerkelijk in staat om op internationaal niveau de beste te zijn?

  Wat doen we tegenwoordig om de beste te zijn? We kijken niet over grens, we halen ook erg weinig buitenlandse expertise in huis want we zijn immers de beste. Dat onze oranje teams worden afgetroefd op conditie en mentale kracht is een incident, niet structureel.

  We stellen twee topcoaches aan en we storten een lading kritiek over ze heen als deze aangeven dat er hervormd moet worden om weer de beste te worden. Het gaat zelfs zover dat er gekeken wordt naar hun afkomst. Geen Nederlanders, dus ze kunnen niet de beste zijn want dat zijn wij.

  We stellen nog maar weer eens een prestatiemanager aan om de losse eindjes in de jeugdopleiding met elkaar te verbinden. We krijgen extra geld uit Papendal om te investeren in de nationale teams, maar we gaan gewoon op dezelfde voet verder. Want we zijn gewoon de beste. Al jaren.

  Niets aan de hand dus. Gewoon lekker 3x per week blijven trainen, autootje onder de kont van onze talenten, stageplaats regelen en een zakcentje zodat ze elke zondag helemaal los kunnen op de beste the dansants die ons landje kent. Volgende week MOP of Qui Vive uit, winnen we wel.

 23. @Caramba. Dank voor je complimenten mij nu al te zien als hockeyprofessor en ik zou je graag willen vertellen wat mijn visie is! Ik denk alleen dat dit niet het juiste platform is dit te doen en ik heb niet de illusie dat ik met mijn hockey visie eventjes de finale van de Wereldkampioenschappen U21 vrouwen ga winnen. Daar komt in mijn ogen iets meer bij kijken dan een wedstrijdje beoordelen (of in jouw geval veroordelen) achter een livestreampje.

 24. lieve mensen

  Lieve mensen,
  Wat een overtrokken conclusies over een jeugdtoernooi. Opleiden staat centraal, deze meiden winnen het hele toernooi al hun wedstrijden met prachtige uitslagen en verliezen in de finale omdat Argentinie 2 van de 2 corners maakt en Nederland 1 van de 6 (?). Met in de wetenschap dat de eerste corner vrouw Fillet er niet meer bij was en er voor nederland 4 andere grote talenten er niet waren (Nunink, de waard, veen en zerbo). Argentinie is compleet en wint de wedstrijd. Jammer maar helaas, mooi toernooi en er komen voor nederland veel goeie talenten door.

 25. Precies de reactie die ik van je verwacht had Calimero.
  Over live streampje gesproken? Beetje blaten over de inhoudelijke mening van anderen. Maar zelf geen enkele nuttige inhoudelijke bijdrage leveren. Zelfs niet als er om gevraagd wordt. Jammer hoor. We hadden waarschijnlijk zoveel van je kunnen leren?

 26. @ Calimero, inhoudelijk ben ik met jou reacties het niet eens. Wat zie jij wat wij niet zien en ik vraag me af of jij wel met een objectieve blik kijkt. Geen enkele pass kwam fatsoenlijk aan en uiteraard hebben ze een “leuk” toernooi gespeeld en zijn sommige vasten waarden er niet. Nederland hoort met het grote aantal hockeyers goud te winnen PUNT!! Ook op de OS hebben wij ons verkeken op GB. We zoeken excuses en beseffen gewoon niet dat we te kort komen op een WK of OS. Back to the basic en weer slaan en stoppen leren, en niet gaan lopen met de bal in een fuik. Tegen Zimbabwe, Spanje gaat het makkelijker dan tegen technische, tactische, fysieke en mentale sterkere Argentijnen . Daar moet je op trainen en geen corner, schei uit…. iemand anders kan dat toch ook er lopen er zat rond. Stop met dat wijzen naar andere oorzaken en kijk wat ze bereikt hebben een zilveren plak, prima voor landen als Belgie, Spanje of GB maar niet voor Nederland met zoveel “Talent”

 27. @Caramba. Het sarcasme….zucht….

 28. @Tinus. Ik heb inhoudelijk niets gemeld dus ik begrijp niet helemaal wat je bedoelt.

