Kelly Jonker: ‘Ik geniet oprecht van elke seconde’

“Tien, tien, tien”, scandeerde het publiek in het Wagener Stadion. De Oranjedames gaven gehoor aan de smeekbede door Tsjechië dinsdag in de laatste groepswedestrijd van het EK met dubbele cijfers opzij te zetten. “Het is mooi om het publiek te geven waar ze om vragen”, zegt Kelly Jonker.

“Je weet dat Tsjechië niet de beste tegenstander is in de poule. Je kan dan laks gaan hockeyen als het 4-0 wordt, maar ik heb het gevoel dat wij deze wedstrijd heel goed hebben benaderd. We zijn tot het einde aan toe doorgegaan, heel veel press op hen gezet en we waren echt eager om die goal te scoren.”

Rustig blijven

Na een 6-0 ruststand haalde Oranje in de slotfase uiteindelijk de dubbele cijfers dankzij een doelpunt van Marloes Keetels. “Je moet juist rustig blijven. Als je heel gehaast op zoek gaat naar die goal, dan wordt het lastig. We moesten ons heel erg op ons spel focussen, anders ga je afwijken van je plan. Ik denk dat we heel rustig zijn gebleven en daardoor maak je uiteindelijk ook die 10-0.”

Zelf was Jonker ook één van de doelpuntenmakers. Het was haar eerste treffer op dit EK. “Lekker”, lacht Jonker. “Ik had mezelf niet de druk opgelegd dat ik elke wedstrijd per se moet scoren. Maar als spits is het wel lekker als ie valt.”

Beloning

Voor Jonker was het doelpunt een mooie beloning voor de zware maanden die ze achter de rug heeft. De spits werd geplaagd door een schouderkwetsuur en werkte hard aan haar herstel om het EK te halen. “Een maand voordat het EK begon, was ik hockeyfit. Dat is heel erg krap.”

“Je hebt tijdens de revalidatie altijd momenten dat het minder gaat, maar toch heb ik altijd het vertrouwen gehouden”, gaat Jonker verder. “Het enige voordeel dat ik er uit haal is dat het mijn derde keer was. Ik wist wat me te wachten stond en waar de valkuilen zaten in de revalidatie. Ik heb me niet heel erg druk gemaakt als het wat minder ging, omdat daarna weer de stappen gingen komen. De laatste maand van mijn revalidatie is heel hard gegaan. Toen kwam het vertrouwen: ok, het EK is echt wel haalbaar.”

Twijfelen

Toch waren in die maanden ook twijfels bij Jonker. “Ik heb veel toernooien gespeeld en heb ook veel toernooien gemist door een schouderblessure. En ik heb twee keer een toernooi gemist in eigen stadion. Het was wel dat ik dacht: ok, misschien mis ik hem voor de derde keer. Dat ik het nu wel heb gehaald en hier in een vol Wagener sta, het stadion waar ik al vanaf mijn 13de speel. Dat ben ik wel heel erg trots en waardeer het heel erg dat ik hier weer sta.”

“Ik heb het gevoel dat ik vrijer kan spelen”, zegt Jonker over haar terugkeer op het veld. “Ik geniet oprecht van elke seconde. Ik probeer me te focussen op de dingen die goed gaan en om elke wedstrijd beter te worden. Ik haal heel veel energie uit dit team. Het team heeft zo veel energie en wil om de titel binnen te slepen. Daar ga je ook heel erg in mee.”

Engeland

Op weg naar de Europese titel treft Oranje in de halve finales Engeland. De ploeg die Nederland op het vorige EK en de Olympische Spelen de deur naar het goud versperde. “We hebben best wel wat meegemaakt tegen Engeland”, blikt Jonker vooruit. “Dat weten we, maar wij zijn een ander team en zij ook. We moeten vooral heel erg kijken hoe wij op dit moment bezig zijn en niet te veel blijven hangen in het verleden.”

Reageer

Contact Us