Juliëtte Welten: "Ik heb geen idee waar ik aan begin" - Hoofdklasse Hockey Nederland

Juliëtte Welten: "Ik heb geen idee waar ik aan begin"

Tweehonderd kilometer schaatsen door de bittere kou. Juliëtte Welten draait er haar hand niet voor om. De verdedigster van MOP  doet eind januari mee aan de alternatieve Elfstedentocht op de Oostenrijkse Weissensee. Ondanks het feit dat ze eigenlijk helemaal niet kan schaatsen…
“Ik heb geen idee waar ik aan begin”, vertelt Welten aan Omroep Brabant. “Maar het leek me een hele leuke uitdaging om een keer iets anders te doen tijdens de winterstop.” Welten kwam op het idee nadat ze twee jaar vrijwilligerswerk deed tijdens de alternatieve Elfstedentocht. “Toen zag ik de schaatsers rijden en dacht ik: dat wil ik ook!”
De bekende beelden van verkleumde schaatsers, koude handen en uitputting schrikken haar niet af. “Want je ziet ook het overwinningsgevoel als de deelnemers hun medaille en oorkonde komen halen. En de gezichten als ze hun tijden zien. Als je ziet wat dat doet… Daar ga ik voor.”
Schaatsgoeroe
Begin december zette Welten haar eerste stapjes op de schaatsbaan in Utrecht. Zichtbaar wankel. “Ik kan dit helemaal niet”, giebelde ze tijdens haar eerste meters. “Wat erg!” Maar van opgeven wil ze niet weten. De mentaliteit die ze tentoonspreidt op het hockeyveld laat ze ook op de Vechtsebanen zien. Na het eerste uur was de ergste schrik eraf. Maar het werd ook duidelijk dat er nog flink getraind moet worden. Om dat goed aan te pakken heeft Welten schaatsgoeroe Dick Nap ingeschakeld. Die heeft professionele trainingsschema’s gemaakt voor haar en haar vriendin Valerie Margry, die ook meegaat naar de Weissensee. “Iedere dag moeten we iets doen”, vertelt Welten. “Dat kan fitness zijn, krachttraining… en drie keer per week moeten we twee tot drie uur schaatsen.”
“Omdat Juliëtte betrekkelijk weinig tijd heeft voor de Weissensee heb ik in mijn schema de nadruk gelegd op duurwerk”, legt Nap uit. “Ze moet vooral veel op het ijs staan. We hebben overwogen haar een beginnerscursus te laten doen, maar dan sta je relatief veel stil. Wij kiezen ervoor veel te rijden en dan tussendoor aanwijzingen te geven over de techniek.”
Aan het verstand brengen
De trainingsschema’s van Nap hebben effect. Want enkele weken later zijn er grote vorderingen in het schaatsen van Welten. “Met Dicks tips schaatst het gemakkelijker”, merkt Welten. “Hij wijst me op mijn techniek en vertelt me dat ik lange slagen moet maken. Want ik doe zelf maar wat.” Nap heeft respect voor Welten en haar wilskracht om mee te doen aan de alternatieve Elfstedentocht. Op de vraag of de hockeyster zich niet beter op 2014 had kunnen richten, zodat ze meer tijd had om zich voor te bereiden, lacht de schaatsgoeroe: “Tja, ze is een topsporter, he? Probeer zoiets maar eens aan haar verstand te brengen. Maar als zo iemand iets in het hoofd heeft, kun je er vanuit gaan dat het er ook uitkomt.”
Voor een volledige reportage klik hier.
Bron: Omroep Brabant
Foto: Hamperium Photography

Comments (2)

  1. Gaaf! Respect! Veel succes!

  2. Het voltallig begeleidingsteam van de heren van Voordaan schaatst met je mee. Hopelijk kunnen de oude mannen je bijhouden. Succes!

Reageer