 29. Als ouder van een van de speelsters van JO vind ik het ongelooflijk wat hier geschreven wordt. Inderdaad het is een opleidingsteam, 1x per 4 jaar wordt een WK gehouden, dus iedere keer staat er een ander team! En dat men durft te spreken over het gebrek aan aan de wil om te winnen en overtuiging. Vangen jullie de meiden op na zo’n wedstrijd? Je moet eens weten wat hiervoor opzij gezet wordt en hoe zij geleefd worden door JO en eigen hoofdklassecompetitie voor zo’n toernooi. Ieder op haar manier van die meiden levert wat zij kan. En dat de een soms meer kan dan de ander spreekt voor zich. Maar dat is in het gewone dagelijks leven ook zo. Maar makkelijk praten aan de zijlijn, zonder zelf 6 wedstrijden in 6 dagen in 34 graden te moeten hockeyen met compleet nieuwe indrukken die dan ook nog verwerkt moeten worden. Zeer zeker anders dan een Europees toernooi. Nederland moet die druk eens wegnemen bij de nationale teams dat alleen goud telt! Een finale halen is al winst. Zilver wordt door jullie als niet voldoende beschouwd, te triest voor woorden. Maar als 2e van de wereld eindigen is mijn ogen een super resultaat. En soms mag je je meerdere erkennen zoals in deze Argentinie. Ook dat hoort bij topsport!

 30. @ouder. Neem de commentaren alsjeblieft niet te serieus. De personen die hierop reageren, inclusief mijzelf, hebben geen idee wat er allemaal voor nodig is. Laat je als ouder niet verleiden je te mengen in deze onzin.

 31. @ouder, Ik weet wat daar voor opzij gezet moet worden, heb het zelf ook mee gemaakt. Nee inderdaad mogen we geen genoegen nemen met zilver, deed jij toch ook niet in jou tijd als hockeyer? En de druk valt wel mee hoor want daar kiest jou dochter zelf voor en daar doel ik niet mee dat ze het niet moet doen, U21 deze meiden kunnen wel een stootje hebben hoor en mijn dochter zegt altijd na een verlies, kon ik er wat aan doen, Nee? ok prima accepteren en verder gaan ontwikkelen.
  De lat wordt niet door clubs, KNHB en de buitenwacht hoog gelegd maar door sommige ouders…denk daar maar eens over.

 32. Begrijpelijke boosheid, maar eens met Calimero. Laat je door dit soort azijnpissers niet van de leg brengen. Ook zeer onterechte kritiek op de coach. Volgens mij een zeer competente en goeie coach waar ik zeer positieve verhalen over hoor. Je kunt een x een wedstrijd verliezen van een compleet Argentinië, die zich zeer goed voor hebben kunnen bereiden. Tevens een land met heel veel goeie speelsters, dus alle dooddoeners over meeste speelsters gaat hier helemaal niet op. In Argentinië is de top aan de vrouwenkant net zo groot als in Nederland. Vraag de cijfers maar op.

 33. Blijkbaar wordt een mening niet op prijs gesteld en worden mensen direct azijnpisser genoemd. Merkwaardige reacties. Terwijl dit toch een forum is en ik hier inhoudelijk ook gewoon dingen lees waar je niet omheen kunt. De druk van sommige ouders is idd soms ongekend. Daarnaast hoort er druk te zitten op nationale elftallen. Hoort ook bij de opleiding.Tonnen worden erin de nationale ploegen gestopt. Misschien wel 2 a 3 miljoen. Opgehoest door sponsors, noc, maar zeker ook door alle verenigingen en hockeyers. Met de huidige begrotingen, aantal hockeyers en kennis die wij hebben in Nederland mag je geen genoegen nemen met minder dan goud. Dat zou echt belachelijk zijn. Dat je het een keer niet redt is natuurlijk geen probleem. Dat is sport. Maar het wordt nu structureel. De meiden zullen er heel veel voor opzij zetten. Maar niet op de juiste wijze. Daar moeten ze in gestuurd worden door de staf en KNHB. Daarom lijkt een evaluatie over de prestaties en het matige spel in de finale zeer op zijn plaats. En wat betreft de corner. Als je afhankelijk bent van 1 speler, dan is er iets mis met je selectiebeleid en opleiding.

