Julian Steen: ‘Blij met de weerbaarheid die we hebben getoond’ - Hoofdklasse Hockey Nederland

Julian Steen: ‘Blij met de weerbaarheid die we hebben getoond’

Na het 8-0 verlies tegen Laren vrijdag voor eigen publiek revancheerde Groningen zich twee dagen later in het Amsterdamse Bos met een gelijkspel tegen Pinoké (3-3). Dat was ook meteen het eerste punt van het seizoen voor de ploeg die na vier speeldagen op de laatste plaats staat in de Hoofdklasse.

“Het was belangrijk dat we hier een resultaat haalden”, zegt Groningen-coach Julian Steen. “Na vrijdag is het lekker om een punt te pakken. Ik had liever gewonnen, moet ik eerlijk zeggen.”

(c) Jacob Gunter
(c) Jacob Gunter

De knop moest om

Groningen moest na de fikse nederlaag tegen Laren snel de knop omzetten, maar dat was volgens Steen geen probleem. “Ik denk dat het moeilijker was geweest als er een week tussen zat. Dan heb je een week waarin je in je bed ligt te malen en nu was het maar twee nachten.”

“We konden vandaag (zondag, red.) laten zien dat we beter waren dan 8-0 verliezen tegen Laren”, gaat Steen verder. “Je krijgt natuurlijk een opdonder en dan laat je vandaag een bepaald lef en durf zien, qua inzet en qua spel. Dat vind ik wel knap.”

Trouw te blijven aan spelconcept

“Ik heb een bepaald idee hoe ik wil spelen en daar hoort niet bij dat wij ons ingraven of ballen gaan wegslaan. Dat het gaat gebeuren dat is logisch als degradatiekandidaat. We willen het niet. We proberen trouw te blijven aan ons spelconcept. Dat is licht idealistisch misschien, maar dat is zeker wat we doen.”

“Technisch, tactisch moeten er dingen beter. We hebben nog een heleboel stappen te zetten, maar de weerbaarheid die we vandaag hebben getoond, daar ben ik erg blij mee”, zegt Steen.

Drie keer een achterstand

De weerbaarheid was ook nodig, want Groningen kwam tot drie keer toe op achterstand. Na twee doelpuntloze kwarten nam Pinoké in het derde kwart de leiding. Op dat moment stond Groningen met tien speelsters na een groene kaart voor Willemijn Bos. Pinoké profiteerde meteen van de overtalsituatie. Frédérique Malefason schoot raak uit de eerste strafcorner van de Steekneuzen.

Toen Bos weer terugkeerde in het veld zette Fieke Hoff de 1-1 op het bord. Met die stand leek het derde kwart ook te eindigen. Nadat het fluitsignaal had geklonken mocht Frances Westenberg aanleggen voor de tweede strafcorner. Haar inzet was keepster Jantien Gunter te machtig: 2-1.

In de achtervolging

Groningen moest opnieuw in de achtervolging. En met succes, een toegekende strafcorner werd door Bos benut. Toch leek Pinoké er in de slotfase alsnog vandoor te gaan met de zege. Pamela Raaff tipte vijf minuten voor de tijd de bal achter Gunter.

Groningen rechtte nog eenmaal de rug en ging op jacht naar de gelijkmaker. Het leverde een serie strafcorners op. En terwijl het laatste fluitsignaal al had geklonken, tipte Hedi Koning de corner van Bos binnen: 3-3.

Het ging alle kanten op

“Voor rust ging het een beetje alle kanten op”, blikt Steen terug op het duel. “Ik vond het ook erg rommelig. Dat lag misschien ook aan ons. Het derde kwart vond ik ons erg sterk. We waren wel iets dominanter dan we in de eerste helft waren.”
“Het laatste kwart was overleven. Ik vond dat kwart ook niet zo goed. Het is jammer dat we ons niet genoeg hebben laten zien. Ik had het idee dat we erg laag uitkwamen. Dan is de vraag: hoe krijg je eerder grip op de tegenstander? Ik denk dat we daar best naar moeten kijken. Overall ben ik tevreden.”

Bekijk de foto’s van het duel tussen Pinoké en Groningen

Reageer