Josine Koning: ‘Het is lastig om als keepster in deze tijd thuis fit te blijven’ - Hoofdklasse Hockey Nederland
Josine Koning in actie tegen Kampong

Josine Koning: ‘Het is lastig om als keepster in deze tijd thuis fit te blijven’

 

De competities in Livera Hoofdklasse en de FIH Pro League liggen plat. Voorlopig is het onbekend wat de KNHB gaat besluiten. Hoe wordt de hoofdklasse competitie afgewerkt? En wat voor gevolgen gaat dit bijvoorbeeld hebben voor de play-offs en de nacompetitie? Al deze informatie is tot nu toe nog onbekend. Hoofdklasse hockey sprak met de keepster van Den Bosch en het Nederlands elftal, Josine Koning.

Voordat de KNHB bekend maakte dat de Livera Hoofdklasse voor onbepaalde tijd plat zou liggen, waren de meeste speelsters eigenlijk al voorbereid op een worst-case scenario. Meerdere landen hadden namelijk bekend gemaakt niet naar Europa af te reizen voor de FIH Pro League. ‘We wisten wat er gaande was. Met de teams hadden we het er vooraf al over gehad. Het is een vreemde situatie, want als de competitie normaal was verlopen zouden we nu een spannende fase in gaan’, aldus Koning.

Het RIVM veranderde de afgelopen meerdere malen de regelgeving. Op het moment wordt geadviseerd dat iedereen binnen moet blijven. Dit betekent ook dat hockeytrainingen worden afgelast. Er is dus geen uitzondering bij de Hoofdklasse teams, ook deze spelers en speelsters blijven binnen. Koning vertelt het volgende hierover: ‘We moeten allemaal doen wat het kabinet ons oplegt. Op dit moment zijn andere dingen belangrijker dan hockeyen. Ons hele team traint op dit moment niet meer samen. We hebben een individueel programma, wat betekent dat we vier keer per week hardlopen en twee keer per week krachttraining doen’. Deze krachttraining kan niet worden gedaan in de sportschool, omdat alle sportcentra in Nederland zijn gesloten. Met waterflessen of zelf aangeschafte materialen proberen de speelsters op niveau te blijven.

Voorbeeldfunctie voor de kinderen

Toen het RIVM de eerste maatregelingen bekend maakte, leek er voor Koning nog geen vuiltje aan de lucht. Het advies was, afstand nemen en niet in grote groepen in het openbaar afspreken. Een individuele keeperstraining waarbij een trainer en keepster aan het werk zouden gaan, zou dus geen probleem moeten zijn voor een van de beste keepsters van Nederland. Koning lacht en legt uit: ‘Ja, ik heb het hier met mijn keeperstrainer Martijn Drijver wel over gehad. Met de 1,5 meter regel, zouden we theoretisch gezien kunnen trainen. Echter denk ik ook dat ik een voorbeeldfunctie heb naar de kinderen om ons heen. Als ik ga trainen, hoe moet ik dit dan verantwoorden naar de kinderen op onze club? We hebben dus besloten om deze trainingen niet meer te doen en alles af te gelasten’.

Josine Koning verdedigt het goal in de FIH Pro League wedstrijd tegen Argentinië in 2019.
Josine Koning verdedigt het goal in de FIH Pro League wedstrijd tegen Argentinië in 2019. Foto: Roel Ubels

Geen wedstrijden geeft problemen met bijvoorbeeld de reflexen van een keepster

Speelsters in de Livera Hoofdklasse hebben net zoals in de voorbereidingsperiode een trainingsschema meegekregen van de club. Dit schema is bedoeld om iedereen fit te houden voor de eventuele re-start van de competitie. Met een loop en kracht schema probeert iedereen op niveau te blijven. ‘We werken met een schema waarbij je voor jezelf oefeningen doet. Ik spreek zelfs niet eens af met mijn teamgenootjes om oefeningen gezamenlijk te doen. Iedereen werkt voor zichzelf’, aldus Koning. Het werken met een loopschema is allesbehalve ideaal. Clubs werken met een zogenaamde periodisering, waarbij alles in het werk wordt gesteld om op het juiste moment te pieken. Door de ongeplande competitiebreak, valt dit schema volledig in het water.

Een schitterende redding van Koning in de FIH Pro League wedstrijd tegen Australië.
Een schitterende redding van Koning in de FIH Pro League wedstrijd tegen Australië. Foto: Roel Ubels

Keepsters hebben daarbij een extra uitdaging om fit te blijven. Niet alleen conditie, kracht en lenigheid zijn belangrijke factoren voor een tophockeyster. Bij keepers speelt een ander aspect nog een belangrijke rol, namelijk de reflex. ‘Het is erg lastig om reflexen thuis te trainen. Ik probeer dit thuis wel te oefenen met een tennisbal en het gebruik van de muur. Echter is dit heel anders dan in de werkelijkheid. Het trainen van de reflexen die ik met keepen nodig heb, kan ik eigenlijk alleen goed doen met een hockeybal en stick. Voor een keepster is dit een van de belangrijkste aspecten om te trainen’, legt Koning uit.

Toch denkt Koning niet dat zij ondanks het COVID-19 virus in een zwart gat valt: ‘Ik heb vijf a zes mensen waar ik mee om ga. Naast het trainingsprogramma houd ik me bezig met een nieuwe hobby, ik ben begonnen met schilderen. Ook leg ik af en toe een puzzel. Afgelopen week hadden we met het hele team een skype gesprek. Ik probeer mezelf bezig te blijven houden’.

Door: Hans Hofstra

 

 

Reageer