 34. Goh, je hebt een mening en wordt gelijk gekwalificeerd als azijnpisser, we dwalen af en dat is schijnbaar jullie bedoeling… Het was niet best de finale en dat is een understatement denk ik. Je kan wel zeggen Argentinië was op alle vlakken beter, maar dat is niet de reden dat we niet kritisch mogen zijn. De coach selecteert veilig en ik denk dat hij er een paar gemist heeft en het is ongelofelijk dat we maar een iemand hebben die een corner kan pushen.. Werk aan de winkel voor de goeroe Toon Siepmans, met een groep van tien meiden wekelijks trainen probleem opgelost. Daarnaast heeft de KNHB voor dit toernooi geen aanpassing gedaan met het speelschema van de hoofdklasse. wat opzicht natuurlijk vreemd is.
  Ze hebben net van de NOC/NSF een Ton extra gekregen elk jaar extra tot de OS, daar moet toch eer mee te doen zijn qua talent ontwikkeling?
  Nederland is het grootste hockey land ter wereld en met de beste trainers en coaches die er op aarde rond lopen, dan mag je toch wel iets verwachten van je nationale teams, zeker gezien naar de geld stroom die er elk jaar naar toe gaat. Als wij daar niet kritisch op blijven kijken zal de spiraal die ingezet is bij het grote oranje ook bij de U21 , Ned A en Ned B zijn uitwerking hebben die wij met z’n allen ( alle hockeyliefhebbers) niet willen. Voor of tegenstander we houden van deze sport. En wie de kritiek niet kan lezen wees vrij om het niet te lezen of respecteer dat mensen kritisch zijn en ga de dialoog aan in plaats van iemand een azijnpisser te noemen want dan ben jij (Calimero ) niet beter dan de rest.

 35. Tinus, noem er is een paar die er gemist zijn dan?! Welke corner loopt er dan in de hoofdklasse rond, die wel geselecteerd had moeten worden? Dus met het selecteren van welke andere speelsters had hier wel goud gehaald? Want dat is wat je zegt toch?
  Haal bij Argentinie 5 basisspeelsters weg uit hun lichting wat gebeurd er dan? Daarbij haalde Nederland volgens mij 5 corners en scoren ze er 1, dat is voor vrouwenhockey een normaal percentage. Dat de Argentijnen er 2 van de 2 maken, is heel knap. En dan verlies je dus.Nogmaals, het gaat om opleiden. Dat is hier volgens mij prima gegaan en er zitten veel speelsters bij met potentie voor het Nederlands team.

 36. @ Myrthe Famke Richardson en Ginella ( helaas geblesseerd van SCHC om maar eens een voorbeeld te noemen. En de corner wat is er mis met een geslagen corner en een afschuif corner is trainbaar toch? Het gaat inderdaad om opleiden, en daar horen de vier elementen bij techniek, tactiek, fysiek en mentaal, de laatste twee zijn ver te zoeken bij zowel het grote Oranje als U21 helaas. Ik heb de wedstrijd live gezien en geen fatsoenlijke pass gezien in de stick, het stoppen en slaan schijnt nog niet aangeleerd te zijn , en wat vooral opvalt is dat te veel spelers lopen met de bal en niet passen. Er om heen hockeyen ipv dwars door het midden en door de speler. Leerpunten zat een goede coach die daar mee gaat werken.

 37. Helemaal eens met Tinus. Plan b voor een corner was er niet. Dan gaat er dus iets fout in de opleiding. Argentinië speelde met veel opkomende spelers. Nederland speelde erg statisch. Nl mannen, vrouwen en nu JO vrouwen presteren ondermaats als het moet. En bij alle teams zie je hetzelfde probleem. In niet balbezit zijn de teams vooral tactisch heel matig. Je mist mensen die opstaan als het moeilijk wordt. En echt degelijke, snelle verdedigers worden bij alle teams gemist. Daarnaast ontbreekt er bij alle teams een plan b als het niet loopt. Verder wordt er bij alle teams veel teveel onnodig gelopen met een bal. Maak een plan voor alle nationale teams. Elk team is veel te afhankelijk van de visie van een coach. Een echt KNHB plan ontbreekt. Wellicht zijn de verantwoordelijke mensen bij de KNHB daar te beperkt voor als het om hockeykennis gaat. District B en A teams hebben we de nek omgedraaid. Tophockey centraliseert zich daardoor nog meer. Toeval dat met het wegvallen van deze teams de prestaties van de nationale ploegen tegenvallen? Die evaluatie zal wel niet plaats vinden. Toeval dat in tegenstelling tot het verleden spelers van de nationale B en A elftallen daardoor nog maar uit 1 klein gebiedje van Nederland komen?

 38. Zerbo was geblesseerd zoals je zelf zegt… Net als Veen, die was er anders natuurlijk ook bij geweest.Dat gaat dus niet om een keuze. Famke Richardson is een prima speelsters, maar hadden ze dan het toernooi wel gewonnen, kom op…
  Er is geslagen met de corner en de rebound gescoord, de tweede ging net naast.Als gezegd, in het vrouwen hockey haal je maximaal een percentage van tussen de 20 en 30%. Daarnaast erg knap wat jullie allemaal uit deze stream hebben gehaald. Erg statisch? Alleen de bal werd gefilmd…Hoe kun je dat nou zien. Co Driaanse had een mooie term voor types zoals jullie.

