Joosje Burg: "Hoezo niet genieten? Ik zat met kippenvel op de bank"
Joosje Burg deelt handtekeningen uit aan de Oranje-fans.

Joosje Burg: “Hoezo niet genieten? Ik zat met kippenvel op de bank”

Genoten konden de Oranje-fans gisteren van het spel van Oranje. Ondanks een stroef begin stond de teller op het einde van de wedstrijd op tien. Een prachtig resultaat, waarbij uitblinkster Joosje Burg twee keer mocht scoren en met kippenvel op de bank zat. De aanvalster scoorde alweer drie interlands in zes wedstrijden, maar lijkt goed op weg te zijn om later dit jaar het WK te mogen spelen. 

In korte tijd speelde aanvalster Joosje Burg zichzelf in de kijker. Bij Den Bosch was zij al tijden op schot, afgelopen jaar kreeg zij bij Oranje de kans om zich te laten zien. Wat heet, in de zes wedstrijden die zij speelde in de FIH Pro League, scoorde zij drie maal. Gisteren scoorde Burg twee maal, in het vierde kwart was zij een van de gevierde dames aan Oranje-zijde. Burg die haar blijdschap na de wedstrijd niet op kon, genoot gisteren met volle teugen van het spelen in een vol Wagener stadion: “Mijn vriendinnen, mijn moeder en andere vrienden zijn gisteren speciaal naar de wedstrijd gekomen. Het was zo fijn om hier te mogen spelen. Ik heb heel erg genoten, ook om het feit dat ik hier ook nog twee keer mocht scoren”.

Tot twee maal toe speelde Joosje Burg een uitstekende wedstrijd tegen de Verenigde Staten.
Tot twee maal toe speelde Joosje Burg een uitstekende wedstrijd tegen de Verenigde Staten. Foto: Roel Ubels

Twee maal scoren

Eerder scoorde Burg nog niet tweemaal in een wedstrijd voor het Nederlands elftal. Gisteren was het geluk aan de zijde van de aanvalster. De gretige Burg was in de eerste helft al een plaaggeest voor de Amerikaanse defensie. Haar snelheid in combinatie met haar krachtige spel, zorgde vaak onrust bij de gasten. Doel trof zij nog niet, ook al kreeg ze die kans in de eerste helft wel na een mooie voorzet van Frederique Matla.

In het derde kwart was het wel raak. Een flats en een mooie passeerbeweging bij de keepster zorgde ervoor dat Burg met haar armen wijd haar doelpunt kon vieren: “Het eerste doelpunt ging zo snel. In een oefenduel tegen Ierland schoot ik in dezelfde situatie nog tegen de keepster aan. Gisteren wist ik, hij moet iets meer naar de lange hoek. Dit lukte gelukkig. De tweede kreeg ik door een mooie bal van scannie (lees: Xan de Waard) en kon ik alleen op de keepster af. Ik haalde hem uit de lijn en kon daarmee de keepster passeren. Normaal loop ik nooit met beide armen uit elkaar als ik juich, gisteren dus wel. Ik was zo blij”.

Joosje Burg zat in de wedstrijd tegen de Verenigde Staten met kippenvel op de bank.
Joosje Burg zat in de wedstrijd tegen de Verenigde Staten met kippenvel op de bank. Foto: Roel Ubels

Kippenvel

Het plezier terug krijgen, dat was de grote hamvraag gister. Meerdere speelsters lieten weten hier last van te hebben. Voor Joosje Burg, die in een Nederlands elftal moet functioneren met een lastige geschiedenis, bleek dit plezier hebben geen enkel probleem te zijn: “Hebben jullie niet gezien wat ik gisteren dan zag? Bij elk goal die we maakten kreeg ik tien glimlachen op het veld. Als mensen dat niet zien, vind ik dat jammer. Ik zat op de bank na mijn doelpunt en ik zei onder andere tegen Margot van Geffen: ‘kijk kippenvel, ik heb gewoon kippenveld van het scoren van een goal’. Het doet me heel veel, winnen en scoren voor een vol stadion”.

Reageer