Justen Blok: “We moeten in de finale met vuur spelen, alle remmen los en vol gas” | Hoofdklasse Hockey Nederland

Justen Blok: “We moeten in de finale met vuur spelen, alle remmen los en vol gas”

Van spanning was niets te merken bij de 20-jarige Justen Blok. Gisteravond mocht hij samen met het Nederlandse elftal genieten van een legendarische halve finale. België werd in de shoot-outs aan de kant gezet. Blok weet nog van niets, maar hoopt stiekem op minuten in de finale van het EK Hockey. 

In de eerste twee wedstrijden van het EK, zat Blok gewoon op de bank. Vooraf had bondscoach Max Caldas hem al verteld dat de kans dat hij minuten zou maken nihil zou zijn. Tegen Wales maakte Blok zijn eerste minuten. Met zijn prima spel in de poulefase van het EK, beloonde Caldas hem gisteravond in de halve finale met meer minuten. Blok floreerde in het geven van prachtige passes en het geven van rust in de verdediging van Oranje.

Blijheid

Als een van de laatste spelers liep Blok koeltjes het veld af en doet zijn verhaal: “Het is hartstikke vet om hier te staan. Max had van tevoren op het EK al verteld dat ik zou gaan spelen. Vandaag vertelde hij me dat ik weer mocht meedraaien in het wisselschema, waar ik hartstikke blij mee was. Zo’n pot spelen in mijn eigen land, het is denk ik een van de mooiste dingen die er is”.

Finale

Oranje kwam tot twee keer toe knap terugkwam in de wedstrijd en won knap de shoot-outs. Door de overwinning speelt het zaterdag in de finale tegen Duitsland. Een wedstrijd, waarbij Blok hoogstwaarschijnlijk, door zijn goeie prestaties, ook waarschijnlijk weer minuten zal gaan maken voor de Nederlandse heren: “Eigenlijk weet ik het nog niet. Max heeft nog niets laten weten en ik bekijk het van dag tot dag. Elke minuut die ik mee kan pakken, daar ben ik blij mee”.

Er valt niets van te merken dat Justen Blok deze week zijn eerste grote toernooi voor Oranje speelt.
Er valt niets van te merken dat Justen Blok deze week zijn eerste grote toernooi voor Oranje speelt. EHF/World Sport pics

Richting de finale

“Genieten, dat heb ik gedaan nadat Jorrit de winnende voor ons maakte tijdens de shoot-outs. Er kwam een gigantische ontlading bij ons vrij. Kempie slijdt bijna Jorrit omver en daarna was het een grote hoop. We waren heel erg blij”, aldus Blok. 

In de FIH Pro League eerder dit jaar speelde Oranje ook tegen Duitsland. Toentertijd mocht Blok meespelen. Oranje haalde bakzeil en verloor twee keer tegen de Duitsers. Ook deze week in de poule, speelde Oranje gelijk. Een lastige tegenstander staan de Oranje-hemden komende zaterdag dus te wachten. “Ik verwacht zaterdag in de EK finale wederom een spannende wedstrijd. De verschillen zijn klein. We moeten met vuur spelen, alle remmen los en vol gas. Dan weet ik zeker dat we gaan winnen”.

Reageer