 39. Video analyst

  Mirte, elke week zit ik video’s te bekijken en ook al is het statisch de coaches willen elke week een uitgebreide analyse van de statische video’s. Niet zo dom zwetsen, je haalt heel veel uit de stream. zeker als je weet waar je op moet letten als je deze stream bekijkt. Was jij er wel bij dan in Chili? zoja kan jij dan ons een uitgebreide analyse van de wedstrijd geven?

 40. Een analyse van statische video’s? Wat is dat? haha. Je kunt op een stream die 2 meter boven de grond alleen de bal volgt, helemaal niets zien behalve de bal dus. Voor een ‘analyse’ van de dynamiek in een wedstrijd heb je toch echt beelden van achter de goal nodig. Maar heel knap dat jij dat kunt, topper ben je.

 41. Video analyst

  Mirte je hebt helemaal gelijk 🙂 De groeten uit het mooie Oosten van het land!

 42. Heb nog weinig inhoudelijks gehoord van Mirte. Alleen maar dat iedereen ongelijk heeft. Je kunt wel degelijk veel uit de beelden halen. Finale was ook beter gefilmd. Wat ik heel jammer vindt is dat de mensen die kritiek hebben op de kritische mensen van dit forum nog op geen enkele wijze hebben beargumenteerd waarom ze JO wel goed vonden. Azijnpisser, niet de video stream kunnen zien, Calimero die iedereen met kritiek diskwalificeert als mensen die er geen verstand van hebben. Niet echt sterk.

 43. Hahahahahaha wil je weeeeer over hockey inhoudelijke zaken praten Rosso (of Caramba of Verbazing). Beste Tinus en Rosso, Caramba of Verbazing. Voor personen die vinden dat kritiek geven via dit medium heel belangrijk is kunnen jullie zelf niet echt veel kritiek verdragen. En ja ik vind dat mensen die op dit forum een team, inclusief begeleiding, af serveren op een verloren finale, gezien achter hun computer, mensen zijn die er totaal niks van snappen. En dat is mijn kritiek.

 44. Er wordt niemand afgeserveerd. Er wordt gezegd dat het anders kan en anders moet. Wederom lees ik zeer sterke argumenten waarom wij het niet snappen Calimero. Waar is een forum voor bedoeld Calimero? Apart ook dat je forumschrijvers over 1 kam scheert.

 45. De hoofdklassekalender is wel degelijk aangepast. Normaal gesproken stoppen ze nooit half november, de heren lopen ook tot eind november.
  Opleiden: Daar hoort ook een corner bij. De KNHB moet daarbij niet afhankelijk zijn van de clubs.
  Selecteren op intelligente spelers en b!tc43s / k100tz@kk3n en niet alleen maar renners en pielers.

 46. Een coach die weet dat er geblesseerden zijn kijkt verder en heeft een uitgebreide visie wie waar hockeyt en roep tijdig vervangers op, daarnaast weet hij dat de corner niet loopt, train daar op!
  Helaas put Mathijssen uit zijn cirkeltje en selecteert veilig, ik zie geen slopers, bouwers en waterdragers, maar ballerina achtige spelers, die lopen met de bal ipv passen en om spelen , tactisch geen antwoord hebben op een slimme ploeg als Argentinië en een coach die daar niet op anticipeert. Naast dat het knap is dat ze met deze beperkte groep zilver gehaald hebben, zit hier ook het structurele probleem dat van deze groep misschien 3 of 4 spelers door stromen naar het grote Oranje. Nu er steeds meer spelers afhaken bij het grote Oranje, zal de U21 ook uitdunnen en uiteraard Nederlands A en B ook.
  Als je nu een beetje corner hebt als speler sta je in het grote Oranje. We gaan de komende jaren investeren in spelers en opleiden voor de komende vier jaar. De spoeling wordt dunner en de concurrentie zit niet stil. Iedereen die zich afvraagt wat nou eigenlijk talent is is raad ik het boek aan van Robert Geerlings, waarom Messi van Mars komt en Ronaldo uit Portugal. Daarin staat precies beschreven wat wij bij het hockeyen verkeerd doen als we talenten zoeken. Wij selecteren op technische kwaliteiten en vergeten de fysieke en mentale kwaliteiten en vooral je kan 11 technische spelers selecteren maar je hebt ook vechters nodig die de beuk er in gooien en dat hoeft niet allemaal zo mooi. Maar goed een kinderhand is snel gevuld niet waar Mirte/ Calimero?

