Jubilaris Robertson: 'Oranje hockey dames zijn niet meer zo dominant als vroeger' - Hoofdklasse Hockey Nederland
Sarah-robertson-groot-brittannie

Jubilaris Robertson: ‘Oranje hockey dames zijn niet meer zo dominant als vroeger’

Ze werd gisteren de gevierde vrouw aan de kant van Groot-Brittannië. Een prachtige tip-in bij een strafcorner, zorgde ervoor dat Sarah Robertson het winnende doelpunt tegen België maakte. Niet alleen vierde de Britse het doelpunt en de winst, ook speelde zij gisteren voor de 50ste keer voor haar land.

In zes dagen namen de Britse dames het twee keer op tegen Oranje en twee keer tegen de Belgen. Niet onverdienstelijk. Tegen Nederland werd één keer gelijkgespeeld en een keer verloren. Tegen België werd ook één keer gelijkgespeeld, en gisteren gewonnen. Een mooie reeks voor de dames uit Groot-Brittannië die na een week met veel sociale afstand, corona-testen en vele wedstrijden met een goed gevoel morgen naar huis gaan.

“De dominantie van de Nederlandse dames is niet meer zoals het was”

Sarah Robertson speelde gisteren haar 50 interland voor Groot-Brittannië

Een van de dames die gisteren extra blij met de overwinning was, was de Britse Sarah Robertson. Zij vierde namelijk gisteren haar 50ste interland voor Groot-Brittannië en haar 149ste interland in totaal: ‘Het was een zware week. De wedstrijden tegen België en Oranje waren heel verschillend van elkaar. Maar voor ons heel leerzaam. Daarnaast moesten we natuurlijk wennen aan het ‘nieuwe normaal’. Zo gingen we in kleine groepjes soms wandelen, droegen we handschoenen bij het eten, zaten we grote afstand van elkaar aan het diner, hadden we altijd desinfecteermiddel bij ons, sliepen alleen op de kamer en droegen we altijd een mondmasker. Deze standaarden waren in het begin lastig om te volgen, maar later ging het vrij gemakkelijk. Vandaag was een extra mooi voor mij. Wij wonnen niet alleen van België, ik scoorde het winnende doelpunt en uiteindelijk mocht ik mijn 50ste interland vieren. In totaal heb ik nu 149 interland, want de andere 99 interlands heb ik voor Schotland gespeeld. Morgen gaan we terug naar Londen, hier hebben we een week vrij’.

Gat met Oranje hockeysters gedicht

De Britten hebben een week vrij gekregen van de bondscoach. Toch gaat de ploeg een week later weer van start. In de Pro League staat namelijk nog een dubbele ontmoeting met Duitsland op de planning. Het zijn de laatste Internationale wedstrijden van dit jaar. De Duitsers staan zevende, terwijl Groot-Brittannië ondertussen is opgeklommen naar de vierde plaats op de ranglijst.

Voor Robertson wederom een belangrijke periode, want zij ziet de Pro League wedstrijd als een belangrijke voorbereiding op de Olympische Spelen in Tokio: ‘Wij hebben een jonge ploeg, dus elke wedstrijd richting de Spelen in Tokio is een belangrijke. In het Internationale hockey zie je dat nu veel ploegen dichter naar elkaar toe aan het groeien zijn. Ik denk bijvoorbeeld dat de Nederlandse nu best te verslaan is. De dominante die zij een aantal jaar geleden hadden, die zie ik niet meer terug. Wij pakten vorige week een punt, maar er zat meer in. We waren beter’.

FIH Pro League Dames 2019 – 2021

PosClubPWDLFAGDPts
11210113572832
21243319131020
3105232415919
4104332219315
584131211113
6123361925-613
782421112-113
8200227-50
910008746-390
 De Britse dames zijn na acht speelrondes opgeklommen naar de vierde plek.

Waarschuwing voor dames Oranje

Het zijn duidelijke woorden van de Britse international die met haar team hard werkt om in Tokio straks de Olympische titel gaat verdedigen. Robertson deed daar vier jaar geleden nog niet mee, maar zal komend jaar een van de belangrijke ervaren speelsters aan Britse zijde zijn. Komende woensdag zal Oranje het opnemen tegen de Belgische dames. Een spannende ontmoeting, want vorig jaar werd er in de openingswedstrijd van het EK Hockey nog punten verspeeld tegen deze dames. Ook Robertson denkt dat het een lastige wedstrijd voor Oranje kan worden: ‘De Belgische dames spelen heel anders dan wij. Zij hebben snelle aanvallende speelsters en willen net zoals de Nederlanders aanvallend spelen. De dames van Oranje zijn gewend om tikkie-takkie hockey te spelen, maar als de Belgen dit spel net zoals wij dat deden kunnen ‘elimineren’, dan maken zij een goede kans op een stunt. Het gaat komend seizoen spannend worden, het internationale niveau bij het dameshockey trekt steeds meer naar elkaar toe’.

Reageer