Josine Koning: ‘Veel zin om weer met Den Bosch te beginnen’

“Ik kreeg helemaal de zenuwen in mijn maag.” Keepster Josine Koning kreeg tijdens de EK-finale tegen België van bondscoach Alyson Annan te horen dat ze er bij 3-0 nog in zou gaan. “Ik dacht: straks sta ik daar zo meteen nog.” Omdat de 3-0 uiteindelijk pas een minuut voor tijd werd gemaakt, hoefde Koning niet in actie te komen.

In de poulewedstrijden wisselden Koning met Anne Veenendaal bij Oranje per kwart de positie onder de lat af. Daarna hakte Annan de knoop door en gaf de voorkeur aan Veenendaal, die de halve finale en finale keepte.

Moeilijk

“Ik had niet verwacht dat ik die wedstrijden zou gaan keepen, maar je houdt altijd wel een beetje hoop”, vertelt Koning. “Ondanks dat je er op ingesteld bent, is het toch even zwaar om te horen. Op zo’n moment voel je je even eenzaam binnen het team. Het is moeilijk om je daar over heen te zetten.”

Desondanks heeft Koning kunnen genieten van ieder moment. “Elke wedstrijd is er weer zoveel sfeer. Ik had natuurlijk de HWL meegemaakt, maar zeker vergeleken met het EK, was dat best kleinschalig. Op een gegeven moment kreeg ik door dat het veel groter was dan dat ik dacht. Ik had eigenlijk zo weinig verwachtingen over hoe het werkelijk zou zijn. Zeker bij de eerste wedstrijd was ik flabbergasted.”

Kippenvel

“Het grootste kippenvelmoment was toch wel het zingen van het Wilhelmus tijdens en na de finale”, blikt Josine terug. “Iedereen was zo enthousiast. We waren zo hard aan het schreeuwen, zingen en lachen met elkaar.”

Hoewel de enerverende periode nog vers in het geheugen zit, komt de eerste competitiewedstrijd ook weer om de hoek kijken. Komend weekend gaat de Hoofdklasse van start.

Andere dingen

“Ik heb heel veel zin om weer met Den Bosch te beginnen”, vertelt de keepster. “Het voelt als thuiskomen. Ik ga zeker de eerste maanden ook weer bezig met mijn studie, dus ik heb genoeg andere dingen aan mijn hoofd. Het is niet dat ik weer volle bak alleen ga hockeyen.”

HockeyBaas-Logo
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met HockeyBaas. HockeyBaas biedt jonge tophockeytalenten extra begeleiding en ondersteuning die hen helpt het maximale uit hun sportieve en maatschappelijke carrière te halen. Meer weten? www. HockeyBaas.nl.

Reageer

Contact Us