 47. @tinus Jij bent overal bij geweest? Er zijn toch vervangers opgeroepen, maar niet de goeie volgens jou? Wie dan wel? Hoezo is er veilig geselecteerd? Ik volg de hoofdklasse al jaren en vind deze selectie eigenlijk heel behoorlijk, je kunt altijd discussiëren over of nummer 18 of 19 beter is, maar dan waren ze toch nu niet kampioen geworden? De beste speelsters waren gewoon in Chili op de geblesseerde en de waard en nunnink na. Dat is is toch ook meteen een enorm argument waarom er hier zo overtrokken gereageerd wordt? Zoals Myrte terecht zegt;” Haal bij Argentinie 5 basisspeelsters weg en dan is de selectie toch ook meteen een stuk minder”. Dat is waar het hierom gaat, hoeveel talent komt eraan voor nederland. Dat is dus behoorlijk veel! Het hele toernooi wordt er met minimaal 4 goals verschil gewonnen op een wk, en dat zonder 5 van de beste speelsters?! Waar hebben we het dan over?!
  Verder is het het heel lastig om over een stream tactiek te kunnen beoordelen. Sorry maar dan heb je er gewoon echt geen zicht op.Wel weet ik dat mathijssen juist tactisch zeer sterk is. En vind ik daarnaast dat (voor zover dat goed te zien is) er juist mooi genomineerd is dit toernooi. In een finale waarin er weinig ruimte wordt weggegeven heb ik zelden mooi combinatiehockey gezien. Argentijnen hebben het goed gedaan in hun ‘eigen gebied’. leuk dat er veel talenten aankomen ook bij hun en dat we hopelijk nog jaren prachtige wedstrijden zoals deze kunnen zien, maar dan bij het nationale team.
  Natuurlijk is er op de corner getraind, echter is de corner een structureel Nederlands probleem aan het worden. Kijk bij zowel de dames als de heren. Volgens mij is er inmiddels ook een soort sleepklasje met Weusthof, De snaaijer en Hoeben, die wekelijks met spelers trainen. Dus er wordt iets meegedaan.

 48. @Tinus. Zit je nou reclame te maken voor een boek?! Overigens, ik ken het boek. Staan niet echt nieuwe dingen in.

 49. @Caramba. Je bent wel mensen aan het afserveren. Ten minste, dat is hoe jij overkomt voor mij, op dit forum. Je reacties zitten vol sarcasme wat overkomt als frustratie. Je vond de finale “…niet om aan te gluren..” Die toon en woord keuze wekt bij mij de indruk dat je er totaal geen verstand van hebt.

 50. Om op basis van 1 verloren wedstrijd conclusies te trekken over JO, de coaches en het beleid gaat me wat ver. Die discussie laat ik derhalve links liggen. Heb alle wedstrijden van JO gezien en ook een aantal van Argentinie. JO speelde een goed toernooi. Argentinie had een goed team maar ook niet geweldig. Voor deze dames was het de 1e wedstrijd in hun carriere tegen Argentinie, op een Zuid-Amerikaans continent in een WK finale waar anderhalf jaar intensief naar toe is gewerkt. Kortom een hoop spanning op die pot. Opvallend om te zien hoe Argentinie in een wedstrijd tegen NL het uiterste in zichzelf naar boven halen. Verder was het strijdplan van Argentinie vooral bedoeld om te ontregelen. Tot en met de 1-0 was er niets aan de hand. Hierna maakt JO vooral persoonlijke fouten, die tot de voorsprong van Argentinie leidden. Een onnodige gele kaart, makkelijk weggeven strafcorner. Vervolgens Veenendaal die bij twee geslagen corners (ook niet fantastisch) in de fout gaat. Bij de 1e blijft ze staan, de 2e geeft ze een onnodige rebound weg door een stopfout. In de 2e helft begint JO goed, een uitval leidt tot een scrimmage, waarbij Veenendaal in een wilde actie een eigen verdediger onderuit schoffelt en de aanvaller makkelijk in kan slaan. Bij 3-1 is het voor Argentinie makkelijk verdedigen. JO gaat steeds meer mee in de hektiek en de nervositeit over de achterstand. Het gevolg veel inzet, maar ook veel lopen en balverlies (Matla, Kapelle). JO werkte hard, maar de synergie was weg, als er een strijdplan was, was dit niet meer zichtbaar. Argentinie wint terecht in deze wedstrijd.
  Nog steeds de complimenten aan JO dat een prima toernooi speelt, met 1 speler minder in tropische omstandigheden. Natuurlijk was het doel goud, maar in de sport is dit nooit een vanzelfsprekendheid. Vorm van de dag en persoonlijke fouten spelen ook een rol. Gebrek aan inzet kan ze niet worden verweten.

 51. Sterke analyse. Mooi einde van de discussie.

Reageer

Contact Us